4.9.11

La cohesió social a Catalunya, amenaçada


  • Quan s'ataca la llengua, no s'ataca solament la llengua; es pretén una ruptura de la cohesió social i, en darrer terme, la destrucció del país. 
  • La desena de famílies -radicalitzades o manipulades -que estan darrera d'aquesta iniciativa han trobat el ressò d'un tribunal polititzat que s'ha atribuït funcions que van més enllà de fer complir les lleis.
Us oferim un recull de notícies recents sobre el conflicte que els unionistes intenten generar a Catalunya:

Notícia a l'ARA:
L'escola en català, amenaçada

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segueix el dictat del Tribunal Suprem i llança un ultimàtum a la Generalitat per convertir el castellà també en llengua vehicular. El Govern anuncia un recurs i defensa la constitucionalitat de la immersió. Mestres, pares, entitats i partits es rebel·len. Revolta a les xarxes socials.

Jornada de xoc Catalunya-Espanya. Poques hores després de l'aprovació de la reforma constitucional exprés amb el corró del PSOE i el PP s'ha sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha llançat un ultimàtum sobre la Generalitat per obligar-la retallar la immersió lingüística en català a l'escola i convertir el castellà també en llengua vehicular.

Aquesta resolució dels jutges catalansve de la sentència del Tribunal Suprem que fa uns mesos donava la raó a diverses famílies que, mitjançant tres recursos presentats, havien demanat ensenyament amb el castellà com a llengua vehicular per als seus fills. Ara, s'exigeix al Govern que executi aquesta sentència de Madrid. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que presentaran un recurs contra la interlocutòria del TSJC, ja que està convençuda de la plena constitucionalitat del model d'immersió present a les escoles catalanes.

Sindicats de mestres i entitats de pares i entitats socials i cíviques, com ara Òmnium Cultural, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua i d'altres, ja han criticat la decisió judicial i han cridat a la desobediència, tot i que el Govern, per ara, aposta per fer un altre intent de fer entrar en raó el TSJC. Dels partits, PSC, ERC, SI i ICV proposen mantenir la immersió lingüística amb el model aplicat fins ara. A l'altra banda, PP i Ciutadans celebren la decisió exigeixen que s'apliqui. Els ciutadans s'han revoltat a les xarxes socials i han fet trending topics algunshashtags de Twitter que critiquen la decisió dels jutges.
Notícia a Directe. cat:
L'unionisme treu pit i li dóna un ultimàtum de 59 dies a Artur Mas per 'no delinquir' 
Rivera demana la dimissió de Carme Chacón com a ministra espanyola per defensar el incompliment d'una resolució del TSJC
L'unionisme espanyolista està d'enhorabona per la victòria judicial aconseguida contra el català com a llengua vehicular. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha congratulat de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha donat un ultimàtum al Govern de Catalunya: 'queden 59 dies perquè a Catalunya, si no estem davant de delinqüents, tinguem un sistema educatiu bilingüe'. Rivera també ha estat bel·ligerant amb les declaracions de la ministra espanyola de Defensa i candidata del PSC a les eleccions estatals, Carme Chacón, per donar suport a l'actual model d'immersió lingüística. 'Demanem la dimissió d'una ministra que demana el desacatament judicial', ha afegit.
Notícia a la Vanguardia
La Generalitat cree que un recurso será suficiente para tumbar la sentencia del TSJC
La vicepresidenta Joana Ortega ha subrayado que la sentencia "no es justa" y que "es muy necesario" presentar el recurso
Rechazo generalizado en Catalunya contra el ultimátum del TSJC
El TSJC da dos meses a Ensenyament
La Generalitat recurrirá el fallo del TSJC
El PPC presentará una propuesta en el Parlament para forzar el cumplimiento del fallo

