8.3.12

Frau de llei, amb unes bones galtes

I si la notícia anterior no mereixia cap comentari, potser tampoc en mereixeria aquesta. Però si l'anterior era una qüestió de responsabilitat social d'una empresa, ara és un tema personal. I per tant, podem parlar directament d'ètica, de moralitat, de coherència, o directament i sense contemplacions de galtes.

Sí, no hi ha problema per parlar de galtes quan una persona fa un tripijoc com aquest. És a dir, sabem que la credibilitat de la política està baixant, sabem que la corrupció està fent molt mal, sabem que no solament és un tema de corrupció sinó d'imatge sobre les maneres de fer dels partits, de manca de transparència i de sensació d'engany.

Doncs això no només fa la sensació d'engany sinó que és tota una enredada. Quan una persona compleix l'articulat d'una llei però ho fa de tal manera que en vulnera clarament l'esperit, estem davant d'un frau de llei, i això és el que està fent la senyora Salgado.

Una persona que ha tingut el càrrec que ha tingut i que ara és capaç de fer aquesta jugada no és mereixedora de cap respecte, i tota aquesta tonteria s'acabaria si en els nivells que correspongui tothom li girés la cara i li llancés clarament la invectiva, començant pels correligioaris del seu partit. Senzillament es tracta que tot el seu entorn li digui clar: "escolta, Elena, això que fas no està bé, no és ètic, és un frau de llei, fa mal a la política i la democràcia". Si no fem això, si callem, si riem les gracietes, si la mirem com una espavilada que en el fons admirem, li estem fent el joc, n'estem sent còmplices.

Gent com aquesta no han de recuperar l'honorabilitat fins que no posin fi a la situació, fins que no renunciï a un dels dos sous, i en aquest cas al de l'empresa en la qual com a reguladora va ser part.

Prou.

Salgado continuarà cobrant el sou d'ex-ministra tot i treballar a Endesa
L'ex-vice-presidenta esquiva la llei fitxant per la filial xilena de l'empresa
 
L'ex-vice-presidenta econòmica, Elena Salgado, continuarà cobrant el sou d'ex-ministra malgrat la seva incorporació a la filial d'Endesa a Xile, Chilectra. Salgado ha fitxat com a consellera de l'empresa elèctrica tan sols tres mesos després de deixar el govern espanyol. La secretaria d'estat d'Administracions Públiques ha fet un informe jurídic que avala la compatibilitat de la seva nova activitat.

La comptabilitat es determina en aplicació de la Llei d'Incompatibilitats dels Alts Càrrecs de l'administració de l'estat. En l'article quart, la llei diu que 'durant els dos anys posteriors a la data del cessament, els alts càrrecs no poden realitzar activitats relacionades amb expedients sobre els que han dictat resolució en l'exercici del càrrec, ni tampoc celebrar contractes d'assistència tècnica, de serveis o semblants amb les administracions públiques'.

Salgado esquiva aquest article fitxant per la filial d'Endesa i no per la matriu directament, perquè sí que ha tingut capacitat durant el seu exercici al govern de resoldre expedients que afectaven el negoci d'Endesa. Això permet, segons la secretaria d'estat d'Administracions Públiques, que Salgado continuï cobrant el 80% del sou que tenia com a vice-presidenta durant els pròxims dos anys. Aquest sou se sumarà al que rebi com a consellera d'Endesa.

Curiosament, els dos anys de sou dels ex-ministres es van justificar quan es va crear aquesta retribució per compensar els ex-alts càrrecs per les feines que no podrien acceptar un cop abandonat el govern.