8.2.13

Compromís amb el Voluntariat i l'Associacionisme


Josep Maria Canyelles. Una trajectòria de compromís amb el Voluntariat i l'Associacionisme

Actualment em presento com a expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions, com a promotor del think tank Responsabilitat Global, com a soci de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, i com a promotor de collaboratio, iniciativa per als Territoris Socialment Responsables.

Però aquesta orientació més encarada a empreses i estratègia pot ocultar tota una trajectòria constant de compromís amb el voluntariat i l'associacionisme, que m'agradaria reflectir en aquestes notes.

L'atracció per aquest sector m'ha portat a aproximar-m'hi des de totes les perspectives possibles: voluntari, formador, expert, consultor, gestor públic... I ara em fascina poder ajudar les empreses a descobrir aquest món, a implicar-s'hi. I ajudar les organitzacions socials a entendre com poder col·laborar millor amb les empreses. Com trobar maneres de col·laborar, fer aliances estratègiques, partenariats intel·ligents, sortir-ne tots beneficiats.

Entenc que aquestes aliances són fonamentals per a construir territoris socialment responsables, on passem del win-win al triple guany, al triple win, on no solament hi surten guanyant l'empresa i l'entitat sinó també tot l'entorn, tots els grups d'interès, la societat en el seu conjunt! [win-win-win].

El fet d'haver desenvolupat l'experiència professional als tres sectors, públic, social i privat m'ha donat una perspectiva rica sobre models organitzatius, estils de direcció, gestió de valors organitzacionals, i vies de col·laboració.  La meva orientació actual, fruit d'aquesta trajectòria, es basa en el desenvolupament de polí­tiques de responsabilitat social tant de les empreses com del sector públic i social, amb especial incidència en les estratègies col·laboratives, els partenariats i les aliances estratègiques. Segurament aquesta trajectòria va portar-me a desenvolupar el concepte de Territori Socialment Responsable.

Alguns materials: dossiers i vídeos



Dossier temàtic: El voluntariat a Catalunya
·Edita: Taula d'Entitats del Tercer Sector
·Autor: Josep Maria Canyelles
·Accés al dossier Empresa i llengua
·Edita: Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya
·Autor: Josep Maria Canyelles



Voluntariat corporatiu: una major democratització del voluntariat. Intervenció a Torre Jussana. Ajuntament de Barcelona

https://www.youtube.com/watch?v=PBWcJKkuFOQ
Voluntariat i responsabilitat social, noves expectatives i possibilitats. Entrevista amb motiu del Fòrum de les Associacions 2011










Josep Maria Canyelles entrevistat a La Marató per la Pobresa de Televisió de Catalunya.









Vídeo de foment del Voluntariat Corporatiu d'MC Mutual: conversa amb Josep Maria Canyelles


Voluntariado y RSE, los compromisos de las personas y de las organizaciones (ADICAE, Madrid)

Notes de trajectòria personal

  • El compromís de voluntariat em va marcar intensament des de ben jove, dedicant deu anys a l'educació d'infants i joves en el temps lliure, a més d'altres accions i compromisos.
  • Assumeixo rols directius i al 1985 presideixo el Consell de la Joventut de Vilanova i la Geltrú, al 1989 l'associació Thema Serveis Socioculturals, i Tramajoc (parc de Nadal i fira d'entitats), Òmnium Cultural Garraf. També he participat en diferents patronats (Fundació Sisoscat, Fundació Catalunya Voluntària, Fundació acidH...).
  • Desenvolupo activitat docent en el sector mitjançant cursos de gestió d'entitats, planificació estratègica, voluntariat, educació ambiental, responsabilitat social de les ONL... Al 1989 començo a coordinar cursos de monitors i directors d'educació en el lleure i formació en Animació sociocultural. He fet més de 200 cursos al llarg dels darrers 25 anys.
  • He elaborat diverses publicacions sobre la matèria, i he fet més de 200 conferències o ponències sobre voluntariat, associacionisme, civisme o responsabilitat:
  • Consultor en ONL de sectors diversos (joventut, gent gran, discapacitats, pau, voluntariat social, civisme, ambientals, cultura popular, federacions...). I consultor del sector públic en referència a polítiques socials relacionades amb el tercer sector, l'associacionisme i el voluntariat. He dirigit la consultoria Projectes Socials de la Fundació Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull), diversos projectes d’iniciativa social i d'educació ambiental i he assessorat en la planificació estratègica i la direcció de projectes a organitzacions nonprofit.
  • Pel que fa a les responsabilitats públiques:
    • Gerent de l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL) de la Generalitat de Catalunya 1999-2004, i coordinador 1993-1996.
    • Regidor de Plans Integrals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (1995-2000), incloent les polítiques d'associacionisme i voluntariat.
  • Director del 1r i del 2n Congrés Català del Voluntariat i l'Associacionisme (1995 i 2002), i director de continguts del 2n Congrés Europeu del Voluntariat (2011).
  • He assistit a congressos i esdeveniments, com el Congrés Internacional que va tenir lloc a Amsterdam amb motiu del 2001 · Any Internacional del Voluntariat.
  • He promogut el Voluntariat d'Empresa (o Voluntariat Corporatiu) com a consultor, gestor públic, i impusant seminaris específics:
  • Podeu trobar moltes reflexions elaborades sobre associacionisme i voluntariat al Canal Voluntariat dins el bloc Responsabilitat Global

