14.5.15

Les pimes podran fer un Pla d’acció de Responsabilitat Social en 5 sessions

    LogoRSE.Pime
  • Cambres, Generalitat i Respon.cat llancen un nou RSE.Pime més àgil i sostenible
  • Les pimes s’hi poden inscriure fins a final de mes i la participació és gratuïta
“L’expansió de l’RSE en les pimes catalanes pot afavorir dinàmiques molt potents de generalització de les bones pràctiques”. Josep Santacreu, president de Respon.cat

2015-05-13_Josep_Santacreu_DKV_Assegurances_Respon.catEls representants de les tres institucions han mostrat la gran satisfacció per la posada en marxa d’aquesta iniciativa compartida. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, ha parlat com a president de Respon.cat i ha destacat la importància que les pimes se sumin a la gestió de la responsabilitat social. Per a argumentar-ho, Santacreu ha considerat que la gran majoria de persones treballen en pimes i fins i tot en microempreses, de manera que l’expansió de l’RSE depèn de la seva implicació en fer aflorar aquests valors de compromís amb la societat. Finalment ha afegit que aquest concepte d’empresa responsable, o compromesa amb l’entorn, pot crear moltes sinergies en l’àmbit català, afavorint dinàmiques de major compromís i generalització de les bones pràctiques en el conjunt del teixit empresarial.
“Les cambres creiem en l’RSE”. Narcís Bosch. Consell de Cambres de Comerç
2015-05-13_Narcís_Bosch_Consell_Cambres_Respon.catNarcís Bosch, director del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha destacat el valor de fer una nova edició de l’RSE.Pime, amb els mateixos actors, el Consell i la Generalitat de Catalunya, i ara amb l’afegit de Respon.cat. Ha valorat la rellevància de pretendre donar-hi continuïtat anual, com a mostra del compromís que ve de lluny de les Cambres amb l’RSE, i que té com a actius altres programes com el tRanSparÈncia i el Cogita, entre d’altres accions de foment.
“RSE.Pime és un excel·lent exemple de col·laboració público-privada”. Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya
2015-05-13_Xavier_López_Empresa_i_Ocupació_Generalitat_Respon.catXavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball autònom de la Generalitat de Catalunya, ha fet la cloenda de l’acte manifestant que avui era un moment especial de joia pel fet de poder disposar de nou d’un programa de referència per al foment de l’RSE en les pimes, tot fent referència que el primer RSE.Pime ja havia estat inspirat en el programa RSE.Coop, per al món cooperatiu.

López ha considerat que les polítiques públiques han de fomentar l’RSE i més en el cas de les pimes, afegint que havia arribat l’hora de fer un pas i fer d’aquest programa un excel·lent exemple de col·laboració público-privada. En aquest sentit, el representant del govern català ha justificat que l’administració hi segueixi apostant i aportant finançament alhora que calia que des del sector privat s’assumís un major lideratge. Així  -va reblar- el sector públic no desapareix però cedeix el protagonisme a les empreses, cosa necessària tractant-se d’una matèria que no va de legislació sinó d’enfortir la sensibilitat del teixit empresarial i de fomentar canvis en els models d’empresa.

Per López, cal que el govern hi segueixi compromès ja que el que estem proposant té a veure amb el model de país que volem. Òbviament ens interessa que hi ha hagi empreses, i que generin llocs de treball, i que paguin impostos i que es pugui finançar el bé comú, però també pretenem que aquestes empreses siguin sostenibles i amb una visió a llarg termini.
“Poder acreditar l’RSE és un actiu, però encara més poder crear confiança en els grups d’interès”. Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
2015-05-13_Josep_Maria_Canyelles_RSE.Pime_Respon.catLes característiques del programa van ser presentades pel coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles, que va destacar que s’havia dissenyat un nou RSE.Pime, a partir de tota l’experiència acumulada d’anteriors iniciatives, per tal de centrar-se en allò més essencial, que es pugui generar un impacte en les pimes amb un model de programa que sigui sostenible. Precisament, es va manifestar la voluntat de convocar l’RSE.Pime anualment i així poder disposar d’un espai permanent de foment de l’RSE de les pimes. Al final de procés, les empreses rebran un reconeixement, i s’espera anar fent créixer una xarxa de pimes compromeses, que puguin presentar-se davant la clientela, el mercat i la societat com un exemple de com les pimes creen valor econòmic i social.

El nou RSE.Pime pretén que les empreses participants disposin d’un Pla d’acció d’RSE en cinc sessions, que es faran conjuntament, més una consultoria per a cada participant, amb mesures d’acompanyament per a assegurar el progrés al llarg del període. El programa s’adreça a 15 pimes, i la convocatòria està oberta fins al 29 de maig per a incriure’s o demanar informació. Les sessions es faran un matí al mes, de juny a novembre, i es demana que les pimes interessades tinguin un compromís directiu en la gestió responsable. [més informació tècnica]

Un estudi mostra que les pimes catalanes valoren aquestes mesures de caràcter incentivador

Càtedra Mango - ESCI-UPFL’acte també va tenir un espai per a la presentació de l’estudi sobre la integració del desenvolupament sostenible a les PIMES catalanes, realitzat per la Càtedra MANGO d’RSC de l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF). Xavier Carbonell, que a més és el tresorer de Respon.cat, i Silvia Ayuso, investigadora i directora de la Càtedra, van presentar l’estudi, destacant que moltes pimes ja estan duent a terme nombroses accions d’RSE, encara que no les comuniquin. A més, marcant una diferència amb altres països, les pimes catalanes prefereixen instruments facilitadors i de sensibilització per a estimular el compromís amb el desenvolupament sostenible, més que no les mesures coercitives.
  • Sol·licitud de més informació sobre el programa en aquest formulari
  • Sol·licitud participació en el programa RSE.Pime en aquest formulari
LogoRSE.Pime.compost 
Font: Respon.cat