19.9.15

L’ANC denuncia “l’intent de xantatge” de l’AEB i la CECA amb “riscos inexistents” per intentar condicionar els resultats del 27S

Comunicat de l'ANC:

En relació al comunicat conjunt de l’Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA) en què alerta sobre els suposats “riscs per a l’estabilitat financera” que Catalunya pugui esdevenir un nou Estat europeu, Economistes per la Independència vol traslladar al conjunt de la ciutadania –i de forma especial a les persones vinculades als sectors econòmics i empresarials del país-- la següent declaració:

1.     Denunciem l’intent de xantatge que aquestes entitats fan a la societat catalana, amb la clara voluntat de generar por i inseguretat entre la població, sense cap base jurídica ni econòmica que avali aquests suposats riscos econòmics, perquè són inexistents.

2.     Diem que són inexistents, bo i recordant que el recent informe “Una Catalunya dins de la UE i de la zona Euro” (*) conclou que una Catalunya independent romandria sempre, durant i després d’un període transitori de negociació, dins la UE i dins de l’Eurozona, fos quina fos l’actitud inicial de l’Estat espanyol.

Aquest estudi, elaborat per especialistes en finances internacionals i institucions econòmiques europees, assenyala que el Banc Central Europeu (BCE), en cas d'oposició inicial del Govern espanyol, té preparat un acord monetari que es pot signar en qualsevol moment, que garanteix la continuïtat de Catalunya a l'Eurozona.

El Banc Sabadell i Caixabank des de novembre del 2014 estan dins el sistema de supervisió del BCE i, per tant, ja no depenen del Banc d'Espanya. Per això, la liquiditat dels bancs i conseqüentment de les empreses i famílies està garantida pel BCE; en tant que el Banc Sabadell i Caixabank són bancs sistèmics de la UE.

3.     Els bancs han seguit, de sempre, una conducta de defensa del seus accionistes i clients. Per això afirmem que els accionistes, clients, empreses i treballadors poden estar ben tranquils amb els seus valors, dipòsits i llocs de treball, atesa la responsabilitat amb què el Parlament, el Govern i la societat civil estan duent el procés endavant.

4.   Amb tots aquests arguments exposats, demanem a la ciutadania catalana que no doni cap credibilitat a aquestes amenaces, que només pretenen espantar injustificadament la població i condicionar la llibertat del seu vot davant el 27S.

 (*) Es pot consultar aquest estudi a: http://economistes.assemblea.cat/wp/wp-content/uploads/2015/09/Catalunya-indep-dins-UE-i-Eurozona-v2-020915.pdf