30.8.15

D'Argentina estant (5): Miscel·lània

  • Després de passar uns dies a Rosario (Santa Fe, Argentina) per feina, deixo anotades algunes reflexions a mode de quadern de bitàcola!

berge7-08-2015 Un argentino independentista, detenido en Barcelona por negarse a hablar en español a la Policía. La realidad siempre supera a la ficción. Un ciudadano argentino residente en Cataluña, y por surrealista que parezca, se ha convertido en el nuevo símbolo de resistencia  del independentismo catalán. Fue detenido esta semana en el aeropuerto de Barcelona El Prat, tras negarse a hablar en castellano a un agente de la Policía Nacional, según ha publicado el diari El Punt Avui.


Dos articles de Sánchez Piñol i Gabancho al diari argentí Clarín rebaten atacs unionistes
Els escriptors Albert Sánchez Piñol i Patricia Gabancho han publicat dos articles al diari argentí Clarín per a respondre a un article d’opinió de l’escriptora barcelonina Nuria Amat publicat al mateix diari en què ataca el procés d’independència català. Sànchez Piñol i Gabancho rebaten les paraules d’Amat, una autora que parla de ‘virus nacionalista’ i de ‘deliris d’Artur Mas’.
Albert Sànchez Piñol titula el seu article ‘Palabras por la independencia catalana‘i ‘Dos lenguas, una identidad‘ és el de Patricia Gabancho.


Argentina no és el país amb més fallides; és Espanya! 28.8.15 [ARTICLE] Espanya supera Argentina en demandes internacionals i més fallides del món  / [ARTÍCULO] España supera Argentina en demandas internacionales y más quiebras del mundo


Metges vinculen el càncer d'un poble argentí als agroquímics mentre aquí es fomenten en anuncis per a ús domèstic. Un grup de professors de Medicina de la Universitat de Còrdova, Argentina, va detectar en un poble agrícola d'aquesta província, Monte Maiz, a 440 quilòmetres a l'oest de Buenos Aires, que les taxes d'incidència del càncer i altres malalties tripliquen les mitjanes provincial i nacional. Van advertir que pel poble circulen per any 600.000 litres de glifosat, un herbicida utilitzat en les plantacions de soja transgènica, i que són dipositats en els 22 magatzems distribuïts pel poble. Aquest mes, l'OMS ha advertit que "hi ha proves convincents que els glifosat pot causar càncer en animals de laboratori i hi ha proves limitades de carcinogenicitat en humans". A Monte Maiz es planta soja, blat de moro i blat. Justament fa unes setmanes TV3 emetia un anunci de glifosat destinat a usos domèstics i de jardineria...

Un mapa per a denunciar l'assetjament verbal contra les dones a Buenos Aires. Hablame Bien ja acumula dos centenars de comentaris agressius. Aquests últims mesos, les denúncies contra el gran assetjament físic i verbal que pateixen les dones a l'Argentina s'han convertit en tema de debat públic i polític i motiu de grans mobilitzacions contra la violència masclista. En aquest context, sis estudiants de Buenos Aires han creat un mapa interactiu per a localitzar i denunciar els comentaris masclistes que reben les dones a l'espai públic de la capital. Amb l'explícit subtítol 'El que ens diuen al carrer, ara no queda sols al carrer', el portal Hablame Bien proposa de 'denunciar l'abús verbal a les dones a la via pública': 'Podràs enregistrar en un mapa què t'han dit i a on, perquè aquesta vegada les paraules no se les endugui el vent.' Des que es va activar el 5 de juny ja s'hi han acumulat més de dues-centes denúncies, la majoria a la zona nord de la capital argentina. Informació relacionada: No són floretes, és assetjament (2-11-2014)

El desmadre latinoamericano [Juan de Onis. El País, 22-06-2015]. La región se encuentra al borde del caos social por la corrupción y la violencia de grupos poderosos que proliferan desde México a Argentina, pasando por Venezuela y Brasil. Es cierto que ha habido reacciones alentadoras ante la crisis. [...] La corte suprema de Argentina bloqueó los intentos de la presidenta Cristina Kirchner de nombrar nuevos jueces que votarían a favor de extender el período presidencial y perpetuar su sector peronista en el poder. [...] Sin embargo, todavía falta en la región una toma de conciencia por el gran público de que la corrupción, que produce violencia política y desvío de escasos recursos públicos para fines ilícitos, tiene que ser arrancada de raíz. El problema es sistémico y no hay lugar para contemporizaciones. Hay quienes dicen que la cultura política de los latinos es tolerante con la corrupción. [...] El papa Francisco, con su habitual franqueza, ha denunciado la corrupción como el gran pecado antisocial. Poco después de asumir su papado en 2013, el primer papa latinoamericano afirmó: “La credibilidad política, perdida por causa de la corrupción y de la práctica interesada con la que gran parte de los políticos ejerce su mandato, no puede ser recuperada si no se respetan los derechos de los más vulnerables”.


Ja puc tornar a Catalunya, que encara forma part d'Espanya, l'estat on la premsa té menys credibilitat d'Europa,