17.6.11

"La indignació per la indignació pot generar frustració"

Entrevista al Periódico amb Gilles Vanderpooten, coautor amb Stéphane Hessel de ¡Comprometeu-vos! Diu coses com les següents:

–La indignació per la indignació pot generar frustració. No serveix de res si no desemboca en alguna cosa constructiva. Comprometre’s és conjurar el pessimisme, rebutjar el determinisme. El missatge de Hessel és optimista, és dir als ciutadans que tenen el poder per fer alguna cosa i canviar les coses.


 –¿Què diria als qui poden caure en la temptació de la violència, com ha passat a Barcelona? 
 –A vegades accions contundents, com sabotejar cultius transgènics, poden fer avançar el debat. Però no és desitjable prendre-la amb les institucions i linxar-ne els representants. La violència pot desacreditar el moviment, donar-li una imatge radical, i destruir l’esperança que ha generat.

 –¿Com se supera la desconfiança que genera el sistema polític? 
 –El model basat en els partits s’ha superat, com també la divisió entre esquerra i dreta. L’expressió ciutadana no es pot limitar a votar cada quatre anys. El vot no és un xec en blanc. El que més exaspera és el desfasament permanent entre els discursos i els actes d’alguns governants.

2 comentaris:

Josep J. ha dit...

Benvolgut, no somplifiquis. No es pot qualificar la actitud dels indignats de violenta. La violència era clarament rebutjada per la gran majoria. I no és gaire clar qui la instigava, però si busques qui se'n beneficia..

Josep Maria Canyelles ha dit...

És un punt de vista a tenir en compte per part d'una persona qui ha reflexionat sobre aquestes mobilitzacions.

Crec que té raó. Els indignats han recuperat legitimitat aquest diumenge, mentre que en van perdre molta el dia del Parlament.

És important gestionar la legitimitat. Sobretot si no vol limitar-se a expressar un desencís sinó que vol aportar alguna cosa, alguna proposta de canvi.