29.10.12

El PSOE desmunta la proposta del PSC


El dret a decidir marca l'eix central de les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Es comencen a fer públics els programes electorals i aquest aspecte configura una gran divisòria entre els partits que posen la democràcia per damunt de la formalitat legal i aquells que usen el marc legal fruit de la transició per a fer impossible l'expressió democràtica.

Després queda la qüestió del posicionament de cada partit, si a favor o en contra de la creació d'un nou estat. És una decisió legítima de cadascú. En aquesta decisió, però, caldria menys passió i més arguments. La manca d'arguments del sector unionista transmet la impressió que sols queda el sentiment de propietat, i així és impossible qualsevol diàleg o contrastació d'opinions. És com el marit maltractador que no intenta ni seduir la seva parella i no té cap altre argument que el de la possessió.

Però tornem al posicionament sobre els partidaris de resoldre democràticament el dilema i els que estan per la via dels tancs. Cal celebrar que el Partit Socialista de Catalunya hagi incorporat el dret a decidir en el seu programa. Un partit que sempre ha aspirat a la centralitat no podria estar d'esquena a l'opinió d'un 80% de la ciutadania. I alhora, un partit amb tradició democràtica no podria girar-se en contra de donar la veu a la ciutadania.

El PSC ha fet una aposta legítima i coherent amb la seva tradició, reclamant el federalisme i, en aquesta ocasió, demanant la reforma de la Constitució per a fer possible no sols aquest aprofundiment sinó el dret a decidir. Lamentablement el PSOE ha saltat de seguida en contra de la proposta, cosa que deixa el PSC en una posició altament delicada. Ja fa anys que sols alguns catalans parlen de federalisme, sense que es coneguin federalistes a l'Espanya monolingüe. Ara ja no són conjectures, ara es tracta d'una proposta concreta del PSC i d'un rebuig radical per part del PSOE. Per transparència i claredat caldria ara explicar com es va a unes eleccions amb una proposta que explícitament depèn d'unes persones, d'uns partits i d'unes estructures que ja han mostrat la seva negativa.

El líder del PSOE està en una situació molt difícil pels darrers resultats electorals. El previsible enfonsament del PSC a Catalunya encara li pot complicar més la papereta. Però no ha tingut cap dubte per esmenar el PSC en el punt més observat del seu programa. El PSOE fa anys que ha perdut la capacitat de diferenciar-se del PP en aspectes vinculats a l'aprofundiment democràtic. No recordo qui va dir que "el mes semblant a un espanyol de dretes es un espanyol de esquerres", però certes actituds ho corroboren cada dia. Fins i tot a costa de posar el PSC en una situació dificilíssima, gairebé patètica. Tant se val si són d'esquerres o de dretes a l'hora de no reconèixer Kosovo, o a l'hora de no avançar en cap mena d'aprofundiment democràtic... i tot per evitar que Catalunya pugui tenir pretensions.

No hauria estat més intel·ligent que el PSOE hagués optat per diferenciar-se en model democràtic, de respecte a la diversitat, acceptant el dret a decidir? Segurament tenen una cultura nacionalista espanyola tan interioritzada que no poden sortir d'aquest paper ni que perdin oportunitats electorals quedant presoners de l'estratègia del seu principal opositor. El més preocupant des d'un punt de vista de claredat programàtica és que ara per ara, després de les declaracions de Rubalcaba, no sabem a quina banda de la divisòria ha quedat ubicat el PSC.

Darreres entrades sobre governança:

28.10.12 El món econòmic comença a moure's: la Catalunya que volem els empresaris
28.10.12 [ca] Contra la injustícia // [es] Contra la injusticia
26.10.12 VII Convenció del Comerç de Catalunya: Botiguers pel país
26.10.12 Òmnium Cultural davant els reptes que el país ha d'afrontar
25.10.12 Encara que el teu marit et maltracti, no ho has d'explicar a la la gent de fora; això ho heu d'arreglar a casa
25.10.12 [ca] Els Col·legis Professionals aposten per la democràcia i el dret a decidir  // [es] Los Colegios Profesionales apuestan por la democracia y el derecho a decidir
24.10.12 I de sobte, ara resulta que Rajoy va oferir diàleg a Mas!
23.10.12 Conferència de Pere Torres: «Entre la reivindicació legítima i la irresponsabilitat social»
17.10.12 La Cultura i el procés de creació d'un nou estat
17.10.12 Si un militar alemany amenacés dient "recordeu el que vam fer als jueus"...
14.10.12 El rei despullat necessita "pájaros de mal agüero" que el posin davant la veritat
13.10.12 El sentit democràtic ha ocupat la centralitat sociopolítica
13.10.12 Reflexions necessàries sobre governança a Responsabilitat Global