25.2.11

Figueres ha reconegut "manca de voluntat política" en la lluita contra el canvi climàtic

La secretària executiva de la Convenció de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, la costarricense Christiana Figueres, ha reconegut "manca de voluntat política" en la lluita contra el canvi climàtic

Figueres és filla de l'expresident de Costa Rica José Figueres Ferrer, d'origen català, que va abolir l'Exèrcit del país el 1949, i a més germana de José María Figueres Olsen, qui va governar el país entre 1994 i 1998. Figueres, nascuda el 7 d'agost de 1956 a San José, és una experta en assumptes ambientals, ha estat consultora internacional, va participar en les negociacions del protocol de Kyoto i ha exercit diversos càrrecs públics a Costa Rica.

Ha posat així mateix de manifest la importància que va suposar la darrera cimera de Cancún (desembre 2010) i no posa objeccions a afirmar que en la reunió es va fer el gran "esforç col.lectiu" en reducció d'emissions en la història de la convenció sobre canvi climàtic.

"Però Cancún no va acabar el desembre, a Cancún es van dissenyar les armadures i ara cal construir-lo".

Un dels seus resultats més importants va ser la creació del Fons Verd Climàtic (ajuda financera per mitigació i adaptació) i al llarg d'aquests dos mesos s'ha anat configurant el Comitè de Transició, que representa a tots els països i que dirigeix el procés de disseny del Fons.

"La primera reunió d'aquest Comitè de Transició se celebrarà el proper mes de març a Mèxic", ha anunciat Figueres, i de moment han confirmat la seva representació la regió africana, els països insulars i els països menys desenvolupats i s'està a l'espera de Llatinoamèrica, Àsia i els països industrialitzats.

En la seva opinió, els països han de caminar "cap a un futur baix en emissions no només per la salut del planeta, sinó per l'avantatge competitiu nacional".

Figueres creu que "la promesa de reducció de la temperatura del planeta en dos graus formalitzada a Cancún, no garanteix la supervivència dels Estats insulars ni alleuja l'estrès hídric de la zona subsahariana".

Les actuals promeses de reducció de la temperatura "només constitueixen un 60% de l'esforç necessari" i, tot i que "poguéssim arribar al 100% d'aquest esforç", la reducció de la temperatura en dos graus no serà suficient per evitar el planeta un perill global per escalfament.

Pel que fa al mercat de carboni, s'ha definit com una "gran entusiasta" d'aquest mercat ja que per als països industrialitzats representa una oportunitat de baixar costos i per als països en vies de desenvolupament és una oportunitat per aconseguir que els projectes de mitigació es duguin a terme.

"Els projectes de mercat de carboni-ha declarat-són un benefici ambiental més que un perjudici".

Pel que fa a la relació canvi climàtic i pobresa, dos termes que considera "complementaris", Figueres ha opinat que no combatre aquest fenomen global significaria perdre tots els èxits assolits en desenvolupament humà i econòmic que s'han aconseguit en els últims 20 o 30 anys.

En aquest sentit, ha mostrat la seva preocupació pel desenvolupament econòmic i social dels pobles indígenes i l'arrelament tan profund que mantenen amb la terra i els boscos.

És partidària que aquest "lligam" es mantingui i per això confia en el paper internacional dels acords assolits a Cancún per dur tecnologia i finançament a totes les activitats de maneig sostenible dels boscos.

Figueres s'ha mostrat convençuda que en la lluita contra el Canvi Climàtic falta voluntat política, i ha advertit que cal "alimentar millor" aquesta voluntat per conscienciar els ciutadans i pressionar els governs i el sector privat perquè inverteixin en mitigació i renovables.

Font: EFE

Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global