2.10.12

La contradicció d'Equo: sostenibilitat sense diversitat, sostenibilitat sense llibertat

El congrés d'Equo evita referir-se a la plurinacionalitat d'Espanya i desestima l'autodeterminació

El congrés que ha celebrat Equo aquest cap de setmana ha aixecat polèmica. I ho ha fet perquè la direcció ha tombat unes esmenes que anaven en la línia de reconèixer la plurinacionalitat d'Espanya i el dret a l'autodeterminació. Segons informa el diari ARA, s'han tombat les esmenes presentades per les delegacions del País Valencià i les Illes Balears que anaven encaminades en aquest sentit.

Això fa que hi hagi alguns socis de la formació, com per exemple la valenciana Compromís, que no estiguin satisfets amb el resultat del conclave. "Ara caldrà analitzar i pensar què fer", ha valorat Mònica Oltra, portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, a 'Vilaweb'. Oltra, en declaracions al mateix mitjà, ha volgut destacar que la formació valenciana portava l'autodeterminació al seu programa electoral. Compromís va ser sòcia d'Equo a les eleccions espanyoles i va aconseguir un escó, que ocupa Joan Baldoví.

Ara fa un any ja em vaig mostrar crític amb Equo. I ara ho expressaré en termes més clars: proclamar-se ecologista no és sinònim de demòcrata ni de cap altre atribut ja sigui positiu o negatiu. Per això, si un partit té una única proposta programàtica ho ha de deixar ben clar i no opinar sobre els altres temes, o si es tracta d'un partit normal amb un programa ampli de govern cal que detalli com entén els valors socials més rellevants. Perquè encara que ser ecologista no sigui sinònim de res, sí que hom podria esperar d'una formació ecologista un respecte per la diversitat cultural, per l'aprofundiment democràtic, per la llibertat, pel dret a decidir... Si resulta que una formació ecologista dins un estat compost té una opció unionista o nacionalista ho ha d'expressar clarament, perquè la manca de transparència suposa un frau a l'electorat que pot interpretar actituds força diferents.

Retallo un fragment del que vaig escriure fa un any, on formulo la crítica no solament contra l'organització sinó que esmento el líder del projecte, qui fou director de Greenpeace-Espanya:
8.11.11 Comentaris de campanya (1)

[...] Encara que el contingut central d'aquesta força política siguin els temes ambientals, seria bo que integressin com a criteri altres elements transversals com l'equitat, l'aprofundiment democràtic, o la diversitat. Malauradament, veient qui lidera el partit i veient quines actituds va tenir davant de GreenPeace ja podem imaginar que això serà difícil.

Equo, igual que GreenPeace España, com a conseqüència del seu lideratge, mostra un comportament no prou respectuós amb la diversitat, i una orientació nacionalista espanyola. Ni que pugui semblar una anècdota, al vídeo es parla del model bipartidista deixant al marge els territoris que no tenen aquest model.
[...] El meu consell seria que no caiguin en l'error de ser una força personalista. Jo no puc considerar ètic el joc de mans que va fer el seu líder, quan encara dirigia l'organització ecologista però ja sabia que faltaven uns mesos per posar en marxa un partit polític, provocant el seu empresonament a Dinamarca. Ho considero una utilització indeguda de l'organització. Normalment no hauria de ser un director el que faci d'activista en una acció d'aquest tipus, i més quan la seva agenda política estava dissenyada. M'agradaria saber si, quan es va decidir que l'activista seria ell, l'organització era coneixedora de la seva intenció i com es va produir la deliberació. 

En tot cas, el que sí que puc afirmar és que no me'n podria refiar d'algú que es nega a complir un codi ètic de la seva organització ecologista, tal com va fer en el darrer període de la seva direcció. Si des de la direcció d'una organització ecologista es comporta així, què no faria des de la política?
Em preocupa l'enorme incoherència de les opcions ecologistes que són incapaces d'entendre que la sostenibilitat no correspon solament a una dimensió, i que la diversitat biològica i la diversitat cultural formen part d'una mateixa reivindicació i d'un mateix paradigma.

26.9.12 Las condiciones que extinguen a las especies también acaban con las lenguas

20.7.11 Diversitat biològica + diversitat cultural, inseparables

I també em preocupa que s'atorguin un lideratge ètic persones que no demostren una coherència entre els valors que professen i els que posen en joc a les organitzacions que gestionen. El cas de Juancho López Uralde ja té una trajectòria, dirigint un model nacionalista de Greenpeace a l'estat espanyol i permentent l'incompliment del propi codi ètic: