4.6.11

Presenten a l'ONU guia perquè les empreses respectin els drets humans

EFE. El relator de Nacions Unides sobre Drets Humans i Negocis, John Ruggie, va presentar el resultat de sis anys de treball, resumits en un document que conté mesures perquè els Estats protegeixin els drets humans de les seves poblacions d'eventuals abusos del sector privat, sigui nacional o estranger.

La guia estableix també la responsabilitat corporativa de respectar els drets fonamentals, "el que significa actuar amb diligència per evitar infringir els drets d'altres i esmenar l'impacte negatiu que puguin tenir les seves activitats (econòmiques)".

Així mateix, obre la possibilitat que les víctimes puguin obtenir reparacions concretes pel dany patit, tant a nivell judicial com en altres àmbits.

"No vinc a dir-los que amb aquest document tots els problemes de drets humans vinculats als negocis es resoldran, però crec just assenyalar que hem establert bases sòlides perquè les companyies assumeixin la seva responsabilitat de respectar els drets humans", va dir Ruggie en una conferència de premsa.

Ha detallat que algunes de les situacions més greus de violacions dels drets humans per part del sector privat ocorren en zones de conflicte, com és el cas de la regió oriental de la República Democràtica del Congo (RDC).

Per a aquestes situacions, el relator va proposar "mesures addicionals per minimitzar el risc que les activitats de les companyies, com l'extracció de diamants o altres minerals, puguin contribuir a abusos dels drets humans".

Un grup de cinc països  -Argentina, Nigèria, Noruega, Índia i Rússia-  estan afavorint en el Consell de Drets Humans de l'ONU una resolució per adoptar la guia presentada per Ruggie i crear un mecanisme que vigili el seu compliment per part dels països i companyies.

La resolució sobre aquesta qüestió es posarà a consideració de l'òrgan de Nacions Unides d'aquí a dues setmanes.