2.10.13

Excés d'expressions feixistes. Em pregunto on és la societat civil

Fa unes setmanes eren membres del PP i de les seves joventuts els que mostraven simbologia i actituds feixistes. Ara és una fira en el municipi de Quijorna, on l'alcaldessa va estar una hora contemplant l'acte d'exaltació franquista i nazi en un col·legi públic.
Banderas preconstitucionales, pósteres del dictador Francisco Franco, cuadros con la efigie de José Antonio, fundador de la Falange, estandartes con la esvástica nazi, parches con la calavera emblema de las SS Totenkopf... El colegio público Príncipes de Asturias, de Quijorna, municipio de 3.000 habitantes gobernado por el Partido Popular, se convirtió el sábado en un mercadillo de un sinfín de parafernalia franquista y nacionalsocialista en una docena de estands presididos por la siguiente pancarta: “¡Saludo a Franco! ¡Arriba España!”. La alcaldesa, Mercedes García, pidió disculpas. “No había ninguna intención de herir los sentimientos de nadie. Cuando visité la exposición, no me di cuenta de que hubiera banderas predemocráticas o cruces gamadas. No iba con esa idea de fijarme”, intentó explicarse ayer.
En el vídeo es pot veure tot plegat:


De fet, el feixisme està força desbocat a Espanya. No solament ataquen la delegació de la Generalitat a Madrid sinó que amenacen amb sang si Catalunya segueix el camí que ha emprès. Mentrestant el govern i, cosa que és més preocupant, la societat civil, ho contempla.

No es percep que la societat civil espanyola estigui organitzant-se per a plantar cara a tantes mostres de cultura antidemocràtica i valors pre-constitucionals. Mal símptoma, ja sigui perquè vol dir que la societat civil espanyola no té prou capacitat d'organitzar-se i de reaccionar, o perquè vol dir que no consideren que la defensa dels valors democràtics els correspongui, o perquè no valoren com a prou greu el tema.

Potser Espanya està anant massa lluny en el relaxament davant la barbàrie. Aquests dies també hem pogut veure el vídeo que mostra uns nens fent una representació teatral on els bons espanyols maten els mals gibraltarencs per tal d'ocupar-los les terres: uns nens són els gibraltarenys i uns altres els envaeixen amb un tanc simulat, fusells, tricornis, uniformes militars de camuflatge i pistoles metralladores. L'escena acaba amb els "militars espanyols", alguns amb tricorni, assassinant els presoners britànics, i fns itot "rematant-ne" un de ferit.
Tot plegat està deixant perplexa l'opinió pública britànica. Sobretot perquè els menors actuen davant d'un públic d'adults que semblen del tot complaguts amb l'argument. "Pares i companys miren des de la graderia com arriba un tanc, acompanyat per estudiants vestits amb uniformes militars i que porten armes", explica The Telegraph en la seva edició de dissabte.

El vídeo ha estat reproduït igualment per la cadena GBC, que descriu l'escena: "Tres joves vestits amb roba britànica sostenen un cartell que diu "Gibraltar". Després són atacats per un grup d'actors vestits amb uniforme militar, que porta una bandera que diu "Gibraltar Español", i els maten a trets. Els pares s'ho miren i després aplaudeixen extasiats". El vídeo fins i tot recull un explícit tret de gràcia després de l'afusellament. Aquesta polèmica internacional arriba just després que la premsa de Madrid ataqués l'informatiu InfoK per emetre les opinions d'alguns joves independentistes que havien assistit a la Via Catalana.
El fet que això passi, que aquests menors facin aquesta representació i que els adults ho contemplin amb tota normalitat, vol dir que el nacionalisme espanyol està tan impregnat, en són tan poc conscients, que les expressions feixistes també poden penetrar dins la mentalitat general perquè en el fons són considerades expressions potser massa radicals però que defensen els mateixos interessos de l'orgull nacional. Espanya hauria de començar a estar preocupada. Cal un aire nou que aporti valors radicalment democràtics a totes les generacions. I no sembla que aquesta sigui una prioritat. Em pregunto on són les ONGs.



Gibraltar Español The Original School Production Disgrace
school in the town of Alfajarin, near Zaragoza