21.6.11

Càritas es posiciona respecte a les hipoteques i els desnonaments

És comprensible que la indignació mostri la seva reacció impedint desnonaments, però també cal saber construir un relat en positiu. No n'hi ha prou amb accions de mobilització i després no hi ha capacitat de fer propostes que permetin progressar.

Els nostres cossos i les nostres ànimes es poden sentir alleujades quan veuen les imatges d'un "llançament" que tenia totes les garanties de ser injust i que ha estat impedit. Efectivament, el sector financer en general ha tingut males pràctiques. I el sector de la construcció, per descomptat. I els ajuntaments, afavorint-ho per necessitat... I els governs per permetre-ho... Però tampoc podem oblidar la responsabilitat dels qui s'han endeutat més enllà de les seves possibilitats.

Si es posa de moda impedir els desnonaments, potser tothom deixarà de pagar les hipoteques. Jo no sóc tonto, oi? Per això és bo que, més enllà dels moviments fruit de la indignació, aparegui el lideratge per una banda de la política però per altra banda de les ONG, amb capacitat per formular les propostes, cadascuna, si cal, amb el seu accent, o conjuntament per mitjà d'estructures de coordinació.

En el cas de Càritas, cal agrair el seu posicionament clar i adreçat a la política, als partits i a les institucions. Aquesta entitat ja va evolucionar fa molt temps, almenys en el cas de Catalunya, d'un model antic basat en l'assistencialisme a un model modern en què es pot combinar la tasca social d'intervenció directa, assistencial però amb professionalitat, amb voluntaris i remunerats però en coordinació amb els serveis socials municipals. I tot plegat, amb la capacitat de construir discurs i oferir dades a la societat, i formular propostes des d'un coneixement aprofundit de la realitat social i del patiment humà.

Per això, em mereix molt respecte una proposta com la que han presentat avui:

Càritas demana un canvi urgent de llei hipotecària i un pacte per crear ocupació (El Periódico)
  • Jordi Roglà afirma que s'ha d'introduir en el dret el factor humà i evitar el caràcter especulatiu
  • Al setembre l'organització posarà en marxa un servei de mediació que oferirà assessorament jurídic gratuït
El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, ha reclamat "consens d'Estat" percrear ocupació i ha exigit "un canvi urgent del dret hipotecari" que tingui en compte "el factor humà i eviti el caràcter especulatiu".

Durant la presentació de la memòria de l'activitat de Càritas durant l'any passat, que evidencia unempitjorament de la precarietat de moltes famílies que s'han quedat sense feina, Roglà ha anunciat que aquesta ONG cristiana posarà en marxa el pròxim mes de setembre un servei de mediació per a la vivenda després de constatar que s'han disparat les demandes per poder pagar lloguers o hipoteques.

El factor humà

En aquest sentit, ha reclamat un "canvi urgent en el dret hipotecari, amb un marc hipotecari quetingui en compte el factor humà i que eviti el caràcter especulatiu".

També ha exigit "la creació d'un fons de rescat per a les persones, com s'ha fet amb les entitats financeres".

Roglà ha criticat que "s'ha sortit al rescat de les societats financeres però no s'ha fet el mateix amb les persones afectades i això és moralment intolerable, socialment injust i èticament incorrecte".

Nou servei de mediació

El nou servei de mediació per a la vivenda de Càritas anunciat aquest dimarts pel seu director subministrarà assessorament jurídic gratuït, efectuarà intermediació amb les entitats bancàrieso els propietaris dels pisos per evitar desnonaments, concedirà ajudes a les persones amb més dificultats i negociarà la dació del pis hipotecat a canvi de la condonació del deute hipotecari o la seva substitució per un lloguer.

També s'encarregarà de buscar vivendes d'emergència per als casos més desesperats.

Foment de l'ocupació

Roglà també ha demanat "un consens d'Estat a totes les forces polítiques, socials i econòmiques per al foment de l'ocupació".

"¡Per favor, un consens urgent!", ha clamat, i ha assenyalat que l'estat del benestar "no pot ser un estat de subvencions" i que el que s'està posant en perill "és la dignitat de les persones".

Roglà també s'ha mostrat crític amb les retallades socials previstes en els pressupostos públics. "S'està aprimant l'estat del benestar sense consolidar dos pilars bàsics, les pensions i els serveis socials", ha assenyalat.

El director de Càritas ha advertit: "Les entitats socials tenim els nostres límits"..

1 comentaris:

Abel E. Cantero "Domingo Vital" ha dit...

Bé, el cert és que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que és qui convoca les concentracions contra els desnonaments, va ser qui va presentar al Congreso la ILP -amb el suport d'altres associacions i sindicats-, i plantejava els mateixos canvis en la llei hipotecària.

No em puc creure que no tingueu aquesta informació. Una mica de serietat, si us plau. Hi anem totes plegades o no hi anem...

"El pasado 30 de marzo de 2010, la PAH y el Observatori DESC junto a otras entidades sociales y organizaciones sindicales ( UGT, CCOO, Taula del tercer Sector , UCC, CONFAVC ) entramos a trámite la ILP con el texto para modificar la ley hipotecaria."

http://afectadosporlahipoteca.wordpress.com/