12.12.11

Notícies encadenades. Reaccionarà l'empresariat de l'Arc Mediterrani?

Us recomanem aquesta entrevista: "Això que ha passat al Banc de València és simple dret de conquesta". El president de l’Institut Ignasi Villalonga, Ferran Villalonga, analitza la situació del Banc de València que ha estat recentment intervingut pel Banc d’Espanya.

Us recomanem l’article de Manuel Illueca, Professor de la Universitat Jaume I i investigador de l’Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques: El gran Banc de l'Arc Mediterrani. El Banc d’Espanya va adjudicar el passat 7 de desembre la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) al Banc de Sabadell convertint-lo així en el principal Banc de l’Arc Mediterrani. Amb aquesta operació el Banc de Sabadell culmina la seva estratègia de creixement que ha permès a l'entitat multiplicar la seva xarxa d'oficines en els últims 25 anys es converteix així en el cinquè banc de l'Estat amb uns actius de 160.000 milions d'euros. Inicialment centrat en les quatre províncies catalanes, l'expansió geogràfica del banc que es va orientar des d'un principi cap a Madrid (amb l'adquisició de Natwest) passa ara per el País Valencià. 

BASF aposta per créixer a Tarragona. Clam pel corredor mediterrani. Un dels elements que el centre de Tarragona considera claus per estimular la seva activitat és la millora de les connexions ferroviàries amb Europa. Entre els projectes més esperats hi ha el corredor mediterrani, a llarg termini, i el tercer rail d'ample europeu, que podria estar operatiu l'any 2015 si prosperen les gestions amb Foment que impulsen el departament de Territori i Sostenibilitat i el port de Tarragona. Segons el director de BASF Tarragona, la connexió ferroviària amb Europa "obriria moltes portes, perquè podríem treballar amb volums molt més grans i plantejar-nos fabricar altres productes que fins ara no entraven en les nostres previsions perquè la distribució ens sortia molt cara".

Els papers que demostren que Zapatero es va comprometre a pagar els 759 milions de l'addicional tercera, a 'La Vanguardia'. El diari mostra els dos documents escrits en què el govern espanyol es va comprometre a pagar els diners. // Mentrestant les administracions catalanes deuen més de 2.700 milions d'euros als autònoms.

El president de Foment diu que la defensa del pacte fiscal que promou el Govern d'Artur Mas és "una de les prioritats" de la patronal. Joaquim Gay de Montellà ha destacat que no es deixarà de mantenir aquesta actitud tot i les pressions del PP i de la CEOE. Gay de Montellà ha dit que tot i que hi hagi pressions des del nou govern del PP i de la mateixa CEOE, la patronal no deixarà de mantenir aquest pla d'actuació perquè la ''la solidaritat catalana té un límit''. El president de la patronal catalana ha defensat que l'actual dèficit fiscal, entre el 8% i el 9% del PIB, s'ha de reduir ''com a mínim'' fins al 4%, i encara millor que fos el 2,5% del PIB. Gay de Montellà ha defensat un bon finançament per a Catalunya, perquè si la Generalitat no està ben finançada els catalans estaran mal finançats''.

Unamuno creia que Catalunya s'havia de "separar del Regne d'Espanya", segons una carta que treu a la llum 'Público'. Un conjunt de cartes donades al ministeri de Cultura per part d'un col·leccionista revelen que Miguel de Unamuno considerava que "just és que Espanya perdi Catalunya", davant Manuel Azaña