Barcelona. (Agencias).- La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, se mostró firme en la protección del modelo de inmersión lingüística en la educación catalana. "Desde el Gobierno defenderemos nuestra lengua, que es la columna vertebral de nuestro país", dijo Ortega, quien recordó que el Ejecutivo catalán recurrirá el auto del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya que da dos meses al Govern para incluir el castellano también como lengua vehicular. [...] La vicepresidenta ha recordado que el modelo catalán está "avalado por la Unesco y se ha seguido como ejemplo en otros territorios de la Unión Europea". Ortega recordó-al igual que ha hecho también este sábado el ministro de Justicia, Francisco Caamaño-que "la sentencia previa del Tribunal Constitucional en ningún caso cuestionaba la inmersión lingüística" y por eso el Gobierno seguirá trabajando para que la justicia dé apoyo a la inmersión lingüística. De hecho, es en este sentido que el Ejecutivo catalán ya ha anunciado que recurrirá el acta del TSJC. Ortega defendió el modelo educativo catalán como un "ejemplo de cohesión y de integración" y ha subrayado que la sentencia del TSJC "no es justa".

Notícia a l'ARA: 'Jo no acato la sentència contra el català': mil 'm'agrada' per hora. Una pàgina creada a Facebook aquest dissabte al matí per rebutjar la sentència del Suprem i la interlocutòria del TSJC aconsegueix gairebé 7.000 'like' en 7 hores. "La immersió lingüística és l'única esperança per a la supervivència del català i l'única via per assegurar la cohesió social del país. Si ara acatem estarem firmant la sentència de mort de més de 1.000 anys de llengua i cultura catalanes. És l'hora de ser lliures. I tenim pressa, molta pressa!". Amb aquest argument de partida s'ha creat la pàgina Jo no acato la sentència contra el català a Facebook.

Notícia 3cat24: El sindicat USTEC fa una crida als professors perquè desobeeixin el TSJC. El sindicat USTEC, que és el majoritari entre els docents catalans, ha demanat als professors que desobeeixin la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que insta la Generalitat a implantar també el castellà com a llengua vehicular de les escoles i els reclama que mantinguin el català com a llengua d'aprenentatge i de relació entre els centres educatius. En un comunicat, l'USTEC qualifica la sentència de "coacció" i afegeix que els mestres de les escoles d'infantil i primària han estat els protagonistes d'una "experiència d'èxit" que, segons el sindicat, ha sabut "construir una escola que no segrega per motius de llengua" i que s'ha convertit en una "peça clau en la recuperació del català com a llengua comuna i de cohesió social". L'USTEC també emplaça el departament d'Ensenyament a "no plegar-se" davant una sentència que pel sindicat "defensa els interessos d'una minoria fanatitzada i que només busca l'enfrontament lingüístic".

Notícia al Periódico: Caamaño recorda que el Constitucional va avalar el català com a llengua vehicularEl ministre de Justícia considera que la decisió del TSJC respon a un cas concret que no està per sobre de les lleis [continuar llegint]


Notícia al Punt-Avui: Front comú per la immersió en català i el model de país. Tots els partits menys el PP i Ciutadans recorden que la immersió lingüística en català ha estat clau en el model de convivència i integració. Insten la societat civil a defensar-se i rebel·lar-se [continuar llegint]

Article Col·lectiu Emma: LANGUAGE IMMERSION: A SUCCESS STORY IN CATALONIA... "Language immersion is a method of teaching a second language


Alguns internautes han fet circular aquests versos de Joan Maragall:

“On ets, Espanya? No et veig enlloc.
No sents la meva veu atronadora?
No entens aquesta llengua que et parla entre perills?
Has desaprès d’entendre an els teus fills?/Adéu, Espanya!” 

De l’Oda a Espanya (1898) que el poeta Joan Maragall va escriure fa més d'un segle també es va extreure fa un parell d'anys el títol d’un dels reportatges de Televisió de Catalunya (TVC) de més repercussió.

1 comentaris:

JVF ha dit...

excel.lent resum