17.3.13

Reflexió al voltant d'unes esclaves de Mango (II)

Fa uns dies vaig publicar un article on em mostrava força crític amb unes actrius franceses que han promogut una campanya contra l'empresa Mango: Reflexió al voltant d'unes esclaves de Mango.

No satisfetes amb el fet que l'empresa es disculpés i canviés el mot de la discòrdia al seu web, aquest dimarts van fer una acció dins una botiga de Mango a París. Gairebé allò que abans se'n deia una performace o un happening... Tot de gent, de pell fosca, amb cadenes i manilles per a recordar els temps de l'esclavitud.

No us puc mostrar les fotos perquè per a aconseguir-les s'han de pagar drets d'autor, cosa estranyíssima per a una acció feta per una organització social, però les podeu trobar en aquest web. Mireu-les perquè no tenen pèrdua.

Em sembla fora de lloc muntar aquesta representació per una traducció desafortunada i corregida de manera immediata per l'empresa. Em pregunto què caldria fer en cas que la protesta fos contra una empresa que realment tingués males pràctiques en drets humans i que d'alguna manera encobrissin l'esclavatge!

Vist amb més perspectiva, no puc deixar de tenir la plena convicció que aquesta iniciativa és un exemple de mala pràctica per part d'una organització que l'únic que pretén és sortir a la foto, generar polèmica per tal de veure-se'n afavorit. Els arguments ja els vaig donar a l'esmentada reflexió. Ara, el muntatge a l'establiment i la seva insistència després de la rapidesa amb què l'empresa va actuar, no fan sinó confirmar-ho. Se senten satisfets de poder dir que gràcies a ells una empresa ha deixat de ser esclavista... perquè és així com ho estan venent!

Llegint les notes de premsa, veiem que fins i tot han demanat a actrius famoses que han col·laborat amb la marca que se'n distanciïn: Le CRAN "exige donc que l'entreprise retire de la vente tous ces produits, qui constituent une offense grave" et demande aux égéries de la marque comme Pénélope Cruz, Kate Moss, Scarlett Johansson, Milla Jovovich ou Lou Doillon de prendre publiquement leurs distances avec la marque". [font: europe1]



Recull de premsa:

Revue de Presse (13-03-2013). Des « esclaves » investissent Mango

Revue de Presse (13-03-2013). BIJOUX ESCLAVAGE MANGO MANIFESTATION FRANCE CITOYENNETÉ

Communiqué de presse (13-03-2013). Contre Mango et les bijoux de la honte : Première victoire !

Revue de Presse (12-03-2013). Collier “style esclave” : on était à la manif anti-Mang 


10.3.13
Reflexió al voltant d'unes esclaves de Mango
Reflexión en torno a unas esclavas de Mango
Réflexion autour des esclaves de Mango

PD: Em sembla altament sospitós -i no vull dir res més- que tractant-se d'una campanya presumptament antiesclavista portada a terme per unes actrius franceses, amb el rerefons de dues organitzacions socials, Les Indivisibles i el CRAN, les fotos no estiguin disponibles de manera gratuïta per a la seva divulgació sinó que siguin de pagament (les podeu trobar en aquest web.