5.7.11

Presentat el programa tRanSparÈncia

  • És un programa innovador i pioner en el món, amb el suport tècnic del Global Reporting Initiative (GRI)
  • En plena crisi, 65 pimes catalanes comencen a gestionar la Responsabilitat Social
  • Permetrà que 11 grans empreses amb seu a Catalunya millorin la traçabilitat de la sostenibilitat al llarg de la cadena de proveïment
  • Les Cambres de Comerç i la Generalitat reforcen el liderat de Catalunya en RSE

Després de l'èxit de programes de foment de l'RSE per a pimes com l'RSE.pime (www.rsepime.cat) o l'RSECoop, s'ha iniciat tRanSparÈncia (www.transparencia.cat), un nou programa per a les pimes catalanes, amb la característica que les pimes participants són proveïdores de grans empreses promotores del programa.

Avui s'ha presentat el programa a la Llotja de Mar, seu oficial del Consell de Cambres, amb la presència de Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, Miquel Vall, president del Consell de Cambres, Carles Campuzano, diputat, i Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances i president del Grup de Treball d'RSE de la Cambra de Barcelona. Tots quatre han pres part en una taula rodona sobre l'RSE. També ha intervingut Enrique Torres com a representant de GRI, i també s'ha comptat amb la presència de Xavier López, director general de Cooperatives i Economia Social.

Amb caràcter previ a l'acte inaugural, una cinquantena de pimes implicades en RSE han pres part en una sessió de networking amb l’objectiu de promoure el coneixement mutu i la creació de noves oportunitats de negoci. Aquestes pimes pertanyien a un dels tres programes: tRanSparÈncia, RSE.coop o RSE.pime.

El Consell General de Cambres de Catalunya en col·laboració amb el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya posen en marxa el programa tRanSparÈncia: projecte que té per objectiu la implantació de la Responsabilitat Social Empresarial al llarg de la cadena de proveïment.
Es tracta d'un projecte pioner a nivell mundial destinat a fomentar una major competitivitat de les pimes catalanes. La promoció d'un nou model de relació entre les grans multinacionals amb seu a Catalunya i les seves pimes proveïdores, basada en una corresponsabilitat per impulsar les pràctiques de gestió responsables al llarg de la cadena de subministrament. El programa compta amb la direcció tècnica del Global Reporting Initiative, el referent mundial en elaboració de memòries de sostenibilitat.

tRanSparÈncia: ofereix suport a les pimes catalanes per a que incorporin sistemes de gestió basats en la Responsabilitat Social mitjançant la realització d'accions de formació i oferint recursos i suport per a que les pimes puguin iniciar i continuar un procés de presentació d'informes, i millorar la seva gestió de la sostenibilitat i el rendiment.

El procés s'inicia amb la selecció de 11 grans empreses catalanes que participen com a mentores de les pimes proveïdores: Abacus Cooperativa, Grup Codorniu, La Caixa, Grup Damm, DKV Assegurances mèdiques, Laboratoris Esteve, Mango, Nestlé, Contratas y Obras, Gas Natural Fenosa, i Port de Barcelona.
  • Abacus
  • Codorniu
  • La Caixa
  • Damm
  • DKV
  • Laboratoris Esteve
  • Mango
  • Nestlé
  • Contratas y Obras
  • Gas Natural Fenosa
  • Port de Barcelona
Al llarg de l'any 2011, les 65 pimes participants rebran el suport per part de personal especialitzat per a l'avaluació i la diagnosi de les seves pràctiques i per a establir plans de millora i elaborar informes d'evolució destinats a comunicar els avenços i consolidar les seves relacions comercials amb les grans empreses. Els consultors de programa són: Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global), Xavier Agulló, Rosa Alonso, José Antonio Labado, Xavier Romea i Enric Madrigal.
Tot aquest procés revertirà en una consolidació de les empreses participants i de les relacions comercials entre les pimes i les grans empreses, i en una millora de les relacions laborals existents a les pimes catalanes.

Aquest projecte està subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d'Acord amb el programa d'ajuts a projectes Innovadors, regulat per l'Ordre TRE/293/2010.

Informacions: