3.11.11

Experts en Tercer Sector aposten per potenciar la necessitat d'ampliar l'avaluació de l'activitat de les entitats socials

Aquest dijous al matí he assistit al CaixaForum Barcelona a la jornada “Avaluació de Programes del Tercer Sector Social: Visió Internacional i Perspectives a Catalunya”, organitzada per la Taula del Tercer Sector, l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i l’Obra Social “la Caixa”.

Aquesta és la nota publicada pels organitzadors:

L’objectiu de la jornada era reflexionar sobre com mesurar el rendiment social i econòmic de programes del Tercer Sector Social a Catalunya a través de l’experiència d’altres països on aquesta pràctica està més desenvolupada i alhora, reunir les visions, opinions i experiència del sector a Catalunya.

La jornada s‘ha iniciat amb les intervenció d’Albert Sòria, subdirector general de la Fundació “la Caixa”; Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya i de Josep Maria Vallès, president de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques. En la seva intervenció Guiteras ha ressaltat que "mesurar la nostra eficiència social és un deure que tenim amb la societat”.

La trobada ha comptat amb la participació de destacats experts espanyols i internacionals en l’avaluació del Tercer Sector Social que han exposat exemples de l’avaluació dels serveis als ciutadans que ofereixen les entitats sense ànim de lucre arreu d’Europa. N’han destacat, Florence Brunet, de la FORS Recherche Social (França), Jean Ellis, de la Charities Evaluation Services (CES) (Regne Unit), i Lisa Jordan, directora executiva de la Fundació Bernard Van Leer (Països Baixos).

També hi ha participat el catedràtic Joan Subirats (UAB), Maria Ángeles Díez, professora titular d'Economia Aplicada, Universitat del País Basc, i diversos experts d’Ivàlua.

La ‘Ponència marc: enfocaments, prioritats i tendències de l'avaluació al Tercer Sector Social’ ha anat a càrrec de Jean Ellis, consultora senior de la Charities Evaluation Services (CES) del Regne Unit. Ellis ha explicat com, en un context de crisi econòmica i escassetat de recursos, tant els governs com els donants privats del món anglosaxó, demanen a les organitzacions del tercer sector no només transparència, sinó també quantificar el retorn i el rendiment d’aquests fons en termes de resultats tangibles i millores concretes en la població beneficiària.

La representant del CES ha exposat com s’estan innovant les tècniques d’avaluació de les organitzacions, a través del tractament de dades, la redacció d’informes, l’ús d’eines informàtiques d’accés lliure, del vídeo per documentar experiències dels usuaris, de webs estadístiques, de blocs de les xarxes socials, a més de la participació d'avaluadors no professionals en el procés.

La primera taula rodona: ‘Les visions sobre l'avaluació al Tercer Sector Social a l’europa continental’ ha comptat amb la participació de Lisa Jordan i Florence Brunet. Lisa Jordan, directora executiva de la Fundació dels Països Baixos Bernard Van Leer, enfoca l’avaluació des del punt de vista d’una gran fundació privada, a partir d’un cas concret: la millora de l’entorn físic i la reducció dels efectes de la violència en una població de nens israelians, tant jueus com palestins. La importància dels resultats és cabdal per a una fundació amb un pressupost de més de 16 milions d’euros anuals. Per aquest motiu, aquesta institució compta amb un conjunt d’eines i de recursos molts sofisticats per tal de mesurar l’impacte social de les seves polítiques. En la seva opinió, l’avaluació pot ser simple i útil i actua no tant en benefici dels donants, com dels receptors de l’ajut.

Florence Brunet, investigadora del FORS-Recherche Social, ha exposat els múltiples controls que afecten les organitzacions del tercer sector a França des de l’aprovació de la Llei del 2002. Així, un estudi de la FSO (2009) destaca la pressió cap a l’avaluació en el tercer sector tant de les institucions públiques, que financen programes, com de les institucions privades, que han evolucionat des del concepte de donació al tercer sector cap al d’inversió. Així, 7 de cada 10 entitats han dut a terme avaluacions i 9 de cada 10 pensen que és necessària per a la seva activitat.

