20.7.11

Oci i turisme per a persones amb discapacitat

DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un Dossier temàtic sobre oci i turisme per a persones amb discapacitat que podeu trobar al seu web i també us oferim tot seguit:


DOSSIERS TEMÀTICS: OCI I TURISME PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT

Recull de publicacions, articles, revistes, institucions i recursos web relacionades amb el món de l’oci i el turisme per a aquelles persones que tenen algun tipus de discapacitat. Molts d’aquests materials contenen informació d’accessibilitat per a les persones de mobilitat reduïda, tot i que també es poden consultar publicacions sobre jocs adaptats i activitats. Totes les publicacions recomanades es poden consultar als centres DIXIT.

Data creació: 18/07/2011


Publicacions
Alonso López, Fernando; Dinarès Quera, Montse. El hotel accesible: guía para su diseño, organización y gestión. Madrid: Instituto de Mayores y Servicios Sociales, 2006. 223 p. (Manuales y guías. Serie Servicios sociales; 4)
Guia que pretén donar uns primers passos en el tractament d’aspectes de la organització i gestió de l’hotel necessaris per a aconseguir una millora integral de l’accessibilitat.
Barreres 0: a l’esport les barreres no juguen: protocol d’atenció a les persones amb discapacitat en els centres esportius municipals de la ciutat de Barcelona: programa per un esport sense barreres. Barcelona: L’Ajuntament, Institut Barcelona Esports, 2009.
Pautes i mesures a seguir per tal que les persones discapacitades puguin gaudir de l’oferta esportiva municipal en el centre esportiu més proper al seu ambient social, físic i familiar.
Decálogo de buenas prácticas en accesibilidad turística. 2a ed. Madrid: Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, Secretaría de Estado de Turismo y Comercio, Secretaría General de Turismo, 2007. 125 p.
Monografia que conté un conjunt d’informació metodològica per avaluar i identificar aquells criteris tècnics recomanables d’aplicació en llocs on hi hagi clients amb discapacitats. També conté informació d’interès per a als professionals del sector turístic per poder prestar serveis adequats a aquest col·lectiu.
Destinos accesibles para viajar por España: lugares para visitar y alojamientos accesibles en silla de ruedas. [s.l]: Barrera Cero, 2010. 147 p.
Guia que conté una recopilació de llocs d’interès de l’estat espanyol accessibles en cadira de rodes. El contingut d’aquesta obra s’estructura per cadascuna de les comunitat autònomes i les respectives províncies.
Figueras Torruella, Pilar; Samper Folqué, Rosa Mª; Sorribas Pareja , Montserrat. Ocio y tiempo libre de colectivos específicos. Barcelona: Altamar, 2007. 158 p. (CFGM Atención Sociosanitaria)
Monografia destinada principalment a estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció Sociosanitària, que conté tot el que fa referència al temps lliure, oci i tècniques d’animació per a aquells col·lectius que requereixen una atenció especial.
Guía accesible del viajero con movilidad y/o comunicación reducidas: [2006] = A mobility and/or communication impaired traveller's guide to Spain. Madrid: Polibea, 2006. 187 p.
Guia que proporciona informació a les persones que volen viatjar i que tenen algun tipus de discapacitat per tal de facilitar-los-hi el viatge, donar a conèixer recursos, idees, projectes i iniciatives.
Guías multimedia accesibles: el museo para todos. Madrid: Real Patronato sobre Discapacidad, 2008. 85 p.
Estudi de l’accessibilitat als espais públics culturals que s’ha dut a terme pel Centre Espanyol de Subtitulat i Audiodescripció (CESyA). L’objectiu de la guia és poder dissenyar de forma adequada tots els dispositius necessaris per a una accessibilitat correcta.
Juego, juguetes y discapacidad: la importancia del diseño universal. Alicante: AIJU, 2007. 28 f.
Guia que inclou informació sobre la problemàtica del joc i l’accés als joguets en persones amb diferents tipus de discapacitats (auditiva, motora o visual).
El juego para todos en los parques infantiles. València: AIJU, Instituto Tecnológico del Juguete, 2001. 144 p.
Manual fruit de la investigació sobre els problemes i carències d’accessibilitat als parcs infantils per a infants discapacitats. Es defineixen i es revisen les característiques dels parcs de joc actuals per poder-ne dissenyar d’accessibles per a tothom.
Leardy, Luis. Doce historias y una meta. Madrid: Escuela libre: Fundación Once, 2000. 155 p.
Conjunt de relats personals de diferents esportistes paralímpics que expliquen les seves experiències personals i com, mitjançant l’esport, han pogut donar i mostrar el millor de d’ells mateixos.
Loos, Sigrid; Hoinkis, Ute. Las personas discapacitadas también juegan: 65 juegos y actividades para favorecer el desarrollo físico y psíquico. Madrid: Narcea, 2007. 108 p.
Recull de jocs i activitats lúdiques experimentades, fàcils de realitzar i que estimulen el desenvolupament físic i psíquic. Cada joc va precedit d’indicacions útils per a l’educador o l’animador segons els objectius que es vulguin obtenir o desenvolupar.
Manual de accesibilidad universal para hoteles. Madrid: Real Patronato sobre Discapacidad, 2007. 371 p.
Monografia que compleix una funció tècnica i normativa i en virtut de la qual cal d’adaptar els actuals establiments i dissenyar-ne els nous. També hi ha indicacions de com s’han de formar els diferents agents professionals de la indústria hotelera.
Mar obert [Enregistrament vídeo]. Sant Joan Despí: TV3, 2008. 1 videodisc (DVD).
Reportatge que mostra persones que tenen una discapacitat i que volen treure's el títol per navegar a vela. Per a aquestes persones navegar no és només una activitat integradora sinó també un dret.
Ocio y salud mental. Susana Gorbeña Etxebarria (editora). Bilbao: Universidad de Deusto, 2000. 118 p. (Documentos de estudios de ocio; 14)
Llibre que reflexiona sobre l’oci de les persones que pateixen trastorns mentals severs: Mostra la seva importància per a la millora i la recuperació de la salut mental i la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.
Per una cultura a l'abast de de tothom [Enregistrament vídeo]. Direcció: Jordi Aymerich. Barcelona: Associació Catalana per la Integració del Cec, 2007. 1 videodisc (DVD)
Documental on es mostren els recursos amb què compten algunes institucions i entitats de Catalunya. Aquest DVD pretén ser una eina per donar a conèixer les barreres de comunicació i les seves possibles solucions, sobretot en l’àmbit cultural.
Programa: per un esport sense barreres: que promocioni la inclusió social de les persones amb discapacitat. Barcelona: L’Ajuntament, 2010. 14 p.
Document que té com objectiu consolidar el camí cap a la normalització de la pràctica esportiva dels ciutadans i ciutadanes amb discapacitat de la ciutat de Barcelona, per tal que trobin recursos en igualtat de condicions amb la resta de població i que facilitin la seva integració social.
Rovira-Beleta Cuyás, Enrique; Folch, Ana. Guia de la Barcelona accessible. Barcelona: Viena, 2006. 159 p.
Guia turística destinada a totes aquelles persones que es desplacen en cadira de rodes, amb cotxets de bebès, persones grans, persones amb dificultats d’audició o de visió, entre d’altres. Conté una selecció d’establiments accessibles per tothom i informació d’interès.
Ruiz Rivas, Laura M. Animación y discapacidad : la integración en el tiempo libre. Salamanca : Amarú, 2002. 156 p.
Guia per al desenvolupament de programes d’integració en l’oci i el temps lliure de persones amb discapacitats.
Sonnet, Helen; Taylor, Anne. Activities for adults with learning disabilities: having fun, meeting needs. London: Jessica Kingsley Publishers, 2009. 159 p.
Manual pràctic adreçat als i les professionals que treballen amb adults amb discapacitats d'aprenentatge que conté més de 60 sessions i activitats. que tenen com a objectiu entretenir i estimular.
Turisme accessible: guia de bones pràctiques a Catalunya. Barcelona: Agència Catalana de Turisme, 2010. 71 p.
Selecció de destinacions de Catalunya i del Camí de Sant Jaume que compten amb una oferta integral de recursos turístics adaptats, per tal que tothom pugui gaudir del patrimoni cultural i natural català.

