13.10.12

Reflexions necessàries sobre governança a Responsabilitat Global


En aquestes darreres setmanes hem augmentat el nombre d'entrades en el bloc que porten l'etiqueta "governança". És evident que hi ha molts aspectes relacionats amb la governança del món, de l'economia, i d'Europa que requereixen una aproximació en clau de sostenibilitat i responsabilitat social. I sobretot, al llarg d'aquests darrers anys, convé una aproximació de sostenibilitat i RS tot allò que afecta les relacions Catalunya-Espanya, que ha estat un dels grans temes que hem abordat en aquestes reflexions.

Algú podria pensar que són reflexions polítiques, amb tota la càrrega pejorativa que aquest terme ha anat incorporant... A qui tingui aquest apriorisme li volem transmetre aquesta reflexió:  que potser parlar de sostenibilitat ambiental, econòmica i social no interfereix de ple en el camp de la política? Parlar d'ecologia, de drets laborals, de relacions públic-privat... Totes les matèries rellevants de l'RSE acaben tocant temes que tenen el seu correlat polític. Els que no ho veuen així potser estan pensant en la filantropia...

La democràcia, i específicament l'aprofundiment en la democràcia, com tots els drets humans i col·lectius, són matèria prioritària per a l'RSE, i sobretot quan aquesta matèria afecta al procedir de les empreses i organitzacions.

De fet, cap dels grans reptes que té avui la nostra societat i el món no es podran abordar des d'un sol dels sectors, ja sigui el públic, el privat o el social. Caldrà la col·laboració, la sinergia, i unes aproximacions d'RS (RSE, RSO, RSA...) que no permetrà separar acció empresarial i acció política. I això és bo i necessari si no ho confonem amb acció partidista o si aquestes interferències no es tenyeixen d'interessos corporatius i crematístics.

En sentit positiu, hauríem de desitjar que des de l'RS hi hagi l'expressió de punts de vista, anàlisis complementàries, i fins i tot respostes davant els reptes que presenta una societat. No seria normal que davant la situació que es viu ara per ara en les relacions Catalunya-Espanya no es fessin aportacions des de la lògica de la sostenibilitat i l'RSE.

A més, les empreses no poden pensar que són merament destinataris de les accions que es decideixi en l'àmbit de la política. Algunes actuen en el terreny de la política i cal fer-ho amb transparència i criteris ètics.  Però el fet és que les empreses també són profundament responsables, per acció o per omissió, del punt de no retorn on hem arribat en les relacions Catalunya-Espanya, en aquest aspecte fonamental de la governança hispànica.

D'altra banda, l'RS també hauria de formar part del sector públic i dels partits polítics. I els experts i les agències d'RS no podem restar al marge de fer anàlisis en aquest sentit, reclamant si cal que aquests organismes siguin exemplars en els seus compromisos i actuacions d'RS.

Reflexions sobre governança:
 
17.10.12 La Cultura i el procés de creació d'un nou estat
17.10.12 Si un militar alemany amenacés dient "recordeu el que vam fer als jueus"...
15.10.12 El rei despullat necessita "pájaros de mal agüero" que el posin davant la veritat
13.10.12 El sentit democràtic ha ocupat la centralitat sociopolítica
12.10.12 [es][en] Project for a Universal Declaration of Democracy [en][ca][es][fr]
12.10.12 Carta oberta al senyor Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón
11.10.12 Jornada “Crisi Econòmica i Crisi Social: una qüestió moral?” a la Universitat Abat Oliva
10.10.12 Entrevista a l'economista de la City Jonathan Tepper: "és absurd preguntar-se si Catalunya és viable com a Estat independent"  // [es] Entrevista al economista de la City Jonathan Tepper: "es absurdo preguntarse si Cataluña es viable como Estado independiente"
10.10.12 La indústria de la construcció també es posiciona a favor de la independència de Catalunya
9.10.12 Tercer Cicle de conferències sobre la manipulació de la Història de Catalunya  // [es] Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña
3.10.12 Demanda de cessament del vicepresident del Parlament Europeu
2.10.12 La contradicció d'Equo: sostenibilitat sense diversitat, sostenibilitat sense llibertat
2.10.12 Jordi Griera, expert en moneda social, dissertarà sobre la moneda del futur Estat Català
30.9.12 Sense data per al corredor mediterrani
26.9.12 La sostenibilitat és una lluita contra els increments d’entropia i la pèrdua de diversitat (Ramon Folch)
23.9.12 Què està passant en les relacions Catalunya-Espanya?
23.9.12 Novetats en el Postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària
16.9.12 Algunes impressions post-manifestació  // Algunas impresiones pos-manifestación
16.9.12 Catalan peace organisations support independence process
11.9.12 Què passarà aquesta tarda a Londres, París, Madrid, Estocolm, Nova York i Barcelona?  // [es] ¿Qué pasará esta tarde en Londres, París, Madrid, Estocolmo, Nueva York y Barcelona?
10.9.12 11-set-12: Alguna cosa important està canviant a Catalunya  // [es] 11-sep-12: Algo importante está cambiando en Cataluña
9.9.12 [en] In a few months, the international press has changed his view of Catalonia
9.9.12 Els nous països independents han captat multinacionals, segons Pujol
3.9.12 Premi Compromís Democràtic 2012, associacionisme i democràcia participativa
3.9.12 Passar-se les sentències judicials pel forro!
2.9.12 Escolta Sepharad - Els homes no poden ser si no són lliures
1.8.12 Cambra de Comerç: "Una reducció d'1/3 del dèficit fiscal de Catalunya amb Espanya permetria dèficit zero"
29.7.12 [en] What's really going on in Catalonia (Notes on the present financial crisis in Spain and the political options for Catalans)
28.6.12 [en] Official poll establishes: '51'1% of Catalans would vote YES to the Independence'
17.6.12 Forcades: "La dictadura financera actual s'ha carregat la democràcia"
7.6.12 Segons Rull, "les pimes i les multinacionals no tenen objeccions al procés de recuperació de la sobirania"