Brunet ha posat de relleu que, de vegades, els voluntaris son reticents al principi de l’avaluació i ha plantejat la qüestió de “la necessitat de professionalitzar els voluntaris sense matar l’esperit del treball voluntari”. Finalment ha explicat que 2 de cada 5 avaluacions són fetes des de dins de les pròpies organitzacions i que l’avaluació fa que el 90% de les organitzacions canviïn les seves pràctiques però que només un 50% modifiquin el destí i les finances dels seus programes; així com que, com a conclusió, només un 25% del tercer sector fan públiques les seves avaluacions.

La segona taula rodona: ‘Experiències d’avaluació al Tercer Sector a Catalunya i a Espanya’, ha comptat amb la participació de Joan Subirats, María Ángeles Díez, Montserrat Caminal i Federico Tedeschini.

El catedràtic de la UAB, Joan Subirats, ha explicat l’experiència dels PLINS (Plans Locals d’Inclusió Social) implantats a Catalunya per les diputacions i la Generalitat per mandat de la política europea de lluita contra l’exclusió social. Entre d’altres, Subirats ha apostat perquè es discuteixi tant l'eficiència de l'acció com el cost que suposa la no-acció. Subirats també ha destacat que un dels temes importants, difícils i encara pendents “és avaluar del treball en xarxa des de tots els punts de vista”.

Maria Angeles Díez, professora d’economia de la Universitat del País Basc, ha presentat l’avaluació del Programa ITUN (Incorporación al Trabajo Útil y Necesario) d’inserció social fet al País Basc amb la col.laboració d’una trentena d’entitats tant del tercer sector com públiques i privades: Caritas, Govern Basc, Diputacions Forals, caixes d’estalvi, etc. El treball ha aplicat un model d’avaluació participativa amb entrevistes a agents i entitats participants que ha permès formar ocupacionalment a 272 persones, la creació de 20 noves empreses, 16 de reinserció i 4 socials, així com de 141 llocs de treball, 115 en empreses de reinserció i 26 en empreses socials.

La subdirectora de l’Àrea Social de la Fundació “la Caixa”, Montserrat Caminal, i l’analista d’Ivàlua, Federico Tedeschini, han descrit alguns aspectes de l’avaluació en curs del programa “Gent 3.0” de la Fundació La Caixa (2011-2012). Es tracta d’una avaluació dissenyada abans d’iniciar el programa, per tal de comprovar l’efectivitat de "Gent 3.O" en atreure nous perfils de persones grans als centres de l’Obra Social de la Caixa i en augmentar la captació de persones grans per incorporar-se a activitats de voluntariat.

Pots conusultar les ponències de:
Florence Brunet, FORS Recherche Social (França) aquí.
Mª. Ángeles Díez, Professora titular Economia Aplicada (Universitat del País Basc) aquí.
Montse Caminal, Sudirectora general de l'àrea social de la Fundació 'La Caixa' aquí.
Pots consultar el recull de tweets que s'han generat durant la jornada aquí.





jmcanyelles JosepMaria Canyelles
... Pero diu que voluntariat sols es un sinònim d'origen angles... (???) També hauria volgut preguntar pels detaches #tercersector



jmcanyelles JosepMaria Canyelles
He preguntat si es manté dif volontariat/benevolat a Franca. El seu vol. abans era com un collaborador amb compensacio econ. #tercersector



jmcanyelles JosepMaria Canyelles
#tercersector #ivalua he preguntat sobre possibilitat de passar de finançar activitats a finançar resultats... pq en sanitat ja se'n parla



jmcanyelles JosepMaria Canyelles
Àngels guiteras: no podem donar l'eficiencia del programes socials per suposada. Els financadors seran cada vegada + exigents