20.8.12

Innovacions en sostenibilitat i... dilemes ètics


Bateries de fusta fabricades amb deixalles de paper: El (possible) futur dels gadgets
http://www.psfk.com/2012/08/wood-powered-batteries.html
http://www.sciencemag.org/content/335/6075/1468
Seguint amb la recerca de l'energia infinita, en un futur, podrem reciclar el cartró, paper, fusta de casa usant per generar electricitat..!

Quan un pensa en noves tecnologies els materials que es vénen a la ment estan relacionats amb el metall i el plàstic bàsicament.
En aquest sentit la fusta sembla haver quedat relegada al món retro i 'vintage', però això és una cosa que podria canviar radicalment si el treball del polonès Grzegorz Mikczarek arriba a bon port: bateries de fusta.

Aquesta nova generació de bateries estaria fabricada en la seva major part per lignina, un component que pots trobar en grans quantitats en deixalles derivats del paper, cartró, etc.  La lignina es combina amb un polímer que serveix com a conductor, polipirrolo, i com a resultat obtens una bateria ecològica i barata de produir.


Les noves bateries es desenvolupen en la Universitat de Tecnologia de Polònia en col·laboració amb la Universitat Linkoping de Suècia i sembla que han aconseguit un prototip funcional. Òbviament, el rendiment d'aquestes bateries encara no és tan alt com el de les actuals de ió-liti i similars. Versions futures potser duguin a que els teus gadgets funcionin amb bateries ultralleugeres fabricades amb fusta o paper reciclat i molt econòmiques en comparació amb les actuals, la qual cosa portaria a dispositius de menys pes, més barats i ecològics.



Primer intent de robar dades privades des de la ment humana
https://www.usenix.org/conference/usenixsecurity12/feasibility-side-channel-attacks-brain-computer-interfaces
http://www.extremetech.com/extreme/134682-hackers-backdoor-the-human-brain-successfully-extract-sensitive-data
En un futur haurem d'anar tot el dia amb cascos d'acer perquè no ens llegeixin la ment... en un futur ens podran gravar els somnis...!Heus ací una notícia que ens confirma que estem vivint temps exponencials (o una Singularitat Tecnològica), i que el futur se'ns acosta moltíssim més ràpidament del que molts s'imaginen, aquesta és la notícia que esperaven llegir...

Hackers investigadors que es van presentar a la conferència anual USENIX Security 2012 van demostrar per primera vegada la factibilitat, amb dades objectives per recolzar les seves troballes, d'un mètode per literalment "hackejar" la ment humana i robar-ne dades privades i personals a persones, sense aquestes saber tan sols que estan sent "hackejades".  El grup va demostrar la tècnica utilitzant res més que dispositius del tipus BCI (Brain-Computer Interface, o "Interfícies Ordinador-Cervell") disponibles a consumidors finals a baix cost.


Segons els resultats d'aquest primer intent (i recordem que és tot just un primer intent amb equips precaris no optimitzats per aquest fi), els hackers van aconseguir reduir la incertesa d'endevinar les dades privades de persones (com números de targetes de crèdit, dígits secrets de PIN, direcció de casa, relacions amb amics, etc), d'entre un 15% a un impressionant 40% en alguns casos.Què significa això? Doncs molt més del que molts es poden començar a imaginar... Com a exemple, si combinem aquesta notícia, amb la del màser, seria possible escanejar el cervell d'una persona sense cap tipus de dispositiu BCI fent contacte amb la persona.


En altres paraules, una persona podria estar viatjant normalment en un avió transcontinental, i mentre dorm, la seva ment podria ser minada per informació tal com ho vam veure en Inception, i utilitzant altres tècniques com aquesta que et permet gravar en vídeo el que somies o imagines en la ment.I això és tot just la punta de l'iceberg...


La gran preocupació és que hem d'estar completament conscients que la ciència i la tecnologia creixen exponencialment, el que significa que el que per ara són simples experiments, en un futur seran tota una indústria (potser clandestina o nivell governamental inicialment), on es farà evident la fragilitat que són els nostres cervells biològics a l'hora de ser no només inspeccionats, sinó que manipulats per tecnologia.


