9.3.13

Les ONG també es queixen de l'espoli fiscal

Hem parlat en diverses ocasions d'una de les vies per on l'estat espanyol s'endú recursos econòmics dels catalans, fins i tot saltant-se la llei. Ara les entitats li han pogut expressar de nou a la líder del PPC, que ha tirat pilotes fora.

Es tracta de la casella de l'IRPF. Comparat amb tot l'espoli fiscal podria ser considerat la xocolata del lloro però té un valor especial, en tractar-se de diners que haurien d'anar a les entitats socials catalanes per a cobrir necessitats punyents.

A més, la qüestió té morbo afegit en el fet que les entitats espanyoles fan costat al govern espanyol i donen l'esquena a les entitats catalanes, fet que suposa que estan d'acord amb l'incompliment legal.

Aquests són algunes de les darreres reflexions:
3.9.12 Passar-se les sentències judicials pel forro!
23.2.12 Votar contra l'acatament d'una sentència
15.2.12 CARTA de la FCVS al presidente de la Plataforma del Voluntariado de España
15.2.12 La gestió del 0,7% enfronta les ONGs
31.1.12 0,7% IRPF: la polèmica no ha fet més que començar

Les ONG catalanes retreuen al PPC l'«espoli solidari» que pateixen 
La Taula del Tercer Sector recorda a Camacho la sentència del TS que la Generalitat hauria de gestionar el 0,7% de l'IRPF, i que ara marxen de Catalunya 23 MEUR que no tornen
Alícia Sánchez-Camacho i Àngels Guiteras, a l'edifici del CIEMEN. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Les 4.000 entitats socials catalanes que agrupa la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya es van mobilitzar l'any passat per reclamat a l'Estat que compleixi la sentència del Tribunal Suprem espanyol (TS) respecte la gestió des de la Generalitat dels fons del 0,7% de l'IRPF, mecanisme pel qual els catalans aporten uns 52 milions d'euros a l'Estat per a fins social i dels quals només en retornen uns 29 . L'anomenat "espoli solidari" ha estat un dels temes estrella de la reunió que avui han mantingut la presidenta del PP Català (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, i la representant de les ONG socials del país, Àngels Guiteras.

Guiteras ha denunciat a Sánchez-Camacho que "tot plegat és molt preocupant", assegurant que no entén els motius pels quals el govern espanyol no només no aplica la sentència, sinó que està treballant per canviar la legislació. "La nostra posició és que aquesta sentències són molt vàlides, i coherents amb les competències socials de les comunitats autònomes, i que el govern espanyol estigui treballant per un canvi en les bases de la convocatòria, no ajuda a enfortir els fonaments de la democràcia", ha exposat.

Des del punt de vista de Guiteras, aquest decalatge entre els diners que els catalans volen destinar a fins socials i els diners que finalment reben les ONGs catalanes per als seus programes, és un clar motiu de "desafecció política". "Demanem que s'estableixin ponts per arribar a un altre tipus de solucions, perquè si tinc unes sentències favorables i em canvien la convocatòria, tot plegat és molt preocupant", ha conclòs.

Des d'un edifici tan emblemàtic com el del CIEMEN, Camacho ha entomat el cop amb estoïcisme. Ha reconegut que les entitats catalanes tenen dificultats per a accedir als fons del 0,7%, i ha reconegut també que el conjunt del seu partit, a escala estatal, "no era partidari" de modificar la situació actual per corregir el desequilibri. "Ja vam parlar-ho l'any passat i ho vaig traslladar al meu partit, que no era partidari de facilitar un major accés a les convocatòries de les entitats locals o autonòmiques. Ara veurem si hi ha una millor consideració en l'aplicació de la sentència i quina és la nova convocatòria que s'està redactant", ha exposat, clamant perquè finalment hi acabi havent una "millor proporcionalitat" en el repartiment d'aquests diners.

En números concrets, corresponents al 2010, els catalans van decidir destinar 51,87 milions d'euros a fins socials; l'Estat n'hi hauria d'haver transferit 39 segons la seva població, i només n'hi va acabar concedint 29 ( document en pdf ). I, tot plegat, amb el vist-i-plau de les ONG socials espanyoles .

Durant tota la roda de premsa, Sánchez-Camacho ha insistit en presentar-se com l'única interlocutora vàlida del sector social amb el govern espanyol.