2.2.15

Josep Maria Canyelles: trajectòria professional en el camp de la gent gran

Al llarg de la meva trajectòria professional he tingut l'oportunitat de treballar en matèries relacionades amb la gent gran. Des de la condició actual d'expert en Responsabilitat Social, podem seguir abordant la relació amb aquest col·lectiu de persones, amb focus tant com a clientela com a treballadors:
  • Clientela: Diàleg amb col·lectius de persones grans, necessitats i inquietuds, reptes d'accessibilitat, innovació social responsable...
  • Personal: El pas a la jubilació, paper actiu de les persones grans en la societat, voluntariat i vida activa
Activitat professional
  • Gerent de l’Institut Català del Voluntariat (INCAVOL), organisme autònom de la Generalitat de Catalunya (Departament de Benestar i Família). Moltes accions sectorials dirigides per una banda a la gent gran activa i per altra banda de foment del voluntariat per a les persones grans amb necessitats.
  • Assessor de la Direcció General d'Acció Cívica del Departament de Benestar i Família, amb rang de subdirector general.
  • Director de Projectes Socials de la Fundació Pere Tarrés - ICESB (servei de consultoria, estudis i projectes), de la Universitat Ramon Llull. La gent gran és un dels àmbits preferents de treball.
  • Assessor delegat de Gestió de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), amb responsabilitat d'assessorar per la millora organitzativa i impulsar nous programes d'actuació.
  • Promotor-coordinador del Portal de la Gent Gran, www.gentgran.org, web promoguda per FATEC, i guardonada amb el premi Civisme (2000) de la Generalitat de Catalunya.
  • Assessor en matèria de projectes socials. Ponent tècnic del III Congrés de la Gent Gran organitzat per la Generalitat de Catalunya, en la ponència sobre l'Estat del Benestar. 1998
  • Regidor de Plans Integrals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: Del juny de 1995 a l’octubre de 2000 he estat regidor a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Durant el mandat 1995-1999 vaig ser membre de la Comissió de Govern, com a Regidor de Joventut i Plans Integrals: de gent gran, entre d'altres.
  • Coordinador de l'Institut Català del Voluntariat (Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya) des del seu inici i durant quatre anys (gener de 1993 a octubre de 1996). Entre les principals accions dirigides i on les matèries de gent gran hi tenien un paper important destaquem el disseny del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya (1994), les Trobades Sectorials amb entitats de voluntariat (1994), el I Congrés Català del Voluntariat (1995) o la I Escola d'Estiu del Voluntariat (1996).
  • Coordinador de cursos i professor de l'Institut de Formació de la Fundació Pere Tarrés (Escola de l'Esplai): He impartit més de 40 cursos en aspectes de gestió directiva d’animació sociocultural, entre els quals el Mòdul sobre el Projecte d'intervenció sociocultural (30 hores), dins el curs d'animació sociocultural.
Formació relacionada
  • Màster en Polítiques Públiques i Socials (1996-98)
  • Animació Sociocultural (1.100 hores). Escola de l'Esplai de la Fundació Pere Tarrés de Barcelona (1987-88)
  • Curs sobre la millora de la Qualitat de serveis sociosanitaris (16 hores). Fundació Avedis Donabedian (1999)
  • Participació en congressos i jornades de gent gran i sobre gent gran, entre els quals els Congressos de la Gent Gran de Catalunya; Sèniors'98, I Congreso de Empresas y Entidades que se dirigen a la personas mayores de 50 años. (Sabadell, 1998); 2n Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat (2003); Congreso de Animación Sociocultural (Donostia, 1988).
Conferències i ponències

He desenvolupat prop de 200 conferències, ponències o intervencions en taules rodones, sobre temes al voltant de la participació, el voluntariat, l’associacionisme i altres aspectes socials. Destaco especialment sobre gent gran:
Membre expert
Publicacions
  • Coautor del llibre “Els programes de voluntariat en l’àmbit de l’atenció sociosanitària” (Departament de Benestar Social). 1997
  • Autor de diversos articles i col·laboracions: Catalunya Barri a Barri (Generalitat de Catalunya), Conviure (Generalitat de Catalunya); Entrevistes a Vida activa, revista per a una maduresa activa (núms. 12 i 24).