16.8.14

Enquesta europea sobre RSE

  • Ahir 15 d'agost va acabar el termini per a donar resposta a l'enquesta que la Comissió Europea va llançar per a avaluar l'impacte de l'estratègia d'RSE.
  • La Comissió Europea ha estat demanant l'opinió dels diferents grups d'interès sobre l'impacte que ha tingut l'Estratègia d'RSE 2011-2014 i les expectatives de futur. 
  • Responsabilitat Global, en el seu moment va efectuar la traducció al català de l'estratègia europea, hi ha expressat el seu punt de vista: podeu veure la resposta a l'enquesta i també una reflexió més àmplia en forma d'article
Per a obtenir la participació dels grups d'interès, la Comissió Europea va llançar una consulta pública, en format d'enquesta on es poden valorar els reptes de la política europea en la matèria. L'Estratègia actual defineix l'RSE com "la responsabilitat de les empreses pels seus impactes en la societat" i demanava als països membres que fessin pública les respectives estratègies nacionals d'RSE.
 
Aquesta consulta coincideix amb la directiva europea sobre informació no financera que obligarà les empreses cotitzades de més de 500 empleats d'elaborar un informe que reflecteixin els impactes socials, mediambientals, laborals i de bon govern en els seus informes de gestió.

Michel Barnier, comissari interí d'Indústria i Empreses, confia a rebre "una informació valuosa dels grups d'interès per a construir la futura política d'RSE i les expectatives de futur". Per a Barnier, "la Responsabilitat Social no és només generar informació per als grups d'interès, complir amb codis ètics o normes de bon govern, sinó que cada cop, l'objectiu va més orientat a crear valor compartit a través de la innovació, donant resposta als nous desafiaments a què s'enfronten les companyies per al manteniment dels seus 'statu quo' i la recerca de millors solucions".

És previst que els resultats de l'enquesta s'analitzin en el marc del Fòrum multilateral europeu sobre la RSE, un espai de trobada que ofereix un espai per al diàleg entre les parts interessades europees sobre l'evolució de l'RSE i la política europea que es fa sobre la matèria. El Fòrum s'organitza des de la Comissió Europea, en estreta cooperació amb un Comitè de Coordinació, on hi ha representades les organitzacions empresarials, sindicats, ONG i altres grups, i es convoquen reunions plenàries del Fòrum al voltant dels temes importants. Així, com a part del procés de revisió de l'estratègia d'RSE, la Comissió Europea convocarà la propera reunió plenària del fòrum multilateral a principis de febrer de 2015.