18.2.13

Nova edició dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial

L’emprenedoria és el motor més potent del creixement econòmic i la creació d’ocupació. Quina és, a Europa, la iniciativa més creativa i més profitosa pel que fa a la creació d’empreses i de llocs de treball? Per respondre aquesta pregunta, la Comissió Europea ha posat en marxa avui l’edició 2013 dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial, que recompensen les millors iniciatives públiques i les millors col·laboracions entre els sectors públic i privat per fomentar l’empresa i l’emprenedoria. Enguany s’afegeix una nova categoria per als millors projectes que contribueixin a una economia ecològica.

Les PIME tenen un potencial de creació d’ocupació de fins al 85% del total dels nous llocs de treball. El 37% dels europeus voldrien ser autònoms, si poguéssin, i aquest percentatge és encara més gran entre els joves: el 45% d’entre 15 i 24 anys ho veuen com una opció professional realista. Si aquest potencial s’aprofités, podrien sumar-se milions de noves empreses als 20,8 milions de PIME que ja hi ha a la UE. Els Premis Europeus a la Promoció Empresarial volen ajudar a alliberar aquest potencial reconeixent les iniciatives que han triomfat en aquest àmbit.

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari d’Indústria i Emprenedoria, Antonio Tajani, ha declarat: “Tots podem aprendre d’aquestes experiències sobre la manera de crear llocs de treball i contribuir a la recuperació de l’economia europea. El miracle econòmic a l’Europa de la postguerra es va fonamentar en l’esperit d’empresa i en les decisions atrevides d’alguns grans empresaris. Si volem estimular el creixement a Europa, cal donar suport al desenvolupament de les empreses existents i mirar cap a d’altres de noves. Els premis contribuiran a fer que es pugui aprofitar plenament l’enorme potencial empresarial d’Europa”


A partir de 2013, hi haurà sis categories:   
  1. Promoció de la iniciativa empresarial - Reconeix les iniciatives a nivell nacional, regional o local que fomenten un pensament empresarial entre joves i dones.    
  2. Inversió en formació empresarial - Reconeix les iniciatives a nivell nacional, regional o local per millorar la formació empresarial i d'administració.    
  3. Millora de l'entorn empresarial - Reconeix les polítiques innovadores a escala nacional, regional o local que promouen la posada en marxa i el creixement de les empreses, simplifiquen els procediments legislatius i administratius que han de dur a terme les empreses i apliquen el principi «Pensar primer a petit »en favor de les petites i mitjanes empreses.    
  4. Suport a la internacionalització de les empreses - Reconeix les polítiques i iniciatives que, a nivell nacional, regional o local, encoratgen a les empreses i, en particular, a les petites i mitjanes empreses, a treure un major partit de les oportunitats que ofereixen els mercats tant dins com fora de la Unió Europea.    
  5. NOVA categoria - Suport al desenvolupament dels mercats verds i l'eficiència en els recursos - Reconeix les polítiques i iniciatives que, a nivell nacional, regional o local, donen suport a les pimes perquè accedeixin als mercats verds i les ajuden a millorar la seva eficiència en els recursos, per exemple mitjançant el desenvolupament de destreses verds i la recerca de contactes i finançament.    
  6. Emprenedoria responsable i integradora - Reconeix les iniciatives a nivell nacional, regional o local que, gestionades per les autoritats públiques o per associacions entre els sectors públic i privat, promouen la responsabilitat empresarial social entre les pimes. Aquesta categoria també reconeixerà els esforços per fomentar l'esperit empresarial entre els grups desfavorits, com els aturats, especialment els de llarga durada, els immigrants legals, les persones amb discapacitat o els membres de minories ètniques.
El Gran Premi del Jurat podrà provenir de qualsevol de les categories i s'atorgarà al participant amb la iniciativa empresarial considerada com la més creativa i inspiradora d'Europa.
Com participar-hi
El concurs té dues fases: els concursants han de competir primer a nivell nacional abans de poder passar a fer-ho a nivell europeu. A la fase nacional, cada país seleccionarà i designarà dos nominats per al concurs europeu d’aquí a juny de 2013.

Un jurat europeu compilarà una llista restringida dels nominats. Després es convidarà tots els nominats a les fases nacional i europea a la cerimònia de lliurament de premis, que reconeixerà l’esforç dels guanyadors i els donarà l’oportunitat de fer-se conèixer a un entorn paneuropeu. La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc a l’assemblea de 2013 de les PIME a Vílnius (Lituània) del 25 al 27 de novembre.

Antecedents
Des de 2006, els Premis Europeus a la Promoció Empresarial recompensen l’excel·lència en el foment de l’emprenedoria i de la petita empresa a escala nacional, regional i local. Des que es van crear hi han participat més de 2.000 projectes i, en conjunt, han propiciat la creació de més de 10.000 noves empreses. Els seus objectius són identificar i reconèixer les activitats i iniciatives que han tingut èxit en el foment de l’empresa i l’emprenedoria; exposar i compartir exemples de les millors polítiques i pràctiques; sensibilitzar sobre el paper dels emprenedors a la societat europea i encoratjar i inspirar als possibles emprenedors.


http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/best-practices/european-enterprise-awards/categories/index_es.htm

Comissió Europea
Representació a Barcelona
Tel. de premsa: 93 467 78 12
Passeig de Gràcia, 90
http://ec.europa.eu/barcelona