10.4.11

Posant al descobert un dels més grans enganys de la Història moderna

En altres entrades hem parlat dels orígens de Colom. Ho fem des d'aquest bloc perquè també la recerca de la veritat davant grans enganys històrics forma part d'un enfocament ètic i una responsabilitat professional. Les falsedats sobre Colom i la descoberta d'Amèrica són innegables, però ara totes les dades comencen a lligar per trobar els perquès de l'ocultació. Tot plegat era més senzill i evident però la traça s'havia anat ocultant i, sobretot, els prejudicis -ben poc científics- feien que els historiadors no interpretessin bé les dades.

Ara en parlem per a anunciar que es pot veure al cinema la pel·lícula "Colom i la casa reial catalana":

COLOM I LA CASA REIAL CATALANA

Sala: 2
Qualificació: Apta a tots els públics
Nacionalitat: Catalunya
Durada: 50'
Versió: català








Colom i la Casa Reial Catalana intenta desmuntar la fal·làcia d’un Colom plebeu, analfabet i estranger que té els alts càrrercs poílítics i militars que només tenien els membres de la casa reial i certs nobles.

És possible que un estranger analfabet arribés als cim més alt de l’estructura de l’estat?

És possible que ho aconseguís enganyant el rei Ferran i tota la cancelleria, sense que ningú no ho denunciés?

O potser el que realment va passar és que el diputat, militar, almirall i ambaixador Colom es va emparentar amb una dona de la reialesa de Portugal i de Catalunya –una descendent del comte Jaume d’Urgell–, i per aquesta raó va poder accedir als càrrecs a què va accedir i viure a les corts on va viure, amb la més absoluta de les normalitats i sense cap denúncia institucional.

El documental, basant-se en els estudis d’en Jordi Bilbeny, mira d’explicar els fets i de donar sentit a la mentalitat reial del Descobridor i a la dinastia que els Colom van crear a l’altre costat de l’Atlàntic.



N'hem parlat abans: