19.5.11

Perpinyà, centre del món de les energies renovables

  • La sisena conferència internacional DERBI d'energies renovables ha tingut lloc a Perpinyà amb la participació d'un miler de professionals d'arreu del món


Jean-Paul Alduy (esquerra) participant a una taula rodona a la conferència internacional DERBI.
El pol d'iniciatives DERBI (Desenvolupament d'Energies Renovables al Bastiment i la Indústria) basat a Perpinyà (Catalunya Nord) agrupa cent quaranta adherents entre empreses, laboratoris, universitats, centres de formació i institucions. Una desena de col·lectivitats territorials també estan associades en aquesta iniciativa. Fins ara DERBI ha presentat cent trenta-vuit projectes que representen una inversió de dos-cents noranta milions d'euros. Entre les seves activitats anuals destaca l'organització de la conferència internacional DERBI d'energies renovables, que en sis edicions ha reunit gairebé cinc mil participants de quaranta-cinc nacionalitats diferents. Aquesta trobada de professionals ha esdevingut la més important al món en el ram de les energies renovables.
L'aglomeració vol ser la número 1 d'Europa
L'aglomeració urbana Perpinyà Mediterrània ha aprofitat l'ocasió per promoure el que defineixen com a “pol de matèria grisa de les energies renovables” a la zona de Tecnosud, on hi ha escoles i empreses especialitzades. El president de l'aglomeració, Jean-Paul Alduy, afirma que “Tecnosud ofereix una plataforma completa, única a França, per a les empreses i la recerca”. L'any passat va obtenir el títol de “campiona 2010 de la lliga d'energies renovables” per la seva producció fotovoltaica.
El vicepresident de l'aglomeració, Gilles Foxonet, assenyala: “El nostre territori desenvolupa constament la seva producció d'energies renovables” i posa com a exemples “els sostres fotovoltaics dels hangars del mercat internacional de Sant Carles i de diversos edificis públics, la central solar de Torrelles i els projectes de més camps de torres eòliques”. Recentment l'Estat ha validat un projecte per escalfar tretze hectàrees d'hivernacles agrícoles amb la calor recuperada a la incineradora de deixalles de Calce. L'objectiu de l'aglomeració és, segons Foxonet, “la realització d'un ecoparc català, destinat a cobrir tres quarts de les nostres necessitats en energia l'any 2015 i esdevenir la primera aglomeració urbana d'energia positiva d'Europa”.
Font: El Punt