27.4.11

El Banc de Sang i Teixits, reconegut com un dels millors edificis sostenibles dʼEuropa

La nova seu del Banc de Sang i Teixits (BST), situada al districte 22@ de Barcelona, i obra del despatx d'arquitectura SaAS Arquitectes Associats, ha estat finalista als premis europeus d'energia sostenible 'Sustainable Energy Europe Awards 2011'.

L'edifici Dr Frederic Duran i Jordà del BST està construït des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona i està concebut com un contenidor flexible, eficient, i saludable, "propi d'una arquitectura serena i sostenible, feta per a durar", assegura Joan Sabaté, director de SaAS.

L'edifici, inaugurat el passat mes de juliol, ja va rebre el premi ENDESA a la promoció immobiliària més sostenible en 2009 entre les promocions exposades al Barcelona Meeting Point 2009 i va ser seleccionat per representar l'estat espanyol en una exposició del Consell d'Arquitectes d'Europa (CAE). La mostra va tenir lloc a la Seu del Parlament Europeu, del 29 de novembre al 3 de desembre, tot coincidint amb el 20è aniversari del CAE. Els Sustaniable Energy Europe Awards s'organitzen dins la Setmana Europea de l'Energia, que va tenir lloc entre el 11 i el 15 d'abril. El BST ha esta seleccionat entre 309 projectes de tot Europa.

El BST ha competit en la categoria 'Living' al costat de 4 projectes més: Harlequin 1, el centre de difusió de la cadena British Sky Broadcasting, a Londres; un projecte de renovació d'edificis plurifamiliars a Bulgària; l'acord sobre eficiència energètica a Alsàcia, França i l'eco-distribuïdor de Toyota a la Rochelle, també en aquest mateix país.

Algunes característiques tècniques

Al BST s'han limitat la mida de les finestres i s'han protegit de la radiació solar. Les obertures ocupen menys del 50% de la superfície de la façana i disposen de vidres selectius, per on penetra el 50% de la llum que rep del sol però només el 30% de la calor. Unes persianes interiors, amb lames horitzontals en forma de mirall, transporten aquesta llum cap a l'interior del local reduint en més d'un 30% l'ús de llum artificial.

També s'ha apostat per la utilització de climatitzadors que permeten el refredament natural amb aire exterior, l'anomenat free-cooling, i la incorporació d'intercanviadors de calor que permeten recuperar el 100% de la calor que emana de l'edifici amb la renovació de l'aire.

Amb aquestes accions la demanda tèrmica de les oficines s'ha reduït a 8kWh/ m2 any de calor i 24kWh/ m2  any de fred, cosa que el situa entre un dels més eficients de la conca mediterrània.
El sistema de producció de fred i calor és també innovador. Es basa en la utilització de compressors centrifugues, amb turbines levitants, condensats per refrigeradores adiabàtiques d'una altísima eficiència energètica, així com climatitzadors amb possibilitat de refredament natural aprofitant l'aire exterior i recuperadors de calor que permeten recuperar el 100% de la calor que emana de l'edifici amb la renovació de l'aire.

L'edifici incorpora millores respecte a la salut i confort interior, i especialment les necessàries per prevenir malalties laborals com la lipoatròfia. Així disposa d'una xarxa de dissipació de radiacions naturals electromagnètiques en la llosa de fonamentació, paviments conductius i materials amb baixos índexs de compostos orgànics volàtils (COV).També s'ha limitat el consum d'aigua potable a través d'equips de baix consum.

La suma d'aquestes estratègies permeten que l'edifici del BST estalviï un 72,12% del consum energètic de climatització (84% en el de la producció de fred) respecte al que requeriria un edifici convencional del mateix ús i fa que sigui un dels edificis pioners en innovació tecnològica i estratègies de lluita contra el canvi climàtic a l'àrea mediterrània.

En aquest sentit, cal destacar que el BST estalvia gairebé un milió i mig de kWh anuals (1.445.600kWh) equivalent al consum anual de 429 habitatges. La reducció d'emissions de CO2 serà de 963 Tm (tones mètriques) anuals, l'equivalent a les emissions de 669 habitatges.
Sostenible.cat
27-04-2011