10.10.12

Entrevista a l'economista de la City Jonathan Tepper: "és absurd preguntar-se si Catalunya és viable com a Estat independent"

El programa "Singulars" entrevista al Canal 33 l'economista Jonathan Tepper, llicenciat en Història Econòmica per la Universitat d'Oxford i col·laborador com a analista econòmic en mitjans com la BBC, CNBC i Bloomberg. És soci de la firma britànica d'anàlisi financera Variant Perception.

Nascut als Estats Units, ha viscut la major part de la seva vida a Madrid, i actualment treballa a Londres. Afirma que la independència de Catalunya "le importa un comino" i que fa reflexions sense cap apassionament ni interès sinó per interès intel·lectual.

El debat sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent està en plena efervescència, i es dibuixen paisatges de futur que van des del catastrofisme a la visió paradisíaca. Per això hem volgut saber l'opinió d'un economista que agafa distància i valora la situació des de l'angle de l'anàlisi financera que se'n fa a la City de Londres.

Amb dades de Nacions Unides, del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional, Jonathan Tepper ens diu que, per producte interior brut, una Catalunya sobirana ocuparia un lloc entre el 33 i el 36 en la llista de països segons el seu PIB. Estaria, ens diu, en un lloc equiparable al de Finlàndia.

Quan es fixa en el PIB per càpita, Tepper considera que una Catalunya amb estat propi estaria per sobre d'Espanya i al nivell mitjà de la Unió Europea en conjunt. Per tant, és absurd preguntar-se si Catalunya seria viable, ja que existeixen molts altres estats que estan per sota del pes de Catalunya.

Si al món hi ha 150 països més petits que Catalunya, i són perfectament viables, per què Catalunya no ho hauria de ser? Amb dades del Banc Mundial, l'FMI i les Nacions Unides, Jonathan Tepper ens diu que si Catalunya fos independent estaria en un lloc al voltant del 30 o 36 del rànquing de països per PIB, a prop de països com ara Finlàndia o Malàisia.

Entrevista sencera en castellà (presentador en català): 



Notícia relacionada: Jonathan Tepper: 'No recomano que una Catalunya independent estigui a l'euro'. Entrevista amb l'economista, que explica per què pensa que l'estat espanyol ha de sortir de l'euro.

Perfil Jonathan Tepper

Jonathan Tepper’s background is in finance: he has worked at Lehman Brothers, SAC Capital, and Bank of America where he was a Vice President in the proprietary trading group. He is also the Founder of Variant Perception, a macroeconomic research group that caters to hedge funds, family offices and high net worth individuals. He is a portfolio manager at Hinde Capital, specializing in special situations investing. Jonathan is a founder and board member of Demotix. Demotix is a citizen-journalism website and photo agency. It takes user-generated content (UGC) and photographs from freelance journalists and amateurs, and markets them to the mainstream media.

Jonathan graduated with highest honors in History and honors in Economics from the University of North Carolina at Chapel Hill. His economics honors thesis was on the euro and optimal currency area theory. He then went on to do his M.Litt at Oxford in Modern History where he was a Rhodes Scholar.

In 2012 Jonathan was named a finalist for the Wolfson Economics Prize, the largest cash prize after the Nobel.
He is the co-author of Endgame: The End of the Debt Supercycle, which was a New York Times Bestseller.