26.2.12

Es presenta l’InformeCAT 2012, un estudi sobre l’estat de la Llengua Catalana

Imatge del Logo de l'InformeCAT

La primera edició de l’InformeCAT, que tindrà una periodicitat anual, mostra l’estat de salut de la llengua catalana a través d'un recull de dades sobre el seu ús en els diversos àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua.

23/02/2012 

Les principals conclusions que es poden extreure de l’InformeCAT 2012, fet per Plataforma per la Llengua, són que la llengua catalana no és una llengua minoritària sinó mitjana, comparada amb la resta de llengües europees, i que té una bona presència en els diferents àmbits d’ús lingüístic de la societat. La nostra és una llengua vital i en evolució i expansió constant. La parlen prop de 10 milions de persones, i l’entenen gairebé tots els habitants del seu domini lingüístic.

Un àmbit que gaudeix d’una alta presència del català és el de les noves tecnologies i la comunicació web. En aquest sentit, 6 dels 10 webs més visitats del món ja tenen versió en català, i un 60% dels principals webs culturals i empresarials de Catalunya són en català.

Pel que fa als mitjans de comunicació, es calcula que uns 3 milions i mig de telespectadors veuen televisió en català habitualment i que aproximadament 1 milió de persones llegeixen premsa en català. També ens mostra l’InformeCAT que el català està en el lloc 22 de les llengües més traduïdes del món, d’un total de 7.000 llengues que existeixen al planeta.

També es consolida el català com a llengua d’acollida ja que la meitat de la població catalana provinent d’altres països la parla.

Però no tot són bones notícies. L’InformeCAT també evidencía que en alguns àmbits l’ús del català és encara molt baix. Només un 3% de les pel·lícules que es projecten a les sales catalanes es pot visionar en català, ja sigui doblada o subtitulada, només un 6% de les joguines que es venen a Catalunya inclouen el català i només un 14% de les sentències es dicta en català. També hi ha encara una assignatura pendent amb l’etiquetatge en català, ja que dels 30 productes més venuts a Catalunya només un està etiquetat en català, entre d’altres llengües.

Des de la Plataforma per la Llengua es fa una “crida a la participació activa de la societat civil en el desenvolupament i creixement de la nostra llengua”.

Voleu veure l’espot de la darrera campanya de la Plataforma per la Llengua?
Aqui el teniu, sorprenent i directe.



Font: xarxanet.org
Entitat redactora: Suport Associatiu