27.7.13

Ja m'he inscrit a la Via Catalana #viacatalana

Ja m'he inscrit a la Via Catalana, aquest gran esdeveniment democràtic i reivindicatiu que tindrà lloc el proper 11 de setembre.

Tindré l'oportunitat de ser un dels centenars de milers de persones que es donaran les mans per a fer una cadena que unirà tot el país de dalt a baix, des de la Jonquera fins a Alcanar. Mai a la vida s'havia fet una cosa així al nostre país. Com a antecedent, els ciutadans d'Estònia, Letònia i Lituània van fer la Via Bàltica el 23 d'agost del 1989, enllaçant amb una cadena humana les seves tres capitals per a reivindicar les seves ànsies de llibertat. A la primavera següent ja eren països independents gràcies a la gran mobilització i a la repercussió internacional aconseguida (Manifest de la Via Bàltica; Exposició de la Via Bàltica; Viquipèdia Via Bàltica; Balticway).

Donat que la cadena no passa per Vilanova i la Geltrú, he optat per anar avall, o hores d'ara encara hi ha molts buits. Segur que ben aviat s'emplenaran i podrem donar al món un missatge clar: la democràcia ha de triomfar per sobre del dret de possessió amb què l'estat espanyol aborda el conflicte amb Catalunya i la seva nul·la voluntat a dialogar.

Tant de bo a la cadena hi hagi persones amb ideologies molt diverses, amb sentiments molt diversos, com a mostra de pluralitat, però tots convençuts que la democràcia ha de passar per davant i que la ciutadania catalana ha de ser consultada en un moment com aquest en què les aspiracions a recuperar la sobirania han esdevingut molt àmplies i en què, per altra banda, l'estat espanyol treballa acceleradament des de fa anys per reduir els avanços fets en l'autogovern per recuperar el màxim de competències i reduir les autonomies a una mera descentralització administrativa sense cap poder polític.

Amb la Marxa cap a la Independència i la manifestació del passat Onze de Setembre, els catalans vam evidenciar l’existència d’una majoria social favorable a la independència i vam empènyer a la classe política a fer les passes necessàries per a la consecució d’un Estat independent.

Aquest 11 de Setembre, cal convertir la Diada en l'avantsala de la independència. El món ha de tornar a mirar cap a Catalunya per a que vegi quina és la voluntat majoritària i democràtica del poble català i, alhora, reforçar el procés que ha de permetre als catalans d’assolir la llibertat no més tard del 2014.  Ara és l'hora de la Via Catalana. Enllaçats, units, resseguint el país amb una cadena humana per tal de convertir en realitat l’anhel majoritari dels catalans, esdevenir un nou Estat d’Europa.

Per garantir que tothom tindrà el seu lloc a la història, muntarem un dispositiu fotogràfic aeri i terrestre perquè quedi constància de cada català i catalana que ha contribuït al llarg del recorregut a fer possible la Via Catalana.

La Via Catalana s’internacionalitza amb cadenes humanes arreu del món 

Les Assemblees Exteriors de l’ANC organitzen més d’una vintena de rèpliques durant l’agost i el setembre. Entre el 15 d’agost i l’11 de setembre, la Via Catalana cap a la Independència es farà sentir més enllà de Catalunya amb la Via Catalana Internacional: desenes de cadenes humanes que es duran a terme arreu del món.

L’objectiu de la iniciativa, organitzada per les Assemblees Exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), és el d’internacionalitzar la gran mobilització del proper Onze de Setembre i l’anhel de llibertat dels catalans; i permetre, a la vegada, que hi puguin participar totes aquelles persones que la propera Diada no seran a Catalunya.

A la pàgina web de les Assemblees Exteriors de l’ANC, http://catalanassembly.org, es poden consultar les cadenes humanes que es van confirmant a l’estranger, i els interessats poden inscriure-s’hi per tal de rebre tota la informació i poder-hi participar.

Actualment ja hi ha 22 cadenes humanes confirmades, tot i que la previsió és que se n’acabin celebrant més a d’altres indrets. La Via Catalana Internacional passarà per països com els Estats Units, Austràlia, Argentina, Mèxic, Perú, Xile, Alemanya, Anglaterra, Escòcia, Irlanda, França, Itàlia, Bèlgica i Suïssa. Aquesta és la llista de cadenes humanes internacionals confirmades:

Brisbane (Austràlia); Brussel·les (Bèlgica), 1 de setembre, Atomium; Buenos Aires (Argentina); Dublin (Irlanda), 1 de setembre, General Post Office (GPO) O'connell Street; Edinburgh (Escòcia); Hamburg (Alemanya), 25 d'agost a les 16h, Stadtpark (Grosse Festwiese); Lausanne (Suïssa); Lima (Perú), 1 de setembre, Pl.San Martín; Londres (Anglaterra); Los Angeles (EUA), 25 d'agost, Grifith Park; Luxemburg Ciutat (Luxemburg), 7 de setembre, Hêlle Fra; Manchester (Anglaterra), 31 d'agost, Catalan Square; Melbourne (Austràlia); Mèxic DF (Mèxic), 31 d'agost, Angel de la Independencia; Miami (EUA), 31 d'agost, Ocean Drive; New York City (EUA), 31 d'agost; París (França), 2 de setembre, Champs de Mars - Tour Eiffel; Roma (Itàlia), 3 d'agost, Plaça de Sant Pere del Vaticà; Santiago de Chile (Xile), 31 d'agost, Cerro San Cristobal; Sydney (Australia), 1 de setembre, Opera House; Tolosa de Llenguadoc (França), 7 de setembre; Zurich (Suïssa)