22.6.11

Recull dels continguts més rellevants publicats a Responsabilitat Global (maig-juny 2011)


Recull dels continguts més rellevants publicats a Responsabilitat Global (maig-juny 2011):

Articles:
  • Patró: porta, aporta... o porta! A les entitats sense ànim de lucre, tant si ens referim a associacions com a fundacions, hi ha una categoria de voluntaris molt singulars. Es tracta dels que assumeixen les responsabilitats de govern de l'entitat.
  • Patrón: da, consigue... o puerta! En las entidades sin ánimo de lucro, tanto si nos referimos a asociaciones como fundaciones, hay una categoría de voluntarios muy singulares. Se trata de los que asumen las responsabilidades de gobierno de la entidad.
  • El nou diccionari de la RAH exalta la figura del dictador Franco. ¿Algú es pot imaginar que avui a Alemanya una gran obra acadèmica finançada amb recursos públics qualifiqués Hitler com a un patriota potser lleugerament autoritari? ¿O que es qualifiqués Willy Brandt com a dictador? A Espanya sí que és possible i no passa res.
  • El nuevo diccionario de la RAH exalta la figura del dictador Franco. ¿Alguien se puede imaginar que hoy en Alemania una gran obra académica financiada con recursos públicos calificara Hitler como un patriota quizá ligeramente autoritario? ¿Y a Willy Brandt como dictador? En España sí es posible y no pasa nada.
  • El nom en clau 'Geronimo' ofèn els apatxes nord-americans. Una de les moltes repercussions de l'operació per eliminar Bin Laden ha estat molt col·lateral: l'ofensa dels apatxes usamericans. El cap de la tribu envia una carta a Obama reclamant-li una disculpa. Pels pobles indígenes és un heroi
  • Un himne integrador i encoratjador. Com a modest homenatge als triomfs del FC Barcelona, volem fer una petita reflexió al voltant del seu himne. 
  • Guanyar notorietat de marca insultant la gent. Ja sabem que aquesta polèmica està provocada amb l'únic interès a visualitzar la nova marca. Però no podem deixar de deixar constància de la mala pràctica de l'empresaOrangina Schweppesen referència a les relacions amb la comunitat
  • Ganar notoriedad de marca insultando a la gente. Ya sabemos que esta polémica está provocada con el único interés en visualizar la nueva marca. Pero queremos dejar constancia de la mala práctica de la empresaOrangina Schweppesen referencia a las relaciones con la comunidad.
  • Xenofòbia ridícula a la wikipedia. Aviat Europa atorgarà al croat l'estatus de llengua oficial, un reconeixement que es nega als catalans.
  • Xenofobia ridícula en la wikipedia. Pronto Europa otorgará al croata el estatus de lengua oficial, un reconocimiento que se niega a los catalanes. 
  • Xenofòbia electoral. Les eleccions municipals que han tingut lloc aquest diumenge han suposat una important onada de canvis, alguns d'ells molt rellevants perquè comporten el canvi de color de la capital. Però des d'aquest bloc no pretenem fer una anàlisi política clàssica sinó centrada en aquells aspectes qeu afecten als drets humans (governança, democràcia, xenòfòbia...).
  • Responsabilitat social de les empreses i de les entitats culturals: crear confiança i col·laborar. La revista Tornaveu publica un article de Josep Maria Canyelles sobre RSE en el món de les organitzacions culturals
  • Recull de reflexions publicades a Responsabilitat Global sobre les acampades. Al llarg d'aquestes setmanes hem elaborat diferents reflexions sobre les mobilitzacions i acampades que s'han produït.
Voluntariat:
  • Any Europeu del Voluntariat, 10 anys enrere. Ara que celebrem l'Any Europeu del Voluntariat, convé recordar que fa tot just deu anys se celebrava l'Any Internacional del Voluntariat, promogut per les Nacions Unides. A Catalunya es va celebrar intensament però amb la intenció d'aprofitar la circumstància per iniciar un procés de treball entre el sector voluntari i la Generalitat de Catalunya, amb el lideratge de l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL).
Crisi
Partenariats
RSO
  • El Programa 3CREIX.cat incorpora l'RSO en la formació. Cada cop és més habitual que els MBA disposin d'assignatures de responsabilitat social. Podem que ja no és notícia. El que encara sí que és notícia és que els cursos adreçats a directius del tercer sector contemplin aquest enfocament de gestió com un element rellevant en la seva formació.
RSA
TSR
Actes i cursos
    Sostenibilitat
    Llengua i diversitat
    • Logitech comercialitza un teclat on hi falten lletres. El TERMCAT acaba de publicar l'actualització d'un document sobre els criteris lingüístics i terminològics per a la localització de productes informàtics. La localització és el procés pel qual s’adapta un producte informàtic a la llengua i la cultura d’un país. [accés al pdf]
    • Un poble anomenat Matajudíos. Dins del col·lectiu d'organitzacions i consultors que ens dediquem a la Responsabilitat Social, hi ha els que donen una gran rellevància al llenguatge inclusiu i els que no.
    • Noves paraules. Entre els nous termes que s’han incorporat recentment n'hi ha alguns que tenen a veure amb conceptes que poden ser d'interès per als lectors d'aquest bloc.
    • La incomprensió permanent de la diversitat. Acabo de veure l’acte de celebració a l’estadi del Camp Nou de la Lliga que ha conquerit el FC Barcelona. Ho he hagut de veure a Teledeporte, la cadena espotiva de Televisió Espanyola, on dos periodistes han fet la retransmissió en castellà tot traduint les intervencions del jugadors.
    • Propostes electorals interessants. Entre les propostes interessants que han sortit a la campanya de Barcelona, he retallat aquestes tres, una de sostenibilitat econòmica, una de sostenibilitat ambiental i una de sostenibilitat social.
    • El passeig de Recolets. Al final de la Memòria Financera i de Responsabilitat Social del BBVA hi ha les adreces de les seves seus i delegacions.
    • Conclusions del 2n Congrés Convit. Fa unes setmanes us vam informar del 2n Congrés Convit, en el qual Josep Maria Canyelles va participar per tractar de la Responsabilitat Social de les Empreses en matèria de llengua.
    • El primer dia de La Vanguardia bilingüe. Per primera vegada després de 130 anys d'història, avui ha estat possible trobar als quioscos el diari La Vanguardia en català, juntament amb l'edició en castellà.
    • El primer día de La Vanguardia bilingüe. Por primera vez después de 130 años de historia, hoy ha sido posible encontrar en los quioscos el diario La Vanguardia en catalán, junto con la edición en castellano.
    Bon govern