6.10.11

La censura en directe (III)

Antena 3 ja ha pres una decisió sobre què fer amb la pàgina on se censuraven les intervencions: ha decidit fer-lo desaparèixer sense deixar-ne rastre!

Si ara proveu d'entrar-hi us trobareu amb aquest missatge:
¡Uy! No encontramos la página que buscas.


Es curiós que la pàgina hagi estat esborrada quan encara era viva i tenia aportacions d'usuaris. Però observem què fan amb les altres preguntes: ens preguntem si esborren les pàgines de participació al cap d'uns dies. I la resposta és que no: ho podeu comprovar accedint a preguntes formulades fa mesos i que continuen visibles i actives. Per exemple:

23/06/2011 ¿Qué te parece que los coches tengan que pagar por acceder a las grandes ciudades?
20/07/2011 ¿Qué te parece que los diputados acudan sin corbata al Congreso?
15/09/2011 ¿Qué te parece que el 'despilfarro público' sea tipificado como delito?

I també continua existint la notícia de la selecció de 'Pa Negre' prèvia a la formulació de la pregunta en qüestió:


Cal dir que en aquesta notícia també s'hi va donar participació d'usuaris, tot i que de manera més limitada perquè no es formulava cap pregunta. Tot i així alguns lectors ja van deixar anar els seus posicionaments contraris a la diversitat, fet que probablement va fer adonar la companyia de l'oportunitat d'exaltar els ànims amb una pregunta provocativa que afavorís l'allau d'opinions. Un exemple de les opinions que -sense necessitat de pregunta- es van donar respecte a la notícia és prou explícita: 


En tot cas, per Antena 3 aquestes opinions -i altres de pitjors- no són denigratòries ni contràries a la moral i als bons costums generalment acceptats, ja que si fos així, segons el seu codi de conducta haurien d'haver estat esborrades del fòrum.

Un cop formulada la pregunta i havent arribat a més de 1.500 opinions, possiblement els molestava el fet que moltes aportacions es dirigissin contra la mateixa empresa. El fet és que no han donat cap explicació. D'un dia per altre la pàgina ha desaparegut sense rastre. Cap la possibilitat que hagin pres consciència del caràcter xenòfob de la pregunta. Però en aquest cas hauria estat més noble reconèixer l'error i disculpar-se. Si proveu de cercar la pàgina trobeu això:



Des de Responsabilitat Global hem anat informant dels fets al llarg de 4 reflexions, inclosa la present:
30.9.11 [ca] ¿Qué te parece que una película rodada por un homosexual represente a España?  [es] ¿Qué te parece que una película rodada por un homosexual represente a España?
3.10.11 [ca] La censura en directe   [es] La censura en directo
5.10.11 [ca] La censura en directe (II)    [es] La censura en directo (II)

Sembla molt evident que Antena 3 va passar de la provocació xenòfoba a la censura, i ara ha passat de la censura a l'ocultació, sempre amb manca de transparència, amb arbitrarietat i amb incompliment del seu propi codi de funcionament. 

És un cas similar al que vam poder narrar també en directe fa uns mesos al voltant de la censura practicada per Greenpeace en el seu bloc de campanya, si bé el cas de l'ONG encara es pot considerar més greu, ja que es tracta d'una entitat social, l'incompliment era sobre un codi ètic, i l'actitud xenòfoba provenia de persones de la pròpia organització, i el coneixement dels fets per part de l'alta direcció no va comportar cap mesura correctiva.

Per tal de fer arribar per un canal adequat aquestes reflexions a la companyia, he procedit a convertir les 4 reflexions en un PDF (en versió catalana i castellana) i enviar-lo a webmaster@antena3tv.es.

D'altra banda, posteriorment penjaré aquesta reflexió en els següents canals de la companyia:
http://twitter.com/search/%23tienesla%C3%BAltimapalabra




[ca] He publicat les proves de la censura així com alguna reflexió en aquestes entrades:
[es] He publicado las pruebas de la censura así como alguna reflexión en estos apuntes:

30.9.11 [ca] ¿Qué te parece que una película rodada por un homosexual represente a España? [es] ¿Qué te parece que una película rodada por un homosexual represente a España?
3.10.11 [ca] La censura en directe [es] La censura en directo
5.10.11 [ca] La censura en directe (II) [es] La censura en directo (II)
6.10.11 [ca] La censura en directe (III) [es] La #censura en directo (III)