7.8.11

Guerra entre ONG? Acusen WWF d'associar-se amb empreses que desforesten

Segons un informe de l'ONG Global Witness, el programa insígnia de WWF per promoure un aprofitament sostenible de la fusta, la Xarxa Internacional de Boscos i Comerç (GFTN), està permetent a les empreses beneficiar-se de la seva associació amb WWF i la seva icònica marca del panda mentre continuen destruint boscos i comerciant amb fusta il·legal. WWF va respondre l'atac assegurant la seva confiança en els marcs de col·laboració amb el sector privat i destacant l'impacte positiu de les seves certificacions en cadenes de valor que abans no tenien cap tipus de control.

"Encara que la intenció de la GFTN és reduir i eliminar aquestes males pràctiques durant els primers cinc anys de membres, els errors sistemàtics del programa soscaven la protecció efectiva dels boscos", diu el crític informe.

La nota informativa de Global Witness, Pandering to the loggers, ha revelat que la principal empresa fusta de Malàisia i membre contribuent del programa, Ta Ann Holdings Berhad, porta a terme operacions forestals que destrueixen al dia una superfície de selva equivalent a 20 camps del futbol, ​​inclòs l'hàbitat de l'orangutan dins de les fronteres del projecte "Cor de Borneo" de WWF. Un altre membre, el distribuïdor britànic de material de construcció Jewson, no ha eliminat la fusta d'origen il·legal 10 anys després d'unir-se al programa. Una tercera empresa fustera, el Grup germano-suís Danzer, té una filial que s'ha vist repetidament involucrada en conflictes amb comunitats locals, que han derivat en violacions de drets humans, incloent acusacions de violacions i pallisses per part de les forces governamentals.

Tot i això, el Grup Danzer continua gaudint de la seva condició de membre del programa Global Witness ha identificat problemes sistemàtics en la xarxa com que "no té mecanismes de transparència i rendició de comptes. El programa és opac, i la informació disponible públicament sobre l'acompliment de cadascuna de les companyies participants en el mateix és escassa o nul. La mateixa afirmació és vàlida per l'impacte que està tenint el programa en si".

"Quan un programa emblemàtic creat en nom de la sostenibilitat i la conservació tolera que una de les seves empreses membre destrueixi l'hàbitat de l'orangutan és que alguna cosa que va realment malament", afirma Tom Picken, líder de la campanya de boscos de Global Witness. "A través de subvencions del govern, els contribuents estan pagant una gran part del pressupost anual de 7 milions de dòlars d'aquest programa, i tenen per tant dret a saber que els seus diners no està sent emprat en el rentat verd de pràctiques irregulars", continua Picken.

Global Witness demana una avaluació independent i exhaustiva de les normes de la GFTN, els procediments de transparència i l'impacte del programa en els boscos. WWF ha de posar com a condició per a l'afiliació al programa que les empreses desenvolupin pràctiques sostenibles, ètiques i legals, i prohibir que participin si continuen destruint els boscos naturals, comerciant amb fusta il.legal o si estan implicades en la vulneració de drets humans.

"WWF hauria desvincular públicament de qualsevol empresa que utilitzi fusta d'origen il·legal o poc ètic. Resulta escandalós que un dels grups conservacionistes més prestigiosos del món consideri acceptable beneficiar econòmicament d'aquestes empreses", afirma Picken.

En el seu descàrrec, WWF indica que durant 20 anys, la Xarxa Global de Boscos i Comerç (GFTN) ha treballat amb èxit per crear un mercat mundial de productes forestals d'origen sostenible. El programa inclou avui aproximadament 300 empreses, comunitats i organitzacions no governamentals en més de 30 països de tot el món.

"GFTN creu en proporcionar solucions pràctiques que permeten a les empreses per desenvolupar i implementar estratègies específiques per a cada regió que promouen el maneig forestal responsable i el comerç, combatre la tala il·legal i protegir alguns dels recursos més valuosos del planeta", sosté l'ONG .

La resposta de l'organització indica que més del 50 per cent del mercat mundial de paper certificat amb FSC és comercialitzat per participants del GFTN, i moltes empreses no participants s'han vist obligades a adoptar la certificació dels seus boscos com a resultat dels compromisos assumits per els participants GFTN."L'enfocament pràctic de GFTN ha permès a la indústria a ser part de la solució a la desforestació i la degradació forestal insostenible", afegeix.

GFTN ha estat una xarxa pionera, amb una estratègia de l'any 2005, que ha permès la certificació dels boscos tropicals. Des de llavors, el treball amb les empreses compromeses i gestors que operen en un entorn difícil ha donat els seus fruits amb la certificació dels boscos en molts països on abans no hi havia hagut operacions forestals certificades.

Per WWF, GFTN ha jugat un paper clau en la promoció de la transparència en les cadenes de subministrament respecte a la legalitat de l'activitat forestal i el comerç.

"Creiem que el sector privat pot ser una força positiva i significativa per salvar els boscos més valuosos i amenaçats del món", diu George White, cap de GFTN. "Per la incorporació de pràctiques forestals responsables entre el sector relacionat amb els boscos, GFTN crea condicions de mercat que ajuden a conservar els boscos del món, mentre que proporciona beneficis socials i econòmics per a les empreses i persones que en depenen", tanca White la declaració.

Font: Comunicarseweb.com.ar
Publicada: 26 de juliol de 2011.