Revistes

ANDE: revista de la Asociación Española de Deportes, Ocio y Tiempo Libre para Minusválidos Psíquicos
Revista de l’Associació que conté informació relativa a la pràctica de l’esport i les activitats d’oci i temps lliure per a persones amb alguna disminució psíquica.
Donant Pas
Publicació quadrimestral de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que proporciona informació a nivell local sobre novetats que són d’interès per aquest col·lectiu.

Recursos Web

Agència Catalana de Turisme. Catalunya [en línia]: turisme per a tothom [Consulta 12 de juliol de 2011]
Portal desenvolupat per l’Agència Catalana de Turisme que conté recursos per a persones amb discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials. Disposa d’informació referent a les destinacions, allotjaments, activitats, agències, transports i notícies d’actualitat.
Ajuntament de Barcelona. Barcelona accessible [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Portal de l’Ajuntament de Barcelona que pretén ser l’espai virtual de referència sobre accessibilitat i persones amb discapacitat a Barcelona.
Departament de Benestar Social i Família. Persones amb discapacitat [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Pàgina web del Departament de Benestar Social i Família que conté un conjunt d’informació i recursos sobre les persones amb discapacitat (informació, serveis, estadístiques, publicacions, legislació, etc.).
In-Nova. GATACA [en línia]: Guía Adaptada de Turismo Accesible para Castilla-La Mancha [Consulta 12 de juliol de 2011]
Projecte de guia turística electrònica desenvolupada principalment per a persones amb mobilitat reduïda i que serà consultable a finals d’aquest any 2011. L’objectiu és que sigui un servei tecnològic que permeti a les persones amb diversitat funcional conèixer en tot moment la seva posició a l’espai i poder trobar les millors alternatives d’accessibilitat.
Observatorio estatal de la discapacidad. Ocio y tiempo libre [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Organisme que s’encarrega de recopilar, sistematitzar, actualitzar, generar i difondre informació, sobre la discapacitat. Desenvolupa les seves actuacions centrant-se en àmbits com l’educació, la participació, l’oci i el temps lliure.

