31.10.12

Polèmica sobre l'espot institucional de les eleccions al Parlament de Catalunya 2012

Una de les polèmiques que ha aparegut en aquesta precampanya electoral a Catalunya fa referència a l'espot institucional de la Generalitat de Catalunya per a fomentar la participació ciutadana.

Aquest espot ha rebut les crítiques per part d'alguns partits de l'oposició, especialment dels que no accepten la democràcia per a dirimir el conflicte entre Catalunya i Espanya, però també del principal partit de l'oposició, el PSC.

El motiu de les crítiques és per la referència que es fa al final de l'espot amb la manifestació multitudinària de la Diada nacional de Catalunya del 2012. Podeu veure el vídeo aquí:
Podeu llegir els dos punts de vista a les notícies de l'ARA:
  • El PSC, PP, ICV i C's exigeixen que es retiri la campanya institucional per al 25-N per partidista. Deploren que el Govern hagi inclòs imatges de la manifestació de la Diada per animar a votar. A més de la manifestació, la campanya inclou alguns dels moments més transcendents per a Catalunya dels últims 30 anys. Adverteixen que portaran el cas davant la Junta Electoral de Barcelona si no es retira l'espot de forma immediata. En aquests anuncis, que recullen alguns dels moments àlgids dels últims 32 anys de la història de Catalunya, "Mas comença a saltar-se la llei", a criteri del secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández: "Amb la campanya antiinstitucional per al 25-N Mas comença a saltar-se la llei", ha assegurat Fernández al seu Twitter. "Després de veure la campanya antiinstitucional del Govern dels millors... tenim dret a vot els que no vam anar a la manifestació de l'11-S?", ha ironitzat Fernández. Per Fernández, la campanya "posa les institucions al servei d'un partit" cosa que "ataca la democràcia d'aquest país".
  • Mas defensa la campanya institucional del 25-N. El president replica a PSC i C's que en l'espot també hi surten referències al referèndum de la Constitució del 1978, malgrat que tampoc va generar unanimitat. Argumenta que es tractava de subratllar fets especialment transcendents per simbolitzar la importància d'aquests comicis
Comprenem la picabaralla partidista pròpia d'una precampanya electoral, i cal acceptar-la tot i que sovint sols sigui una distracció per a no parlar dels temes importants. La nostra opinió respecte al motiu del conflicte és que no es pot entendre un repàs als principals esdeveniments que han marcat el rumb del país en els darrers trenta anys sense incloure la manifestació més massiva que s'hagi produït mai. El fet que a algú pugui no agradar-li el sentit de la manifestació, no es pot deixar de considerar-la com un fet excepcional, en el marc d'una commemoració com és la Diada nacional de Catalunya, recollint un sentiment molt majoritari, sota unes formes radicalment democràtiques, i amb una gran transversalitat política o partidista. Més aviat caldria criticar que en un repàs dels principals esdeveniments no hagués aparegut aquest manifestació sense comparació possible a Europa, expressió de la voluntat democràtica dels catalans.

Dit això, convé mirar què havien fet altres governs anteriors, i en aquest cas el que correspon a altres forces polítiques que ara estan manifestant les crítiques. Sempre és bo repassar les hemeroteques per a validar quin és el grau de sinceritat dels posicionaments o la utilització partidista de les institucions. Si mirem l'espot institucional de la darrera campanya electoral, la del 2010, hi apreciem tot un enfilall de posicionaments polítics, que molts podem compartir, però que no per això deixen de ser clarament polítics.

Vegeu el vídeo de la campanya de foment de la participació.

Jo comparteixo els posicionaments o declaracions que s'hi fan: vull un futur on tots tinguem les mateixes oportunitats, jo crec que hem de cuidar la nostra terra, cal lluitar perquè el benestar arribi a tothom i també per tenir una feina més segura, per mi primer és l'educació... Però pot haver-hi ciutadans que ho vegin d'una altra manera. És indiscutible que totes aquestes afirmacions intentaven marcar els temes de la campanya electoral que interessaven el govern. Malgrat ser temes que poden suscitar un gran consens, també podríem considerar que no són propis d'una campanya institucional.

Fins i tot podríem considerar que els temes que s'introduien a l'espot institucional del 2010 tenien un contingut molt transversal però polític i partidista, mentre que els temes que s'han introduït a l'espot del 2012 recullen elements propis de la democràcia, la Constitució, l'arribada del president Tarradellas, la manifestació ciutadana de l'11 de setembre i alguns esdeveniments rellevants com els Jocs Olímpics o el concert de Lluís Llach al Camp Nou. Vist així no té punt de comparació. I no puc deixar de valorar l'actual espot com absolutament encertat i adequat al moment actual mentre que el del 2010 tenia un caràcter polític no adequat per a una campanya institucional.

Evitaré fer referència a altres epísodis més greus, com quan anys enrere l'Ajuntament de Barcelona fa fer servir el mateix actor per a fer l'anunci electoral del partit del govern i els anuncis institicionals, o la utilització dels mateixos referents d'imatge (la B). Això sí que és una acció impròpia en l'ús de les institucions. Seria bo parlar a fons del temes amb consciència sobre el passat que arrossega cadascú.

PD: Per increïble que pugui semblar, la Junta Electoral ordena retirar la campanya de la Generalitat pel 25-N perquè incentiva la participació!