29.7.12

Organitzacions educatives, confessionalitat i societat

Dues notícies recents sobre organitzacions educatives confessionals generen preocupació. En primer lloc la decisió dels Boy Scouts dels EUA, que han decidit excloure els homosexuals. Per sort, la federació catalana s'ha apressat a mostrar el seu rebuig a aquesta mesura.
La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) vol fer públic el seu rebuig davant la decisió dels Boy Scouts d’Estats Units d’Amèrica (EUA) de vetar la participació de membres homosexuals a la seva organització. Des de la FCEG, considerem del tot invàlid el fet que fonamentin aquesta decisió amb l’argument que l’homosexualitat va en contra dels valors escoltes (scouts és el terme emprat en anglès). Tot el contrari: l’escoltisme es basa en el desenvolupament integral de la persona, entenent la seva identitat i llibertat com els pilars bàsic per a la millor convivència en societat. Per tant, com a FCEG, ens desmarquem del posicionament dels Boys Scouts d’EUA i ens atrevim a afirmar que la seva decisió és una mostra de discriminació que es contradiu amb un valor escolta bàsic que és el respecte cap a les persones i la defensa de la diversitat (cultural, religiosa o sexual).

Cal destacar que els Boy Scouts d’EUA són només una de les nombroses associacions escoltes que existeixen arreu del món –com ara les que formen la FCEG: Acció Escolta, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies - i en cap cas representen el moviment escolta mundial. Davant de la confusió de termes, demanem als mitjans de comunicació i a la societat civil que diferenciïn la decisió d’aquesta associació de l’essència de l’escoltisme, el moviment educatiu més gran a nivell mundial que treballa per aconseguir deixar el món una mica millor de com l’hem trobat. Des de Catalunya, ens solidaritzem amb els escoltes membres dels Boy Scouts d’EUA que han estat afectats per aquesta decisió, esperant que els dirigents de l’associació es replantegin aquesta qüestió. També volem animar la resta dels escoltes del món a seguir treballant per allò que realment l’escoltisme proclama: un món millor on tothom hi té cabuda.
Per altra banda, un bisbe demana que es "descartin" els monitors d'esplai que no siguin catòlics. Al nostre país, a diferència del que succeeix en altres latituds, el moviment associatiu confessional sempre ha estat obert, i sempre que els participants repectin els valors organitzacionals, sempre s'ha optat per una visió oberta i acollidora, lluny de l'estratègia a què convida aquest bisbe, que segurament allunyaria encara més l'Església del seu entorn.
El bisbe de Solsona afirma que les parròquies hauran de "descartar" els monitors d'esplai que no siguin catòlics
Xavier Novell veu necessaris els agrupaments escoltes "catòlics i parroquials" per "evangelitzar els infants i joves"

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies.El bisbe de Solsona, Xavier Novell, creu que és necessària l'existència d'un esplai o agrupament escolta "catòlic i parroquial" per "evangelitzar els infants i joves". Segons Novell, els monitors o caps han de ser "joves adults i pares formats cristianament i membres actius de la parròquia". Per això, el prelat assegura que si els monitors "no volen fer aquest camí de renovació" les parròquies "els hauran de descartar". En la glossa setmanal que publica el bisbe al Full Diocesà també ha apuntat que aquests grups catòlics han de sumar a les activitats tradicionals com els tallers, els jocs o les colònies, "altres activitats de formació catequètico-sacramental o reunions d'oratori dels nens petits". Novell creu que les parròquies de referència, quan disposin dels catòlics militants suficients, "han de promoure un grup d'aquestes característiques que, a més d'ajudar els pares de la parròquia en l'educació catòlica dels fills, siguin també una plataforma d'evangelització d'aquelles famílies que entrin en contacte amb la parròquia".

En la glossa setmanal, Novell es pregunta si els actuals esplais i agrupaments escoltes presents a les parròquies poden esdevenir aquest grup parroquial. En aquest sentit, el bisbe apunta que si aquestes persones "no volen fer aquest camí de renovació, les parròquies hauran de descartar-los i, més tard o més d'hora, hauran de crear l'esplai o agrupament escolta catòlic de la parròquia".