8.6.13

Avui he comprat peix i no m'ha costat res

Tal com explicava en una entrada recent sobre l'activitat duta a terme a la comarca del Garraf, sóc usuari de la moneda local de Vilanova i la Geltrú, anomenada la Turuta.

Des de fa unes setmanes, la peixateria El Pop, un dels comerços compromesos en la moneda local i els aliments de Km0, ofereixen la possibilitat de pagar un 10% de l'import de la compra en aquesta moneda complementària. Però la sorpresa és que els dissabtes a partir de les 12 el client paga en euros i el comerç li abona al compte el mateix import en turutes.

Avui he fet la prova per assegurar si ho havia entès bé... i efectivament, tinc 10 euros menys però 10 turutes més, que em serviran per a comprar en algun altre comerç o per a fer algun intercanvi amb algun altre usuari.

No hi ha trampa. Dissabtes a aquesta hora volen fer net. I d'altra banda, entenc que es tracta d'una acció temporal, de promoció, que està aconseguint que gent que ni sabíem de la seva existència ara hi anem anat a comprar un primer cop, i que segurament hi continuem anant.

La peixateria està totalment enfocada al producte de proximitat, anomenat Km 0 que és saludable i molt assequible, i pot ajudar a donar sortida a espècies que, d’altra banda, són llençades i desaprofitades per tones a la llotja.



El peix arriba a la botiga cada tarda, directament de la barca, poques hores després de ser pescat. L'oferta del Pop és complementa amb peix d’altres companys artesans de Vilanova, garantint així que més del 90% del peix que ofereixen és de proximitat, amb les màximes garanties de frescor i qualitat.
A la peixateria, per tant, el públic no trobarà peixos com la tilàpia, la perca del Nil, la panga, i d’altres espècies invasores que estan fent malbé els seus ecosistemes i les economies locals, i que hi ha articles que denuncien la manca de transparència de la seva comercialització. Estadístiques reals diuen que més del 80% del peix que es consumeix a Catalunya prové d’altres països, desplaçant el producte local.
Aquí teniu el seu facebook, i he fet aquestes fotos de la cartellera:

(Cliqueu imatge per veure PDF)


12.2.13 La crisi impulsa les alternatives que defensen una economia més humana, com ara les monedes socials:

[...] El projecte Turuta. El turuta és una marxa militar que ha esdevingut l'himne del carnaval de Vilanova i la Geltrú, però, des del 2011, és també el nom de la moneda social que l'associació ECOL3VNG ha impulsat a la capital del Garraf. El projecte té actualment 301 socis que intercanvien béns i serveis fent servir la corresponent targeta moneder i ja hi ha aproximadament 18.000 turutes en circulació. «El nostre objectiu és que a Vilanova convisquin amb normalitat els euros, pensats per al mercat global, i les turutes, pensades per a l'economia local», explica Ton Dalmau, president d'ECOL3VNG.

Per fer-se'n soci cal pagar una quota inicial de 10 euros, que es bescanvien per 10 turutes, i a partir d'aquí ja es pot utilitzar la targeta moneder. Actualment hi ha 35 comerços de Vilanova que han penjat a la porta el cartell de l'associació, en què es pot llegir Turutes, aquí sí. En alguns establiments es poden pagar determinats productes amb aquesta moneda i, en d'altres, accepten una part del preu en turutes i la resta en euros. També hi ha comerços en què la turuta es pot utilitzar durant unes hores concretes del dia. En tots els intercanvis, però, cal que les dues parts que hi participen apuntin en les respectives targetes la data, el producte o servei objecte de la transacció, el codi del soci emissor i el del receptor i el cost en turutes, una anotació que anirà signada pels dos socis implicats. A través de l'oficina de canvi local –que vindria a ser com una entitat bancària–, tots els moviments econòmics queden registrats a la base de dades del projecte, que els socis poden consultar. «Tenim controlada la massa monetària al 100%», assegura Dalmau. [...]

2.9.12 Es desenvolupen les monedes socials
2.10.12 Monedes socials, els diners al servei de les persones i les comunitats