13.6.11

Any Europeu del Voluntariat, 10 anys enrere

Ara que celebrem l'Any Europeu del Voluntariat, convé recordar que fa tot just deu anys se celebrava l'Any Internacional del Voluntariat, promogut per les Nacions Unides. A Catalunya es va celebrar intensament però amb la intenció d'aprofitar la circumstància per iniciar un procés de treball entre el sector voluntari i la Generalitat de Catalunya, amb el lideratge de l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL).

El Procés 2001-2003: el voluntariat i l'associacionisme, en marxa! va incloure Jornades sectorials (Voluntariat penitenciari, voluntariat ambiental, ...); Dinàmiques comarcals i exposició itinerant; Fòrum de dirigents associatius ; i les II Jornades d’Associacionisme i Voluntariat, entre d'altres.

El més rellevant del procés va ser que ens va portar cap al 2n Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat, i aquest cap al Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat.

Si entreu a l'enllaç hi trobareu el llibre amb les ponències i conclusions del 2n Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat celebrat el 15 i 16 novembre de 2002 i organitzat per l'INCAVOL amb la participació de 1.500 entitats de Catalunya. En aquesta publicació podeu trobar les ponències del congrés i les conclusions, així com la traducció al castellà, al francès i a l'anglès. Ponència marc: Model Català de l'Associacionisme i el Voluntariat i escenaris de futur; Ponència 1: Els perfils del voluntariat, Ponència 2: El voluntariat dins de l'organització; Ponència 3: Drets i deures de les organitzacions; Ponència 4: Una nova cultura organitzativa; Ponència 5: L'associacionisme i el voluntariat com a motor de canvis i facilitador de la convivència; Ponència 6: Participació ciutadana; Ponència 7: La promoció, el creixement i l'estructuració del Tercer Sector.

Entre les moltes reflexions que es van fer al llarg d'aquest procés, va ser significatiu referir-se al model català d'associacionisme i voluntariat, amb ponències de Francesc Torralba (Fòrum de dirigents associatius, de Josep Maria Canyelles (Congres 2001 de Friburg), i de Carles Armengol (2n Congrés Català). A banda de partir d'una realitat històrica i present, s'expressaven unes demandes particulars, entre les quals les que provenien de la diferent manera d'entendre les polítiques públiques de foment del voluntariat.