23.10.11

Sectarisme de la Conferència Episcopal espanyola davant les eleccions

Com a catòlic em sento ofès i vull denunciar públicament l'actitud sectària que ha mostrat la Conferència Episcopal espanyola en la nota ante las elecciones generales de 2011.

La Conferència Episcopal espanyola considera que cal preservar la unitat d'Espanya i salvar-la dels "riscos" que corre per "la manipulació de la veritat històrica i de l'opinió pública per causa de pretensions separatistes". És el que opina l'església espanyola en aquesta guia política que ha elaborat de cara a les eleccions al Congrés dels Diputats del 20-N:
8. Recordamos de nuevo que se reconoce la legitimidad moral de los nacionalismos o regionalismos que, por métodos pacíficos, desean una nueva configuración de la unidad del estado español. Y también, que es necesario tutelar el bien común de la nación española en su conjunto, evitando los riesgos de manipulación de la verdad histórica y de la opinión pública por causa de pretensiones separatistas o ideológicas de cualquier tipo.
Per quin motiu s'atribueixen vel·leïtats manipuladores als sectors sobiranistes i no es fa aquesta mateixa atribució als sectors unionistes? No seria més ètic que es volguessin evitar aquests riscos de manera general i no solament per a una de les parts?

Per descomptat, podríem entrar a mostrar amb dades quin és el sector que ha manipulat més la història, o almenys sobre qui pesen més sospites. Però és prou innecessari, perquè és un universal que els vencedors  de les guerres i els que detenten el poder de l'Estat són els que han pogut exercir la tergiversació històrica. Però no cal entrar-hi. El fet que dipositin la sospita sobre una única part implica no solament que prenen part sinó que ho fan d'una manera immoral.

De la mateixa manera, també ens podem preguntar per quin motiu només fan referència a la legitimitat moral d'una de les parts a canviar la configuració de l'Estat. No seria més raonable acceptar que la democràcia pot canviar les normes de convivència segons allò que democràticament pacíficament es pugui decidir?

I si afirmen en un document tal que cal tutelar (qui ha de tutelar?) el bé comú de la nació espanyola, per quin motiu no equilibren aquesta declaració amb la necessitat de tutelar el bé comú de les diferents nacions que integren l'Estat espanyol (descrites amb el nom de 'nacionalitats' en la Constitució)?

Els bisbes no han fet una declaració equilibrada. És en aquest punt una declaració política i descarada. Absolutament immoral i ofensiva. Per a una de les parts segur, i crec que per a tothom que -pensi el que pensi- cregui que l'Església no pot prendre part en debats polítics.


Nota: aquest article ha estat publicat a Jornal.cat