Algunes aparicions en mitjans

"La Ley del Voluntariado corrompe los valores de estos movimientos". Entrevista Diario Vasco. 1996
Catalunya, país de voluntaris. Catalunya Cristiana, 2001
La gent gran ha d'omplir de contingut el temps que té per davant. Revista Vida Activa, 2001
Cloenda Congrés Voluntariat Illes Balears. Diario de Ibiza, 2001


Nace una asociación de ayuda a la vejez. Diario de Terrassa, 2001
El voluntari català es fa seva l'entitat. Diari de Girona, 2000
El voluntariat és una oportunitat per socialitzar-se i per adquirir responsabilitats. RE, 2001
El 13% de la població catalana fa voluntariat. Diari de Tarragona, 2001
Catalunya, país de voluntaris. Catalunya Cristiana, 2001
Canyelles explica posibilidades tecnológicas al príncipe Felipe. Diario de Sevilla, 2001
Ser voluntari avui. Revista l'Hiperbòlic, 2003
Fem entre tots el país de qualitat humana. Revista Vida Activa, 2003
La gent gran ha d'omplir de contingut el temps que té per davant. Revista Vida Activa, 2001
Ser voluntari avui. Revista l'Hiperbòlic, 2003
Fem entre tots el país de qualitat humana. Revista Vida Activa, 2003
Les entitats petites no han de presentar impost de societats. Diari de Vilanova, 2003
Voluntaris Grans. Revista Valvi Supermercats, 1995
Xarxanet.org, el portal d'accés al món associatiu i de voluntariat. Associació Catalana de Municipis i Comarques, 2003
Xarxanet.org, el portal d'accés al món associatiu i de voluntariat. Revista Vol, Federació Catalana del Voluntariat Social, 2003
Xarxanet.org, el portal d'accés al món associatiu i de voluntariat. Catalunya Cristiana, 2003
Entrevista L'Internauta. Catalunya Ràdio, 25-10-03


Actualment

Des de les meves responsabilitats professionals actuals procuro col·laborar a enfortir el voluntariat:

Promoc el Grup de treball sobre Voluntariat d'empresa de Respon.cat. Hi hem elaborat una Guia de Voluntariat d'Empresa concebuda per fomentar aquesta pràctica també entre les empreses petites i microempreses.

Col·laborant en el Marketplace 2014, igual que vaig fer-ho en el primer, del 2011.
Ajudant a reflexionar-hi en actes diversos:

Col·laborant tractant d'innovar:
Sensibilitzant les empreses:
Col·laborant en les polítiques públiques:


2.7.14 Inauguració de l'Escola d'Estiu del #Voluntariat 2014. Era necessari recuperar-la!

[Imatge: tren que vam customitzar per desplaçar els participants a l'Escola d'Estiu del Voluntariat del 2001 a Tortosa]

Vaig tenir l'oportunitat de posar en marxa la primera Escola d'Estiu, que vam celebrar a Vilanova i la Geltrú, amb la intenció que fos itinerant per tot Catalunya, canviant d'ubicació cada any


15.6.14
Canyelles, designat membre del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona en qualitat d'expert

16.5.14 Ja he estat més del 50% de l'activitat professional en el sector privat

Aquest 2014 compleixo 25 anys d'activitat professional continuada. I mostraré un indicador amb què monitoritzo la dedicació per sectors. Aquest indicador no mostra el voluntariat però sí la dedicació al sector social. Fa unes setmanes he traspassat la barrera del 50% de dedicació al sector privat, amb un 41% al sector públic, i un 9% al no lucratiu.
 




Ah, i també miro de prestar el meu voluntariat en aquelles propostes que mereixen la pena, ja sigui de manera permanent (membre de patronats) com puntualment en accions (Ja sóc voluntari de la campanya del 9N).



Algunes reflexions

14.1.22 [ENTREVISTA] Xarxanet entrevista Josep Maria Canyelles sobre els reptes de les organitzacions: "Ja no farem res de bo tancats en un despatx. Cal cocrear, sumant veus"
12.1.12 Jornada sobre voluntariat d'empresa a ESADE
10.11.11 Proposta sobre el Voluntariat d’Empresa #Eurovol2011 En aquest article de Josep Maria Canyelles (II Congrés Europeu del Voluntariat) es llancen algunes propostes adreçades als diferents actors que intervenen en el voluntariat d’empresa, amb la intenció de reflexionar sobre com s’ha de desenvolupar aquest nou canal i com ha d’integrar-se dins el model català d’associacionisme i voluntariat.
9.11.11 "Hem de fer un salt endavant en els models de partenariats" #Eurovol11
28.6.11 “La incorporació de la responsabilitat social com un actiu del territori”
26.5.11 Vers un VOLUNTARIAT corporatiu estratègic a Europa
19.2.11 Canyelles intervé al curs "Any Europeu del Voluntariat"
11.10.06 El Voluntariat d'Empresa ofereix virtuts a l'RSE interna i externa
Més informació  Más información
[ca] Compromís personal amb el voluntariat
[es] Compromiso personal con el voluntariado


Canal Voluntariat dins el bloc Responsabilitat Global
jmcanyelles@collaboratio.net
+34 670 600 223