13.5.13

Barcelona i San Francisco aposten per reforçar les relacions entre les dues ciutats, especialment en matèria de promoció econòmica, smart cities i cultura

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha reunit amb l’alcalde de San Francisco, Ed Lee, amb qui ha signat una addenda a l’acord d’agermanament de 2010

NOTA DE PREMSA. L’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha reunit amb Edwin M Lee, alcalde de San Francisco, ciutat agermanada amb Barcelona, en la primera jornada del viatge institucional de cinc dies als Estats Units d’Amèrica (EUA) per promoure Barcelona com a capital global econòmica de promoció econòmica i captacions de noves inversions per a la capital catalana i la seva Àrea Metropolitana. A la reunió, celebrada a la seu de l’Ajuntament de la ciutat californiana, els dos alcaldes han signat una addenda al conveni d’agermanament que uneix les dues ciutats des de l’any 2010, i que fa especial incidència en els àmbits de transport, promoció econòmica, Smart Cities i cultura.

Després de la reunió dels dos alcaldes i la signatura de l'addenda, l'Ajuntament de San Francisco ha ofert una recepció institucional a la delegació barcelonina, on han participat destacades personalitats de la societat civil d'aquesta populosa urbs californiana. A tall de balanç de la trobada, l’alcalde Trias ha afirmat “sentir-se com a casa a San Francisco, una ciutat agermanada amb Barcelona”. “Les dues ciutats, ha dit comparteixen esperit, són ciutats de cultura, coneixement, creativitat i innovació, que miren al futur, amb gran qualitat de vida i amb un estil de vida de fama internacional”. “Amb aquest acord signat avui”, ha dit Trias, “inaugurem un nou capítol, fem un pas endavant en la nostra cooperació i els esforços de col·laboració”.

L’alcalde ha explicat que a la reunió també s’ha parlat de la voluntat d’ambdues ciutats de col·laborar en l'establiment d'una connexió de vol directe entre San Francisco i Barcelona. Trias ha explicat a l’alcalde Lee que Barcelona està consolidant la seva posició com a capital econòmica del sud d'Europa i la Mediterrània i li ha transmès que “som una ciutat amb molts actius i un gran potencial, apostem per ser una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació, posant èmfasi en el benestar de les persones i la qualitat de vida”.

Trias ha explicat al seu homòleg californià que Barcelona està promovent sectors econòmics estratègics, com la tecnologia mòbil, la tecnologia neta, el vehicle elèctric, la biomedicina o la logística; i que Barcelona és la seu Mobile World Congress i Mobile World Capital fins al 2018. “Tots aquests exemples posen de relleu el compromís de la ciutat per promoure l'ús de la tecnologia i per esdevenir una Smart City de referència internacional”. Trias ha explicat també que Barcelona està impulsant el City Protocol Society, en col·laboració amb altres ciutats per dissenyar i planificar la ciutat del futur, basat en la nostra experiència en la construcció de ciutats i l'intercanvi de coneixement i tecnologia. Xavier Trias ha convidat a la ciutat de San Francisco a participar en l’Smart City Expo & World Congress, que se celebrarà al novembre.

Finalment, Trias s’ha mostrat convençut que “hi ha moltes coses que podem aprendre els uns dels altres i hi ha moltes iniciatives que podem crear i tirar endavant”.

Per la seva banda, l'Alcalde Ed Lee ha agraït la visita de la delegació encapçalada per Trias, i ha lloat la preparació i solvència de la seva presentació, en què també han participat els Tinents d'Alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives. Lee ha demostrat un coneixement exhaustiu de Barcelona i els seus projectes de futur. ha explicat que treballaran les dues ciutats conjuntament per aconseguir la connexió amb vol directe. Igualment, ha assegurat que San Francisco vol aprofitar el lideratge de Barcelona en Smart Cities i el City Protocol per impulsar els seus projectes en aquest camp.

Els dos alcaldes s'han intercanviat uns presents: Ed Lee ha lliurat a Trias un quadre amb una imatge de l'sky line de la ciutat californiana; i l'alcalde Trias ha lliurat a Lee el llibre que explica la historia i treball del Celler de Can Roca, dedicat pels germans Roca, i una samarreta del FC Barcelona signada per Leo Messi.

Sònia Recasens es reuneix amb el seu homòleg de San Francisco

Just després de la recepció, la tinenta d’Alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, s’ha reunit amb el director de Relacions Institucionals i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de San Francisco, Mark Chandler. Els màxims responsables de l’àmbit econòmic de les dues ciutats han obert ponts de cooperació i han posat les bases per explorar futures vies de col·laboració en diversos àmbits.

La trobada ha servit per presentar a la ciutat nord-americana l’atractiu de Barcelona com a destinació turística i de negocis de primer ordre, així com l’estratègia de creixement econòmic i projecció internacional Barcelona Growth. Chandler ha mostrat gran interès per aquesta plataforma, que té entre els seus objectius atraure projectes d’inversió d’arreu del món.

Trobada amb membres de la colònia catalana a San Francisco


Diumenge al vespre, l'Alcalde Trias i els tinents d'Alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives van mantenir una trobada informal amb una trentena de membres de la colònia catalana a San Francisco i del comitè agermanament entre les dues ciutats per explicar els motius del viatge. Trias ha traslladat als barcelonins i catalans de San Francisco que Barcelona i Catalunya compten amb ells com a ambaixadors per atraure talent i inversions; "representeu el millor de la nostra ciutat: l'esperit emprenedor, el talent, la professionalitat, la valentia de sortir a l'estranger i obrir noves oportunitats". L'Alcalde els ha explicat que "és el moment d'aprofitar al màxim l'oportunitat que ens ofereix la dimensió internacional que ara té Barcelona; qui es queda a casa, perd el temps, ara hem de sortir a vendre, més que mai, com vosaltres, a lluitar per triomfar". Trias ha recordat que "potser Catalunya està passant moments de dificultats, però Barcelona no; som una ciutat que està fent bé les coses, que enmig d'una greu crisi econòmica està fent una gestió econòmica reconeguda i valorada com a molt positiva a tot el món". La trobada amb emprenedors i joves empresaris catalans s'ha desenvolupat en el restaurant B44, instal·lat al bell mig de San Francisco, un local d'especialitats barcelonines de Daniel Olivella.