23.1.16

Un presentador de CNN explica com va ser trolejat per fer creure que animava a “violar dones blanques”

M'ha interessat aquesta notícia llegida a Media.cat, l'observatori crític dels mitjans, on un presentador de televisió explica com se li ha atribuït falsament una acusació per mitjà de les xarxes socials. A partir d'aquí s'obre una reflexió sobre com les xarxes socials faciliten conductes irracionals, com es fan córrer acusacions sense que ningú gosi comprovar la certesa de les acusacions.

El fet que els ciutadans hàgim esdevingut emissors d'informació ens hauria d'obligar moralment a una certa contenció i sentit crític, i no limitar-se a retuitejar compulsivament informacions no contrastades. El major poder de les organitzacions però també de les persones ens obliga a tots a exercir-lo amb major sentit de la responsabilitat, tant envers les nostres pròpies conviccions i valors com respecte a les conseqüències que pot tenir la difamació o divulgació de rumorologia i falsedats.

Fareed Zakaria és un presentador de la CNN d’origen indi a qui se li va atribuir, falsament i intencionada, un article on animava a “fer la gihad violant dones blanques”. En aquest vídeo explica la seva experiència i els mecanismes pels quals una notícia falsa fàcilment desmuntable va convertir-se en viral i difosa per milers de persones.