14.2.11

Ecodisseny a la presó de Lledoners

05/01/2011 El taller laboratori Alehop! és un espai on experimentar amb residus i convertir-los en matèria primera a partir de l'ecodissen d'objectes. Els dissenyadors són un grup d'interns de la presó de Lledoners, al Bages.



Aquesta cadira, i aquesta paperera, han estat creades a partir de deixalles. Podrien formar part del catàleg d'un ecodissenyador de renom, però no és així. En aquest cas, els dissenyadors són un grup d'interns de la presó de Lledoners -al Bages..

Des de fa un any i mig, funciona en el centre el taller laboratori Alehop!, un espai on experimentar amb residus i convertir-los en matèria primera. L'objectiu final és dissenyar objectes que siguin útils dins de la mateixa presó i d'aquesta manera tancar el cicle dels materials.

Anita García. Responsable projecte de Medi Ambient. CP Lledoners
"Per mi, el més important també és donar-los a ells una continuació, una formació, però també la utilització d'aquests objectes."

En el taller es treballa el cartró Kraft per fer-ne cadires, prestatgeries i tamborets que no tenen res a envejar als que es poden trobar al mercat. Un altre residu que es genera amb grans quantitats dins de Lledoners són els bricks. Es netegen, es retallen i els troços es trenen per obtenir peces com aquestes.

Anita García. Responsable projecte de Medi Ambient. CP Lledoners
"És important aprofitar l'individu, tot el que sap. Aquí no estem en un lloc... no és una universitat de disseny. És a dir, el disseny és important com a eina. El medi ambient és la nostra projecció, però després estic amb individus. En total som un grup, una cadena, cada un d'ells, i jo mateixa, és una balda, i ells són una balda fonamental. Per què? Perquè el projecte sigui complet."

Abans d'entrar a Lledoners, el Miguel treballava amb peces d'al·lumini. Ara aprofita la seva experiència per donar forma a peces de cartró projectables a la indústria. Altres vegades, el disseny és resultat d'una anècdota. Com les carpetes de paper de diari que ha ideat el Joao.

Joao, participant al taller-laboratori Alehop!:
"Se me ocurrió... Una vez necesitaba una carpeta y... y he pasado un poco de vergüenza cuando la pedí porque me dijeron..., un compañero me dijo ¿Qué, venís a la escuela por la carpeta? Entonces de esa vergüenza me nació la idea de crearla, no? Y la verdad estoy muy contento de la... creo que todo el equipo está contento con el acabado... con todo. És maca."

Alehop! forma part del projecte global de medi ambient dins la presó. La comissió de medi ambient del mòdul 6 del centre s'ha encarregat d'estudiar el camí que segueixen els residus dins el centre i de facilitar-ne la recollida selectiva dins el mòdul. Recollida que alhora alimenta de materials el taller de disseny. Ara estan ultimant els detalls d'una exposició per mostrar el treball fet a la resta d'interns.

"Este, no? Es donde empezamos, que es la celda. Claro."

Intern i Anita:
"Es muy importante que se entienda que el montaje de esta exposición está planteada justamente por este concepto, que no es lineal. Tenemos que hacer un camino que se nutra. Vale? Esto es la sostenibilidad."

Per donar veu al projecte de medi ambient, s'ha creat EcoLogic, una eina de comunicació i sensibilització ambiental per encomanar a la resta d'interns, i també als funcionaris, la necessitat del canvi cap al respecte envers el medi ambient.

Un reportatge de Berta Gener i Alfons Casado
http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient/meaSeccio.jsp?seccio=reportatge&id=13232
.
Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global