5.4.11

'Catalunya seria un dels països més rics del món'

Les notícies sobre les retallades que ha de fer el govern català no s'acaben d'entendre al costat d'altres notícies com les que mostrem a continuació. Però un dèficit fiscal del 9% del PIB és certament un llast insuportable per a qualsevol economia.


'Catalunya seria un dels països més rics del món'

El prestigiós economista Kenneth Rogoff ha assegurat que si Catalunya fos un estat independent se situaria entre els països més rics del món. Segons Rogoff, Catalunya és una de les úniques fortaleses que, a dia d'avui, eviten que Espanya sigui intervinguda.

Kenneth Rogoff és l’execonomista en cap del Fons Monetari Internacional, la principal institució econòmica del món, i professor d’Economia a la Universitat de Harvard. Una figura tan prestigiosa com aquesta s’ha posicionat avui a favor de la viabilitat econòmica de la Catalunya estat. De fet, Rogoff ha assegurat que, en cas d'aconseguir la independència, Catalunya seria un dels països més rics del món. L’economista nord-americà ha fet aquestes declaracions a la revista Capital:
–¿España, que fue el primer país del mundo en quebrar en la época de Felipe II y que lo ha hecho más de una decena de veces en su historia, va camino de una nueva suspensión de pagos?
–Creo que hay una alta probabilidad de que España necesite ayuda de Europa. Y será así porque en algún momento Grecia, Irlanda y, probablemente, Portugal tendrán que reestructurar su deuda. Y cuando esto ocurra los mercados se volverán locos y España necesitará algún tipo de auxilio. De hecho, si no existiese Europa, ya lo estaría pasando mal. Pero me resulta inimaginable que Europa deje que España quiebre sin prestarle ayuda. Si suspende pagos, la cosa no acabará aquí. Se extenderá por Bélgica, Italia… incluso Francia. La deuda española ya está en un nivel difícil de manejar pero si se añade otro 30% ya no será gobernable de ninguna de la formas. Europa tienen que marcar una línea roja en el caso de España.
–¿Cómo ve la economía española?
–Sin duda, el gran reto para España es cómo crecer. Con un 20% de paro, hará falta suerte para que el PIB avance algo este año. Un crecimiento del 3% o del 4%, necesario para reducir el desempleo, es poco probable en el medio plazo. Y está claro que España necesita una profunda reforma estructural de su economía.
–¿El Gobierno de Zapatero no ha hecho lo suficiente?
–El Gobierno no se ha movido con rapidez pero está haciendo cosas. Iremos viendo con el tiempo su impacto y cómo se aplica en la práctica pero realmente se necesitan medidas de calado. Particularmente, el mercado laboral. España, sin embargo, es un país con numerosas fortalezas y no se puede comparar con otros países. Tiene multinacionales que son excelentes, tiene regiones como Cataluña que, aislada, sería uno de los países más ricos del mundo… Pero, desde luego, sin crecimiento todos los planes de reestructuración de la deuda no serán sostenibles.
Per altre banda, continuen els preparatoris per a la consulta democràtica sobre la independència de Catalunya, que tindrà lloc aquest diumenge 10 d'abril:


Crida als cristians a votar a la consulta de Barcelona del 10A
Justícia i Pau celebrarà un acte ecumènic en suport a la Consulta sobre la independència.

“La consulta també uneix els cristians” s’ha qualificat des de Justícia i Pau que ha organitzat per aquest dimarts 5 d’abril per donar suport a la consulta sobre la independència de Catalunya que tindrà lloc aquest diumenge 10 d’abril.

A l’acte hi participaran: Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, Laia de Ahumada, coordinadora del Centre Obert Heura, Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, Mn. Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, l’Arxiprest P. Joan, vicari general de l’Església ortodoxa Sèrbia per a Espanya i Portugal i la Gna. Conxita Gómez, monja del Monestir de Sant Benet de Montserrat.

L’acte serà una crida a tots els cristians a votar el diumenge 10 d’abril, seguint les directrius del mateix document dels bisbes catòlics: “El futur de la societat catalana està íntimament vinculat a la seva capacitat per integrar la diversitat que la configura. Un procés que caldrà teixir amb la participació de tots, tenint en compte els drets i deures que es deriven de la dignitat personal”.

PD: Cristians i musulmans, junts pel 10-A. Alguns capellans de la ciutat critiquen la posició oficial del Bisbat mentre el debat sobre la independència arriba a les mesquites