17.2.13

Anar més enllà de l'RSE?


Sovint sento persones amb visions idealistes sobre el món de les empreses i les organitzacions que afirmen que cal anar més enllà de la Responsabilitat Social (RS, RSE, RSC...).

Puc compartir-ne el desig si entenem que allò que voldríem és que les organitzacions incorporessin d'una manera molt profunda i radical certs valors humanístics, ètics, socials...

Entenc també que darrera aquesta manera d'expressar-ho hi ha una constatació: les empreses que integren l'RS no corresponen a aquelles que han integrat l'ètica d'una manera profunda, i són un tipus d'empreses que juguen més als mitjos termes i a millorar la seva imatge.

Sobre això vull opinar. I ho faré de manera molt esquemàtica.

a) No podem demanar a l'RS més del que pot donar. L'RS pretén que una empresa o organització incorpori la gestió de la seva responsabilitat. I això ja és molt. És una metodologia, i és cert que una organització pot fer ús d'aquesta metodologia sense un convenciment real, però és un primer pas i molt important, que permet perdre pors i adonar-se del potencial que incorpora una bona gestió d'aquestes matèries.

b) Quan en un discurs algú es carrega de manera fàcil l'RS, crec que no s'adona del mal servei que està fent al progrés d'aquests enfocaments. No totes les empreses poden aspirar a ara per ara a un model centrat en profunditat en valors humanístics, de manera que pot passar que s'estigui proclamant un model molt restringit, a l'abast de molt poques empreses i deixant a totes les altres desemparades d'un model que els permeti el progrés en aquesta matèria.

c) És cert que l'RS pot semblar que té poc glamur; és una mera metodologia; no és una aspiració de màxims. Però en canvi hauria de ser una base necessària per a moltes més empreses, i també per a aquestes que identifiquem com a més compromeses en valors. Sense una gestió de l'RS pot haver-hi empreses líders en valors però que no dialoguin amb grups d'interès, que no identifiquin correctament la materialitat, o que puguin complir les normes legals a la carta...

Per tant:

1) Podem considerar que amb l'RS no n'hi ha prou, que aspirem a més. Per a fer aquesta declaració no cal carregar-se l'RS. Al contrari, com més empreses hi hagi que facin RS més n'hi haurà que arribin a l'excel·lència social. Però sense oblidar que les empreses més excel·lents en humanisme també han de gestionar l'RS i no considerar-la un implícit.

2) Hem de ser curosos amb l'ús de l'RS, i no acceptar que se'n faci un ús merament propagandístic. Si una empresa en fa un mal ús, limitant-se a fer memòries marquetianes sense cap mica d'autocrítica i sense una voluntat de millora real, cal que fem notar que algunes empreses fan un mal ús de l'RS, no que l'RS no serveixi.

Josep Maria Canyelles
Responsabilitat Global / Vector 5
17 de febrer de 2013





Article publicat a Jornal.cat
Artículo publicado en Diario Responsable

Reflexions vinculades:
Josep Maria Lozano: Doncs ves per on, en defensa de la RSE // Pues mira, en defensa de la RSE