24.3.14

Ferran Ariño ens ha deixat




Ferran Ariño Barberà, exdirectiu del FC Barcelona, va morir el dia 19 de març als 84 anys.

Ariño va ser vocal de la junta d'Agustí Montal als anys 70, president del Barcelona Atlètic, i candidat a la presidència del club a les eleccions del 1978, que va guanyar Josep Lluís Núñez per pocs vots de diferència. En el vessant empresarial, Ariño, economista de formació, va ser impulsor de l’Enciclopèdia Catalana.


En aquests darrers anys s'havia centrat en el suport a la gent gran. De fet, el meu coneixement personal prové dels anys que vam compartir a la FATEC, la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya.


Vaig estar assessorant aquesta federació d'associacions des del 1998, un moment en què l'organització es trobava en una cruïlla on el seu futur no era gens clar. Amb el president d'aleshores, Josep Roig, el secretari general, Joan Jordi Aragay, i tots els membres de la junta directiva, entre els quals Ferran Ariño, vam dedicar molts esforços a donar un nou sentit a l'entitat que la fes sostenible tant en termes econòmics com sobretot socials per al futur.

Vam estar portant a terme un procés de gestió del canvi que va comportar repensar el sentit de l'organització per al sector i pensant en termes de futur, amb una planificació estratègica de l'organització, la modernització incorporant temes ambientals i noves tecnologies, recuperant la legitimitat com a entitat representativa... Fins i tot vam canviar el nom, mantenint la sigla encara que ja no s'hi correspongués, canviant Federació d'Associacions de la Tercera Edat de Catalunya per Gent Gran.

Finalment, després de dos anys, aquest procés va donar lloc a un rejoveniment de la junta directiva, i a la incorporació de Ferran Ariño com a president per al període 2000-2004. Ariño va ser succeït per Màrius Cugat, fent que l'entitat consolidés el procés de modernització, i adaptació a les necessitats i característiques de la gent gran activa d'avui dia.
 
Llegeixo el recull històric de la FATEC d'aquell moment:
  • L'any 1998 neix amb la voluntat de posar al dia el funcionament de l'organització i s'incorpora a l'organigrama un delegat de gestió professional
  • Amb motiu de la declaració per part de l'ONU del 1999 com a Any Internacional de la Gent Gran celebrem un seguit d'accions arreu de Catalunya per deixar empremta a la societat.
  • S’inicia una posada al dia de l’organització que comporta, entre d’altres accions, un procés de reorganització interna o la promoció d’una pàgina portal a Internet.
  • El dia 7 de juliol de 1999, ens va estar concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
  • El 23 d'abril del 2000 ens va estar concedit el Vè Premi de Civisme en la modalitat d'Internet (Portal de la Gent Gran).
  • El dia 22 de juny de 2000, celebrem la XVII Assemblea General de la FATEC sota el lema "La Gent Gran pel Medi Ambient". S'elegeix com a nou President el Sr. Ferran Ariño.
NOTA: m'adono que en Ferran no té presència a la wiquipèdia. Potser podríem suggerir que els voluntaris de la FATEC fessin el pas, per a assegurar que hi tingui l'espai que es mereix.