17.6.11

Xenofòbia ridícula a la wikipedia

Aviat Europa atorgarà al croat l'estatus de llengua oficial, un reconeixement que es nega als catalans. 11 milions de catalanoparlants a Europa no poden veure la llengua reconeguda pel senzill fet a l'Estat espanyol sols vol promoure la llengua castellana.

Hi ha uns ciutadans que, pel fet de néixer catalans, som d'entrada ciutadans de segona. I en el context europeu es fa evident quan una llengua de 7 milions de parlants com el croat o una de 200.000 parlants com el maltès poden tenir un reconeixement que es nega al català.

Fem aquest comentari perquè ara l'Estat espanyol tindrà properament i de nou l'oportunitat de corregir una actitud que, atenent a l'historial de cinc segles de persecució de la llengua catalana no pot ser qualificada d'altra manera que de xenòfoba.

Després de tants segles, lògicament ja no es limita a ser una política d'Estat sinó que forma part d'una manera molt estesa entre la població espanyola de valorar l'existència de la llengua catalana. Ara mateix acabo d'entrar a la viquipèdia per a comprovar el nombre de parlants que assigna a cada llengua. I m'he trobat amb una sorpresa.

A la viquipèdia catalana diu que el català té 11.530.160 parlants, dada que la situa en el número 75 del rànquing mundial elaborat per Ethnologue (2009). Podeu entrar a la wikipedia anglesa o francesa o a la que vulgueu i a tot arreu es donen les dades reals sense cap falsificació.

A tot arreu??? No!!! Hi ha una wikipedia que no dóna aquesta dada. A diferència de la resta del món, diu "7,7 millones. No se encuentra entre los 100 primeros. (Ethnologue 1996)", i aporta un enllaç d'una pàgina on per algun error no apareix el català. Ja us podeu imaginar que es tracta de la wikipedia espanyola. Devien cercar com bojos alguna pàgina de qualsevol blog on el rànking estigués falsificat per tal d'enllaçar cap a aquell. Algú pot considerar que no hi ha una actitud intencionada motivada per raons xenòfobes? Spain is different.

He pensat si fer alguna correcció a la wikipedia espanyola, però he valorat que millor no ficar-me en el terreny dels que volen viure en la ignorància i l'autoengany. Van poder actuar així durant segles, però la societat de la informació els delata i els ridiculitza.

PD: li he enviat un comentari al gestor del web de l'aficionat anglès: Catalan is number 75 in ethnologue ranking, but not in yours. So Spanish wikipedia says about Catalan not being in top 100 (they feel fine having found a ranking like yours!).

Nota: publicat a Jornal.cat
Se'n parla a: http://www.tornaveu.cat/shadit/xenofobia-ridicula-a-la-wikipedia