I això ens porta naturalment a una conclusió: O seguim amb els nostres cervells biològics mentre ens arrisquem a ser controlats com conillets d'índia per qui sigui que domini aquesta tecnologia, o ens adaptem i evolucionem per fusionar amb la nostra tecnologia i en essència migrar les nostres ments a entorns sintètics més segurs.


Molts no voldran fer aquesta migració quan el temps arribi, però correran el risc de ser titelles d'entitats sense escrúpols i també avui dia qui té un PC amb Windows XP sense antivirus ni firewall és un clar objectiu a criminals cibernètics.


Si algú volia una molt bona raó per evolucionar la humanitat cap a un nou nivell de transhumanismo sintètic (i de migració fora del planeta), són poques les raons millors que aquesta que em puguin passar...



Carn artificial amb una impressora 3D, el futur de la cuina?

http://www.breakoutlabs.org/home.html
Molts dels problemes macro econòmics es basen en l'alimentació dels éssers humans... en un futur potser no calgui criar vaques, bous, vedelles, etc. per menjar car.

Si tens molts diners per invertir i no saps on un dels camps que semblen més rendibles a curt termini és el relacionat amb el menjar. Al cap ia la fi pots comprar-te un cotxe o no, però no pots deixar de menjar. 

Un grup de multimilionaris estan realitzant inversions en aquest sentit encara que d'una manera bastant poc convencional: aconseguir una impressora 3D que imprimeixi carn artificial. ¿De debò? Sembla que sí. Darrere del projecte trobes personatges com Peter Thiel, un dels fundadors de PayPal, que ha començat invertint $ 350.000 perquè el projecte comenci a prendre forma. 

La idea bàsica està basada en dos pilars, un d'ells en la versatilitat de les impressores 3D actuals capaços d'imprimir una sabata o fins i tot una casa. De fet ja hi ha algun prototip ideat per imprimir menjar. El segon dels pilars de l'invent, i vet aquí la novetat, és que la impressora imprimiria carn artificial mitjançant una tècnica anomenada bio-impressió que ja s'utilitza en el camp de la medicina per aconseguir regenerar òrgans. En aquest cas, les bioimpresoras serien adaptades per aconseguir carn a partir de proteïnes artificials i cèl·lules cultivades en laboratori amb forma de filet o qualsevol altra que prefereixis.Les possibilitats aquí semblen moltes però igualment s'obren diversos interrogants. ¿Menjaries carn artificial que va sortir d'una impressora 3D? Serà sa? En qualsevol cas, els més contents serien aquells que lluiten pels drets dels animals i de l'altra molts vegetarians potser acabarien immersos en un dilema.



Restaurant et fa un descompte si deixes el mòbil a la porta
http://www.latimes.com/business/money/la-fi-mo-restaurant-cell-phone-20120815,0,1669557.story
Bona idea de màrqueting... Convertir en positiu un problema és el que més m'apassiona... Les noves tecnologies han suposat una petita revolució social, però no és or tot el que lluu. Avui dia és difícil anar al cinema oa un restaurant sense que estiguin sonant de fons els timbres d'un o diversos telèfons mòbils i això no és agradable no? 

Solucionar pot passar per prohibir l'ús d'aquests petits gadgets en certs llocs, però un restaurant dels EUA anomenat 'Eva' ha tingut una idea que, possiblement, acabi instaurant en establiments de tot el món. La tàctica d'aquest restaurant és bastant senzilla, t'apliquen un 5% de descompte en el compte si abans de seure a taula vas deixar el teu telèfon mòbil a la porta. 

Segons el propietari del restaurant 'Vull crear un entorn casolà i vull que la gent connecti de nou. Dues persones asseguts junts i connectant sense la distracció d'un telèfon i estem intentant crear l'ambient on véns i realment et diverteix l'experiència del menjar i la companyia '. En altres paraules, un retorn als temps on la tecnologia moderna no tenia tanta capacitat per irrompre en la teva vida i alterar-la, encara que només sigui durant uns minuts. 

El descompte d'un 5% no sembla especialment alt, però segurament molts vagin només amb la idea de trobar un lloc més tranquil on sopar. D'altra banda crec que més d'un aniria a sopar amb dos mòbils, un desactivat per deixar a la porta i obtenir el descompte mentre porta l'autèntic a la butxaca... en el fons som llatins ...

Nota: agraïm aquest contingut a David Ferré Gutiérrez