Articles

“Actividad física: [monogràfic]”. A: Sobre ruedas, núm. 77 (1er quadrimestre 2011), p. 10-17.
“Educació social i persones amb discapacitat : un canvi en l'actitud envers la diferencia: [monogràfic]”. A: Quaderns d'educació social, núm. 5 (2004), p. 7-130.
Elkouss Luski, Eduardo. “La accesibilidad: hacia la plena integracion social del discapacitado en el entorno urbano y natural”. A: Cuadernos de investigación urbanística, nº. 46, 2006 , págs. 3-87.
Fernández Alles, María Teresa. “Turismo Accesible: importancia de la accesibilidad para el sector turístico”. A: Entelequia: revista interdisciplinar, nº. 9, 2009 , págs. 211-224
Larrabe Ariztimuño, Irantzu. “Calidad de gestión en los clubs de ocio”. A: Siglo Cero, Vol. 41(1), nº 233 (2010), p. 52-57.
Longo Araújo de Melo, Egmar; Badia Corbella, Marta. “La Participación en las actividades de ocio de los niños y adolescentes con parálisis cerebral”. A: Siglo Cero, vol. 40(4), nº 232 (2009), p. 79-93.
Martínez Abellán, Rogelio. “Deficiencia visual y accesibilidad a los museos: luces y sombras, realidad y utopía del derecho a la cultura y al patrimonio histórico y artístico”. A: Polibea, nº 82 (2007), p. 12-19
“El Ocio en las personas con discapacidad intelectual: [monogràfic]”. A: Siglo Cero, vol. 40(2), nº 231 (2009), p. 5-102.
“El Retorn social de la cultura: [monogràfic]”. A: Quaderns d'Acció Social i Ciutadania, núm. 10 (2010), p. 1-131.

Institucions

Ecom [en línia]: esport i lleure [Consulta 12 de juliol de 2011]
L'Àrea d'Esport i Lleure d'ECOM ofereix facilitats a les persones amb discapacitat física per gaudir d'activitats esportives, d'oci i turisme, i actua per sensibilitzar tant el sector esportiu com el d'oci i turisme sobre la necessitat d'adaptar les instal•lacions per fer-les accessibles a tothom.
FCEDF [en línia]: Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física [Consulta 12 de juliol de 2011]
Federació creada l'any 1969 com a resposta a la necessitat d'un grup de persones amb discapacitats per tal de poder practicar l'esport adaptat de forma organitzada. Actualment hi ha més de 1.000 esportistes, i la Federació s'encarrega d'organitzar jornades i campionats per a un total de 18 modalitats esportives.
FEDDF [en línia]: Federación Española de Deportes de Minusválidos Físicos [Consulta XX de XX de 2011]
Entitat privada que agrupa a esportistes discapacitats físics, tècnics (amb o sense discapacitat), així com a associacions esportives. Comprèn també a les Federacions de Discapacitats de les Comunitats Autònomes.
Fundació Catalana de l'Esplai [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Fundació creada amb la finalitat d’impulsar l’educació en el lleure d’infants, joves i adults, amb discapacitats o sense. Desenvolupa la seva tasca en tres àrees de treball: àrea d'innovació educativa, àrea social i àrea de tercer sector; i agrupa cinc entitats.
Fundació Ludàlia [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Entitat sense ànim de lucre que es dedica a promocionar el lleure i la cultura entre els joves de 18 a 45 anys amb discapacitat intel·lectual, amb necessitats de suport intermitent i limitat.
Fundación También [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Institució d'interès general, cultural, privada i esportiva, sense ànim de lucre, que lluita per la integració social d’aquelles persones que tenen algun tipus de discapacitat física, psíquica i/o sensorial, mitjançant el foment d'activitats esportives adaptades, d'oci i de temps lliure.
Institut Municipal de Persones amb Discapacitat [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Mitjançant aquest organisme públic es treballa per impulsar i facilitar politiques municipals per promoure l'accessibilitat de les persones amb discapacitat, física, intel·lectual, auditiva, visual, o amb trastorn mental, als serveis, a les activitats, als espais i a la vida de la ciutat.
Jocviu Associació [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Associació que promou i potencia l'activitat física i l'esport, l'estimulació sensorial i el lleure , amb especial atenció a persones amb discapacitats greus.
RATIO: Associació Juvenil de Lleure, Pro Persones amb discapacitat intel·lectual [en línia] [Consulta 12 de juliol de 2011]
Associació que ofereix a les persones amb discapacitat, els recursos i el recolzament necessari per poder gaudir d’un oci de qualitat, mitjançant una activitat voluntària, desitjada i triada que aporta benestar i satisfacció a nivell personal i social.