3.1.16

El truc del referèndum revocatori

Catalunya es veu abocada a una repetició de les eleccions del 27-S, després de la negativa de la CUP a acceptar el candidat de la força guanyadora. Si s'hagués produït l'acord, crec que a Espanya s'hauria produït un pacte nacionalista entre les grans forces de manera que s'hauria conformat un govern del PP amb el suport del PSOE i l'abstenció de C's, basat en la "defensa de la unidad nacional".

En l'escenari actual, segurament també Espanya es pot veure abocada a una repetició electoral, ja que es poden evitar un incòmode pacte d'estat. A més, sembla impossible aconseguir una majoria fora del PP. De fet, un acostament PSOE - Podemos no sembla tampoc factible. Unes noves eleccions poden afavorir -a priori- al PP i a Podemos.

Per a Podemos, el tema del referèndum a Catalunya ha esdevingut un recurs útil per a evitar la possible aproximació al PSOE. És una bona excusa, i no els fa perillar en vots perquè els territoris on n'han tret més són precisament a les nacions diferents de la castellana. Això explica l'èmfasi que hi han fet, quan fa uns pocs mesos semblava que ja hi havien renunciat o que era un complement programàtic més aviat molest.

Però a banda del referèndum català també en proposen un altre, un de revocatori. Tot plegat fa aparentar que es tracta d'un partit que posen l'enfortiment democràtic per sobre de tot. En aquests moments polítics és el que la societat espera de la renovació política, i és el que van intentar UPyD en primer lloc, Ciutadans despres i Podemos finalment. És fàcil parlar de la lluita contra la corrupció i de l'enfortiment democràtic. En el cas d'UPyD tot plegat ja no tenia cap credibilitat. En el cas de Ciutadans, a mesura que la ciutadania ha anat coneixent la realitat han anat comprenent que el discurs és senzillament un recurs fàcil per valdre's del moment sociològic.

Però encara molta gent pot confiar que en el cas de Podemos hi ha uns valors democràtics sincers al darrere. Segurament molta gent que els pot fer confiança desconeix què significa el populisme que ha corromput moltes democràcies llatinoamericanes, un estil que està a la base de les propostes de Podemos i de la capacitació dels seus líders. La seva manera de presentar-se, més esquerranosa i formalment democràtica, fa que sigui més difícil de percebre el rerefons. Per això vull compartir aquest vídeo de 10 min sobre el truc del referèndum revocatori. És interessant veure a la segona part quin ús en fan fer a Veneçuela, per entendre el que se'ns acosta. Sortir d'una dreta poc democràtica per caure en una esquerra populista no és la solució. Millor sortir d'un context ranci i inviable per construir un estat modern, plenament democràtic, i amb un estat del benestar homologable.