20.4.11

El nou projecte "gent 3.0" fomenta la participació social de la gent gran

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán, han presentat el nou projecte per a la gent gran de Catalunya, "gent 3.0", que s'emmarca en les iniciatives que ambdues institucions porten a terme conjuntament des de fa 15 anys. El projecte neix amb la finalitat de donar l'oportunitat a la gent gran de contribuir activament amb la seva experiència al desenvolupament de la societat.

"Gent 3.0" pretén impulsar i posar de relleu la tasca del voluntari gran, en el marc de l'Any Europeu del Voluntariat, així com també la capacitat de la gent gran per integrar les noves tecnologies en les activitats de la vida quotidiana.

I és que ni l'altruisme ni les noves tecnologies tenen edat, i bona mostra d'això és que cada vegada són més els i les catalanes que col·laboren en projectes de voluntariat després de jubilar-se. La incorporació de la gent gran com a nova generació que participa i aporta els seus coneixements, suposa importants avantatges per a tots els sectors de la societat. Per això, "gent 3.0" vol impulsar la nova generació de persones grans, que passen de ser beneficiàries a ser protagonistes actives, persones grans que participen i comparteixen els seus coneixements i experiència amb la resta de la societat.

El funcionament del programa serà el següent: les persones grans interessades rebran formació genèrica sobre voluntariat i habilitats socials, i específica segons el projecte, per, després, liderar i dinamitzar les activitats que es posaran en marxa:
  • Històries de Vida: Una manera innovadora d'aprendre a fer servir les noves tecnologies. Cada persona confecciona un projecte a partir de la seva història, vivències o interessos, tot aprenent a utilitzar des del teclat i el ratolí, fins a programes d'edició de fotos i vídeos.
  • Activa la Ment: És una plataforma virtual perquè la gent gran posi en forma la ment d'una manera entretinguda, al mateix temps que potencia la seva autonomia personal. El programa es desenvolupa a través de diferents activitats enfocades a exercitar sis àrees cognitives principals: atenció i concentració, memòria, processament visual, processament auditiu, llenguatge i funcions executives.
  • Grans Lectors: Es tracta d'un projecte que pretén millorar la comunicació entre la gent gran i evitar el seu aïllament afavorint la trobada i les relacions humanes, alhora que estimula l'atenció i exercita la memòria. Consisteix en la participació dels voluntaris en tertúlies al voltant de la lectura d'un llibre, que ells mateixos triaran i dinamitzaran.
  • Respir Familiar: La xarxa de voluntaris grans ofereix suport als cuidadors familiars de persones amb malalties neurològiques, en col·laboració amb les associacions de familiars d'afectats. Els voluntaris atendran a domicili la persona malalta mentre el cuidador principal assisteix a formació o realitza activitats personals.
  • Acció Local: Es tracta d'impulsar un projecte de voluntariat en col·laboració amb entitats, associacions o institucions que estiguin presents en la comunitat. L'objectiu és aconseguir un compromís actiu de la gent gran amb el territori on viu.
A mig termini, tots els membres del programa formaran part d'una plataforma en línia, una nova xarxa social exclusiva per a la gent gran, que facilitarà la seva participació i coordinació.

Josep Lluís Cleries ha volgut recordar el suport del Govern amb la gent gran, al mateix temps que ha apuntat que seguirà sent una prioritat: "Des de la Generalitat hem promogut el paper dels consells consultius de la Gent Gran, el Consell de la Gent Gran de Catalunya, l'associacionisme i el voluntariat, però hem d'anar més enllà en l'àmbit laboral, familiar i de diàleg intergeneracional".

1 comentaris:

Victòria ha dit...

Un projecte ben lloable. Endavant!!!