18.3.11

Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés amb el conseller Josep Lluís Cleries

Aquest divendres 18 de març he assistit al dinar del Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés (FPT), amb el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, com a convidat. Us mostrem el resum que n'ha fet la mateixa FPT:

A Catalunya la pobresa també té el rostre d’un infant”, el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, al Fòrum Social Pere Tarrés 18.03.2011


"La persona i la seva autonomia, centre de les polítiques socials»" és el títol de la conferència que el conseller Josep Lluís Cleries ha pronunciat avui al Fòrum Social Pere Tarrés que ha tingut avui amb l'assistència d'unes 200 persones. Precisament, segons Cleries la promoció de l'autonomia de la persona és una de les prioritats de la política social del Govern, juntament amb lluita contra la pobresa i l'atenció a la infància.

Quant a la pobresa, Cleries ha assegurat que "hem de donar una resposta efectiva amb un pla d'inclusió social potent i amb uns col·lectius que tenim localitzats". Precisament un d'aquests col·lectius és la infància. "A Catalunya la pobresa també té el rostre d'un infant", ha declarat el conseller destacant el treball amb les famílies, especialment les monoparentals, com un dels punts clau per combatre aquesta situació.

La dependència és una altra de les prioritats del departament, tot i que el conseller ha puntualitzat que s'estima més parlar de promoció de l'autonomia. De fet, segons el conseller "la gran inversió és oblidar-nos de la dependència i parlar d'autonomia". En aquest sentit, Cleries ha concretat que aquesta prioritat es divideix en tres eixos: envelliment, discapacitat i salut mental, i que cadascú precisa d'una atenció i resposta diferent.

El paper clau del Tercer Sector

Per treballar en aquestes prioritats, el conseller de Benestar i Família ha assegurat que és necessari que l'Administració compti amb el Tercer Sector, tot i que no ha descartat anar incorporant un sector privat mercantil que també fa bona feina, però que no es converteixi en un rebentar preus perquè hem de recordar que estem al servei de les persones". En aquest sentit, ha concretat que "l'Administració ha de fer concursos i no subhastes, per apostar per la qualitat dels serveis". Precisament, el conseller ha reclamat la necessitat "d'un teixit associatiu fort i lliure de pressions polítiques, que a l'hora de parlar no depengui de l'aixeta que l'alimenta", i s'ha compromès a donar suport al Tercer Sector Social en temes que els afecten especialment com ara l'aplicació de les clàusules socials i de l'IVA, assegurar la liquiditat dels projectes o la gestió del 0,7% de l'IRPF atès que "tot i que Catalunya tenim competències exclusives, segueixen repartint els diners des del Govern de Madrid".

En referència a la situació econòmica, Cleries ha reconegut que "viurem un any amb dificultats pressupostàries, però hem de ser capaços de trobar noves oportunitats". I en aquest sentit, ha declarat: "podem tenir crisis econòmica però els nostres ideals i valors no estan en crisi, estan més vius que mai".

Claries també ha tingut paraules per l'associacionisme i el voluntariat: "tenim un país de més qualitat humana si tenim un país de voluntaris i voluntàries". Ara bé, també ha matisat que "el voluntariat no vol dir mà d'obra barata".

Finalment, ha fet referència a la recent polèmica sobre la necessitat que les persones d'origen immigrant coneguin el català. " El català és un element més d'integració i pels catalans és una de les coses més preuades".

Durant el col·loqui posterior, Josep Lluís Cleries ha contestat a les preguntes de les dues-centes persones assistents, representants polítics i dirigents de les principals entitats del Tercer Sector. La conferència del conseller de Benestar i Família s'emmarca en la quarta temporada del Fòrum Social Pere Tarrés que s'ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural que reuneix periòdicament representats de la vida associativa, social i econòmica de Catalunya. Per la "Cuina de l'Alberg" de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara José Montilla, president de la Generalitat o i Hans-Gert Pöttering, president del Parlament Europeu.

Més informació:
Podeu descarregar les fotos
Veure Video
Font: FPT