20.10.13

Un pressumpte nou cas de corrupció en una ONL, la FECAC

  • La Federació d'Entitats Andaluses de Catalunya (FECAC) es troba des de fa unes hores al punt de mira de la societat per pressumptes males pràctiques i il·legalitats del seu president
  • S'ha destapat allò que molts ja havien donat a entendre públicament fa anys
García-Prieto ha viscut durant 27 anys d'atorgar-se la representació social i política dels andalusos que viviena Catalunya, quan aquesta era una realitat ja superada i pràcticament inexistent, ja que es tractava de catalans que havien vingut d'Andalusia. Per a la majoria de les moltíssimes persones que van fer aquest trajecte, el sentiment andalús i el sentiment català coexistien, com és natural, però molts no deixaven de fer una declaració de catalanitat civil, en la mesura que afirmaven que Andalusia era la terra de les seves arrels i Catalunya la terra dels seus fills. Aquests sentiments mostren la plena integració en la terra d'acollida, que ja és la seva, sense renegar de la terra dels seus pares.

Faig aquesta explicació inicial, per a situar la presentació de l'organització en un context més ampli, d'intentar forçar el manteniment d'un col·lectiu amb unes diferències que, si bé existents en origen, no eren viscudes amb la categoria que se li intentava atorgar. No ho dic jo sinó que alguns col·lectius com "els altres andalusos" han anat explicant les grans diferències que els separaven de l'estil i els objectius de la FECAC i els seus lideratges.

Sembla, doncs, que darrera de la FECAC a vegades ha prevalgut més una voluntat d'exercir el lideratge que no merament una manera d'organitzar i prestar serveis a unes entitats regionals. I el manteniment d'aquest lideratge necessitava reforçar o aparentar una força social basada en una certa diferència d'adscripció cultural i nacional, forçant allò que en la realitat ja havia donat lloc a una identitat cada cop més integrada, més mestissa si es vol.

D'alguna manera en el propi estil, sovint hi havia hagut un principi d'una mala pràctica en termes de cohesió social. Que sens dubte era més greu quan de manera més difusa o més evident es prestava a ser utilitzada políticament pels diferents partits, per tal de guanyar-se una suposada bossa de vots. Potser precisament per aquest factor, les administracions no van ser prou diligents en les mesures de control per a evitar els fets, ja que se subvencionava una activitat que tenia una rendibilitat comercial i sobre la qual presumptament hi havia una opacitat amb finalitats de benefici personal.

Al costat d'aquestes males pràctiques més difuses -però reals!- fa temps que es diu, es comenta, es publica, que el seu president té una actitud opaca, que actua de manera presidencialista, que la resta de membres de la mateixa junta no tenen accés a informació de contractes, factures, acords... I és que García-Prieto ha estat 27 anys president i ha fet el que ha volgut. Però les denúncies anaven més enllà i parlaven del negoci que s'havia muntat a partir de comissions diverses que s'embutxacava personalment.

I ara sembla que tot això ha anat prenent cos i els seus propis companys han considerat que ja n'hi ha prou d'anar venuts. Malauradament encara no tots estan d'acord sobre com procedir. I això ha portat a una denúncia que faran a títol personal sols quatre membres de la junta, precisament els que no formaven part de cap de les quatre llistes que ahir es presentaven a les eleccions.

Els promotors de la denúncia reconeixen que, durant tots els anys de gestió de García Prieto, han pecat d'un "excés de confiança", però també atribueixen que les presumptes irregularitats hagin romàs ocultes al llarg del temps a la seva "forma d'actuar, totalment presidencialista ".

Daniel Salinero va ser elegit ahir nou president de la FECAC. La seva candidatura és la considerada continuista -ja formava part de l'actual junta- i és un dels membres que no va voler donar suport a la presentació d'una denúncia a fiscalia sobre la gestió del seu predecessor, Francisco García Prieto. De 34 anys, Daniel Salinero és de l'Hospitalet de Llobregat i ha concorregut com a membre del PSC a les eleccions locals en les llistes de l'alcaldessa, Núria Marín.


EL PUNT AVUI: Francisco García Prieto cobrava “un impost revolucionari” a la Fira
  • L'expresident de la FECAC és acusat d'embutxacar-se una comissió sobre les ampolles venudes
  • Pagava amb la Visa de l'entitat a restaurants de luxe

García Prieto ahir a Santa Coloma de Gramenet en l'assemblea on es va escollir el nou president de la FECAC Foto: ANDREU PUIG.

Ho va dir Joaquín Moreno, membre sortint de la junta de la Federació d'Entitats Andaluses de Catalunya (FECAC), en una tempestuosa assemblea que l'entitat va celebrar el passat 15 de juliol: “És sabut per tothom que Francisco García Prieto cobrava un tant per cada ampolla que venia a les entitats durant la Fira d'Abril. Des de sempre s'ha parlat d'aquest impost revolucionari.”

El cobrament d'aquests diners, el destí dels quals es desconeix, és una de les irregularitats que quatre membres de la junta sortint de la FECAC han portat aquesta setmana a la fiscalia. Hi ha més irregularitats que apunten a delicte i, en bona part, es van detallar també en aquella assemblea. Una de les denúncies que es fan contra García Prieto és la gestió del contracte amb la distribuïdora de begudes La Colomense, que serveix a la Fira d'Abril, ja que ningú ha vist mai les factures que es deriven d'aquesta relació comercial amb la FECAC i, per tant, ningú sap els diners que s'han ingressat o que s'han deixat d'ingressar a la federació. [...]



LA VANGUARDIA: Las entidades andaluzas de Catalunya acusan a su expresidente de desviar millones de euros
  • Parte de la directiva de la FECAC denuncia ante Fiscalía a Francisco García Prieto, el polémico organizador de la Feria de Abril
Barcelona | 16/10/201

Barcelona. (EFE).- Parte de la directiva de la Federación de Entidades Culturales Andaluzas de Catalunya (FECAC) ha denunciado ante la Fiscalía a su expresidente, Francisco García Prieto, por desviar presuntamente millones de euros de la entidad en beneficio propio y por irregularidades en la gestión de fondos públicos. [...]

En la denuncia, ha explicado el abogado que la redactó, Alberto Antolín, se detallan y documentan hechos que apuntarían a un desvío de fondos que podría elevarse a millones de euros, durante los 27 años en que García Prieto ha presidido la FECAC, lo que inicialmente podría constituir delitos de gestión y administración desleal, falsedad documental y apropiación indebida. Concretamente, los denunciantes han entregado a la Fiscalía documentación referente a 13 supuestas irregularidades, entre ellas un posible uso de García Prieto de la tarjeta de crédito de la FECAC para sufragar gastos particulares.

La denuncia, además, apunta a posibles irregularidades en la "forma de uso y destino" de al menos una subvención recibida por la FECAC, que se nutre de fondos públicos concedidos por las distintas administraciones. La denuncia alude también al posible cobro de comisiones por parte de García Prieto de empresas proveedoras de las actividades de la FECAC, fundamentalmente en las ediciones de la Feria de Abril, al tiempo que refiere irregularidades contables y una "confusión" entre la gestión de los fondos de la FECAC y su Fundación, de la que García Prieto dimitió como presidente el lunes pasado. [...]

 
Nota: hem parlat abans de la FECAC en aquest blog