11.9.12

Què passarà aquesta tarda a Londres, París, Madrid, Estocolm, Nova York i Barcelona?

Madrid: el Congrés debatrà i votarà la Iniciativa Legislativa Popular "Televisió Sense Fronteres" per a legalitzar l'intercanvi d'emissions dels mitjans de comunicació en territoris que comparteixen àmbit lingüístic. Aquesta iniciativa s'empara en el sentit comú, en el respecte a les identitats, en el dinamisme econòmic i en la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que en l'article 12.2 estableix que s'ha de garantir la recepció de ràdios i televisions als territoris que comparteixen llengua. Com si estiguéssim encara sortint de la dictadura i fent els primers passos de normalització democràtica... [PD: El PP vota en contra de que TV3 se vea en Valencia y Canal 9 en Catalunya]

París: el Consell Constitucional francès celebrarà una vista per determinar si la tauromàquia és conforme a la Constitució francesa, després de la denúncia presentada pels antitaurins del país. Deu membres del Consell, màxima instància constitucional francesa, escoltaran els arguments dels favorables als toros i dels contraris, impulsors de la iniciativa que persegueix prohibir la corrida al país.

Londres: es votarà una moció al Parlament britànic lamenta que Catalunya no pugui decidir si vol ser independent. La moció "expressa la preocupació que la Constitució espanyola actual no permet ni la independència d'una part del seu territori ni la celebració d'un referèndum que permetria al poble de Catalunya decidir democràticament sobre l'estatus constitucional de la seva nació". La moció, que sortirà publicada al diari oficial del Parlament britànic coincidint amb l'11 de Setembre, "dóna la benvinguda als mitjans democràtics i pacífics que s'estan adoptant per promoure i dur a terme la independència de la seva nació". "Aquesta cambra felicita tot el poble de Catalunya amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya", i assenyala que una "manifestació multitudinària a Barcelona en aquest dia especial es farà sota l'única consigna de "Catalunya, proper estat d'Europa". Cal recordar que Anglaterra va tenir una responsabilitat quan Catalunya va perdre la seva sobirania nacional ja que al 1714 van trencar l'aliança i van deixar l'exèrcit català sols contra els exèrcits de Castella i de França.

Estocolm: La independència de Catalunya també arribarà al Parlament suec ja que una diputada dels Verds preguntarà al ministre d’Afers Estrangers què farà en cas que Catalunya esdevingui nou estat, amb una pregunta al Ministre d’Afers Estrangers per saber quina posició adoptaria aquest país nòrdic si Catalunya es declarés independent.

Nova York: els analistes observaran com mai abans els esdeveniments que succeiran a Catalunya. El seu punt de vista ha fet un gir copernicà en els darrers mesos. Catalunya, Quebeq i Escòcia són ara a ulls del món les nacions de referència en el context occidental que volen i poden obtenir un estat propi en els propers anys. Segons la premsa internacional l'independentisme amenaça el futur d'Espanya. Però segons el New York Times encara creuen que l'objectiu no és la independència sinó l'obtenció de més autogovern. Mentrestant la colònia catalana a Nova York, com les d'arreu del món, celebraran una Diada Nacional amb més il·lusió que mai i amb el convenciment que ara tot és possible. A Nova York, la Diada Nacional de Catalunya es va celebrar formalment ahir, amb la presència de Pep Guardiola.

Barcelona: aquesta tarda la capital de Catalunya acollirà una gran manifestació unitària, que pot ser una de les més grans que s'hagin fet mai a Europa. Molts més d'un milió de catalans s'aglutinaran darrere una pancarta amb el lema de "Catalunya, nou estat d'Europa". El vídeo de la convocatòria proclama que els homes no poden ser si no són lliures. La concentració es preveu massiva per la greu situació nacional en què es troba Catalunya i que s'ha vist agreujada en els darrers anys. En els darrers anys el nombre de partidaris de recuperar la sobirania nacional i separar-se d'Espanya ha augmentat fins al punt de suposar la centralitat política i sociològica. Segons l'enquesta de GESOP que publica avui El Periódico, si demà es fes un referèndum, el 51,8% votaria 'sí' a la independència amb total seguretat o probablement mentre que sols un 32,5% s'inclinaria pel 'no'.

Tot això passarà aquesta tarda en diferents punts del globus terraqui, i tots ells són moviments que apunten en la direcció de la llibertat i la convivència harmònica entre els pobles